Skistokken: info & kooptips

25-09-2022 - SnowTrex

De skistok – een vaak onderschatte accessoire in de ski-uitrusting. Velen denken dat het gewoon een metalen stok met een handvat en een plaat is. Maar die indruk is bedrieglijk, want een goede skistok kan veel meer. Het stabiliseert tijdens het skiën, ondersteunt het bewegingsverloop en is de redder bij vervelende bewegingen. SnowTrex vroeg skileraar Eddy Balduin en Heidi Kreusel, voormalig productexpert bij de fabrikant LEKI, waarom skistokken zo’n belangrijk onderdeel van de uitrusting zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf van skistokken.

Skistokken: info en kooptips.

Waarom gebruiken we skistokken?

Een goede skistok kan de prestaties van menig skiër verbeteren. Daartoe moet hij stabiel, stijf en tegelijk zo licht mogelijk zijn. Heidi Kreusel kan dit alleen maar bevestigen. Zij was hoofd marketing bij de skisportleverancier LEKI en weet waarom skistokken zo belangrijk zijn: “Ze zijn er om je een aanzet te geven bij de start, tijdens de run zorgt het voor evenwicht en het helpt je om gemakkelijk alle paden of het ruwe terrein van de off-pistes te overwinnen.” Een goede skistok straalt dan ook stabiliteit, veiligheid en drijfkracht uit. Eddy Balduin, een gediplomeerde skileraar, illustreert dit met een voorbeeld uit de racesport: “Als je naar de profs kijkt, zie je meteen hoe belangrijk skistokken zijn bij het skiën. Ze zijn nodig voor evenwicht en stabiliteit bij het skiën. Als een skiër een stok verliest, heeft hij geen kans meer om bij de bovenste plaatsen te eindigen.” Van beginners tot licht gevorderden zorgen de skistokken voor veiligheid en maken het gemakkelijker om te klimmen en vooruit te komen op skiliften. Balduin benadrukt dat skistokken ook nodig zijn voor basics, zoals het begin van je bocht, balans en lichaamsspanning.

Skistok als stabilisator bij het carven.

Het materiaal

De eerste skistokken waren nog van hout en werden kruiselings voor het lichaam gehouden, zoals een roeispaan. Deze tijden zijn sinds het begin van het commerciële skitoerisme verleden tijd. Vandaag zijn de eenvoudige voorwerpen geavanceerder dan ooit. “De assen moeten met een hoge sterkte gemaakt zijn van aluminium (HTS 5.5-6.5) of van carbon”, beveelt expert Kreusel aan. Hierdoor zijn ze licht en tegelijkertijd onbreekbaar. Aluminium stokken die met hitte gemaakt zijn buigen alleen als er kracht op wordt uitgeoefend, maar breken niet. Dit vermindert het risico op letsel en is dus veiliger. In de high-end sector worden zeer lichte en uiterst stabiele koolstofvezels gebruikt. Het harde materiaal geeft de stok een nog betere demping en breukvastheid. Natuurlijk heeft deze kwaliteit een veel hogere prijs.

Stokken behoren tot de standaarduitrusting van elke skiër.

Het handvat

Het handvat is gemaakt van hard plastic voor de eenvoudigere modellen, en van zacht materiaal of materiaal met een dubbele dichtheid voor de meer comfortabele modellen, dat een betere demping biedt en comfortabeler in de hand ligt. Bij de lussen is het belangrijk dat ze bij een val snel opengaan of loskomen van het handvat. Daarom beveelt Heidi Kreusel bijvoorbeeld de door LEKI ontwikkelde “Trigger S” aan. Bij dit innovatieve systeem wordt lus in de handgreep door middel van een ringvormige opening vastgeklikt, dat heet de Trigger Loop op de handschoen. Bij een te hoge belasting, zoals een val, komt de stok onmiddellijk los van het lichaam. “Je moet er even aan wennen, maar na een korte periode van gewenning willen maar weinig mensen zonder,” aldus de deskundige.

De DIN-norm

Verschillende kenmerken zijn bepalend voor een goede stok. Aan de ene kant is het gewicht doorslaggevend. Een lichte stok heeft minder centrifugale massa, belast de armen minder en heeft uiteindelijk minder invloed op de lichaamsbeweging. Daarnaast zijn er de dempende eigenschappen, want een goed gedempte stok beschermt ook de polsen. De kwaliteit van elke stok wordt gedefinieerd door de DIN ISO-norm 7331. Deze norm meet niet alleen de veerkracht van de skistok, maar ook de vorm en de drukschokbestendigheid van het handvat. De veerkracht van het materiaal wordt uiteindelijk met getallen aangegeven. Een waarde van 4 staat voor normale kwaliteit, het cijfer 5 duidt op gemiddelde kwaliteit en een cijfer van 6 duidt op een constructie van hoge kwaliteit. Kinderstokken hebben bijvoorbeeld een waarde van F40, en de racestok van Lindsey Vonn was zeker een F65.

Handschoen met de Trigger Loop.

De juiste skistoklengte

De lengte van de stok varieert per tak van sport: alpineskiën, ski-bergbeklimmen, freestyle, klassiek langlaufen of schaatsen, voor elke geschiktheid is een andere stok nodig. De juiste cm-lengte voor alpineskiërs kan op verschillende manieren worden bepaald. Voor alpine stokken kunnen wiskundeliefhebbers de formule lichaamslengte maal 0,7 gebruiken. Een eenvoudigere variant is om de skistok om te draaien en boven de schotel vast te pakken. Als je rechtop staat, moeten de elleboog een hoek van 90 graden vormen. Kortere lengtes worden aanbevolen voor beginners.

Bij langlaufen hangt de lengte af van de stijl – klassiek of schaatsen – en van het niveau van de sporter. Over het algemeen geldt: hoe langer de stokken, hoe makkelijker het is om af te zetten. Aangezien het verkrijgen van momentum een essentieel bewegingskenmerk is bij het langlaufen, worden vooral schaatsstokken gekozen die zeer lang zijn. De vuistregel is lichaamslengte x 0,8 voor klassieke stokken en x 0,9 voor schaatsstokken.

Hier is een overzicht van de vuistregels:

SkistokLengteformule
Alpin skistokkenLichaamslengte x 0,7
Klassieke langlaufstokkenLichaamslengte x 0,8
Schaats-langlaufstokkenLichaamslengte x 0,9

Skistokken voor kinderen

Hebben jonge skikinderen hebben geen stokken nodig? Dat is niet hoe skileraar Eddy het ziet. “Eigenlijk worden stokken gebruikt vanaf het eerste contact met ski’s op de sneeuw. Zelfs voor kinderen, want ze sparen kracht bij het vooruitgaan. Daar komt nog bij dat kinderen hun ouders als rolmodel zien en die skiën meestal met stokken.” In de skilessen voor kinderen en jongeren (vanaf 6 jaar) laat Eddy hen vanaf de eerste dag met stokken skiën. Heidi Kreusel zou skikinderen hun eerste stokken geven vanaf de leeftijd van 4 of 5 jaar, “maar het hangt altijd af van het individuele kind, hoe ze ermee omgaan. Sommige kinderen zijn erg vroeg. Ze willen echt stokken en die krijgen ze, anderen zijn er helemaal door overrompeld.” Hoe dan ook, het kan geen kwaad om een stok te gebruiken bij kinderen die aan het leren zijn.

Skistok van koolstofvezels.

Skistokken voor freeriders, tourers en freestylers.

Naast de klassieke alpineskiërs zijn er verschillende disciplines die een speciale skistok vereisen. Heidi Kreusel beveelt de praktische opvouwbare stokken voor freeriders en tourers aan. “De telescopische modellen zijn voortgekomen uit de rent-a-ski wereld, zodat de skiër ze handig ingepakt in de tas overal mee naartoe kan nemen.” Dankzij het verstelsysteem kunnen deze stokken flexibel worden aangepast aan de piste of voor afdalingen. Voor off-piste skiërs zit het verschil ook in de grootte van de schotel. Hij heeft een grotere diameter en dus een breder oppervlak dat beter grip biedt in diepe sneeuw. Kreusel voegt daaraan toe: “als je off-piste wilt gaan, moeten de schotels snel en gemakkelijk te verwisselen zijn, want de kleine piste-schotels zijn geen pretje bij het freeriden.” Voor elke stok kunnen overeenkomstige vervangingsmodellen worden gekocht.

Freestylers hebben kortere stokken nodig.

Wedstrijdstokken

Er zijn speciaal gebogen stokken voor alpine wedstrijden. Ze passen goed om het lichaam en zijn in de eerste plaats ontworpen om strak om stokken te skiën. De normale skiër, ook al is hij een snelle skiër op de piste, heeft deze vrij dure racestokken meestal niet nodig.

Koop tips

  • Neem je eigen handschoen mee en controleer het greepcomfort en de hanteerbaarheid met het lussysteem. De meeste modellen zijn in grootte verstelbaar.
  • Als je voor het Trigger S-systeem kiest, kun je er speciale handschoenen met een geïntegreerde Trigger Loop bij kopen.
  • Bepaal de juiste lengte van de paal met behulp van de eerder genoemde 90 graden hoekregel. Denk eraan dat vrouwen hierbij geen schoenen met hakken mogen dragen.
  • Weet welk type stok (vast of vario) en voor welke sport je hem nodig hebt.
  • Let op de grootte van de schotel. Als je even goed voorbereid wilt alle soorten skipistes, kun je bredere platen erbij kopen om ze zo nodig te vervangen.
  • Voor snelgroeiende kinderen zijn telescopische stokken een goede optie om met hen “mee te groeien”. Ze zijn echter niet zo stabiel als de modellen uit één stuk.
  • zondag, 25. september 2022
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Uitrusting
Bestemmingen voor skiën in de lente en tijdens Pasen

Veel sneeuw, zonneschijn, goed zicht, niet te koud: skiën in de lente of met Pasen is ...

Loipes en langlaufen: topbestemmingen voor langlaufers

Het is een iets rustigere vorm van wintersporten. In plaats van berghellingen te razen ...

$stickyFooter