De eerste skivakantie: 15 tips voor beginners

05-04-2022 - SnowTrex

Is het eigenlijk zinvol als laatbloeier te leren skiën of moet je al als kind de eerste pogingen hebben gewaagd? Niet alle begin hoeft moeilijk te zijn. Kind of volwassene – iedereen kan leren skiën of snowboarden en hiervan ook als beginner volledig genieten. Wie voor het eerst op skivakantie gaat, heeft veel baat bij een goede voorbereiding en een bepaalde basiskennis. SnowTrex heeft 15 tips voor beginnende skiërs samengesteld.

Kind of volwassene – SnowTrex heeft tips voor alle beginners.

1. Het juiste skigebied kiezen

Het plezier op skivakantie hangt grotendeels af van de keuze van het skigebied. Kleinere, overzichtelijke skigebieden zijn bijzonder geschikt voor beginners. In Duitsland zijn de skigebieden in de Beierse Alpen, Winterberg, de Harz of het Zwarte Woud bijzonder geschikt. Ook een skihal kan in het begin een aanrader zijn. Wie niet afhankelijk is van vakantieperiodes moet de drukke schoolvakanties en het carnavalsseizoen vermijden.

2. Fitness zorgt voor een makkelijker begin

Een lange dag op ski’s kan behoorlijk vermoeiend zijn. Als je vóór je skivakantie al aan je conditie werkt, zal het veel gemakkelijker zijn om te beginnen met skiën of snowboarden. Kracht, uithoudingsvermogen en beweeglijkheid zijn hierbij absolute voordelen. Het helpt ook om tot op zekere hoogte spierpijn te voorkomen. Ook al ben je nog nooit in de sneeuw geweest, het hele jaar door is het de moeite waard om te trainen! Met de tips uit ons artikel ‘Fit fürs Skifahren’ ben je geschikt voor de piste, of je nu een beginner of een ervaren wintersporter bent. Je kunt jezelf voorbereiden met nordic walking, joggen, inline skaten, skateboarden, fietsen, skischool, krachttraining of yoga.

3. Ski’s of snowboard voor beginners?

Veel nieuwkomers vragen zich dit af. Voor veel beginners is skiën makkelijker te leren omdat je je benen zelfstandig kunt bewegen en de houding op ski’s natuurlijker is dan op een snowboard. Maar als je al ervaring hebt met sporten als surfen of schaatsen, dan kun je waarschijnlijk goed opschieten met een snowboard. Een tip: probeer beide en kijk wat het beste bij je past. Beginnende snowboarders moeten er ook rekening mee houden dat het in- en uitstappen van de lift moeilijk kan zijn en oefening vereist.

4. Leren van de profs

Iedereen die snel succes willen boeken in het skiën of snowboarden, is met een cursus goed op weg geholpen. Hier zorgen getrainde instructeurs die snel individuele fouten herkennen, voor de beginners. Een goede skischool biedt een maximale groepsgrootte van acht deelnemers voor kinderen tot zes jaar en tien deelnemers voor beginners vanaf zes jaar. Een kwaliteitscriterium in Duitsland is volgens de Duitse Skiverbond (DSV) het keurmerk ‘Profi-Schule’. In Frankrijk hoef je niet na te denken welke skischool je kiest: de leraren van het ESF (école de ski française) hebben een staatsdiploma.

Alleen als je je een beetje veilig voelt, kan je zo op de piste staan.

5. De basisprincipes voor het skiën

Wie het eerst zonder les zou willen proberen, moet vooral het volgende weten: Als je je ski’s naast elkaar brengt, ga je rechtdoor. Als je de ski’s met de ski-tips aan de voorkant bij elkaar brengt, ga je in de zogenaamde sneeuwschuiver en rem je af. Een bocht wordt gemaakt door het gewicht te verschuiven van de bergski naar de dalski. Daarbij is de bergski de ski die, als je zijwaarts op de helling staat, de bovenste is. Daarom is de dalski de lagere ski. En ook belangrijk: leun niet te ver achterover in je skischoenen! Daardoor versnel je en ga je als onervaren skiër snel onderuit.

6. Goed geïnformeerd

Als je de piste op wilt, kan je het best van tevoren leren omgaan met je uitrusting, de ’technische woordenschat’ en de regels van de piste leren kennen. Aarzel dus niet om na te vragen bij de sportwinkel of bij je vrienden die van wintersporten houden: Welke uitrusting heb ik nodig op de piste? Waar moet ik rekening mee houden bij de keuze van ski’s en schoenen? Welke soorten liften zijn er? Hoe lees ik een kaart van de pistes?

7. De juiste kleding

De juiste wintersportkleding houdt je warm, droog en zorgt voor voldoende bewegingsvrijheid. De materialen moeten een waterkolom van minimaal 5.000 mm hebben – de waterdichtheid van kleding wordt aangegeven als waterkolom in millimeters. Volgens de Europese norm EN 343 wordt een waterkolom van 1.300 mm als waterdicht beschouwd. Het uienprincipe bestaande uit meerdere lagen is zinvol op de pistes: Wintersportliefhebbers kunnen bijvoorbeeld in de warmere namiddag of na intensieve eerste oefeningen een laagje kleding uittrekken om overmatig zweten te voorkomen.

8. Huren of kopen?

Vooral beginners en skiërs die slechts zelden op de piste staan profiteren van huurmateriaal. Als het enthousiasme voor de sport niet zo groot is, heb je niet te veel geld uitgegeven. Er zijn meestal verschillende sportwinkels in de skigebieden waar je alles kunt huren, van snowboards en ski’s tot schoenen en helmen. De voordelen: individueel advies, de nieuwste techniek en de mogelijkheid tot snelle ruil van het materiaal. Je moet voldoende tijd inplannen voor de keuze van de juiste en vooral comfortabele uitrusting.

Met de juiste ski’s en de passende schoenen kan je aan de slag.

9. Regels

De 10 FIS-regels zijn van toepassing op de piste. Ze zouden door iedereen uit het hoofd geleerd moeten worden. Ongelukken op de piste kunnen worden voorkomen door rekening te houden met anderen. Elke atleet moet zijn skistijl niet alleen aanpassen op zijn niveau, maar ook op de weersomstandigheden en de drukte.

10. Dat wordt snel vergeten

De meeste mensen vergeten niet hun skikleding te dragen en hun ski’s mee te nemen. De ‘accessoires’ zijn de zaken die het meest worden vergeten. Dus kijk nog eens kort voor vertrek: Heb je ook je handschoenen, skihelm en skipas bij je?

11. Kaarten

Om je in het skigebied te oriënteren, is het zinvol om een kaart van de pistes mee te nemen. Wintersportliefhebbers moeten vertrouwd zijn met de pistemarkeringen: Blauw staat voor gemakkelijke hellingen, rood voor middelzware hellingen en zwart voor moeilijke hellingen. Beginners moeten daarom in de eerste plaats oefenen op oefenhellingen en brede blauwe pistes. Voordat je de piste opgaat, is het essentieel dat je een goede beheersing hebt van het remmen.

12. Safety first!

Naast skikleding, ski’s, stokken en skischoenen zijn er nog een paar andere zaken die bij de ski-uitrusting horen. Voor een warm lichaam moet je zeker wat skiondergoed meenemen. Afhankelijk van de temperatuur kan je ook een trui over je skihemd aantrekken. Skisokken horen aan je voeten, skihandschoenen aan je handen. Je moet zeker een skihelm op je hoofd dragen, wat naast de veiligheid als voordeel heeft dat je geen pet nodig hebt. Idealiter sluit de skihelm perfect op de skibril aan. Als je je bijzonder goed wilt beschermen, kan je ook een rugbeschermer gebruiken. In ieder geval maken zonnebrand en een kleine EHBO-kit deel uit van de uitrusting. Dermatologen adviseren een zonbeschermingsfactor van minimaal 30.

13. Wintersportetiquette

Als je niet als een domme beginner op de piste wilt overkomen, moet je het volgende in overweging nemen: De ski’s worden op de schouder gedragen op een zodanige wijze dat de ski-tips naar beneden wijzen. Bij de lift houd je voldoende afstand tot de persoon voor je en ski je niet op hem of haar in. Mensen kunnen je ook boos aankijken als je de lege plaatsen in de skilift niet opvult, omdat je liever alleen naar boven wilt gaan.

14. Geniet ook eens van een pauze

Vooral beginners moeten hun lichaam niet overbelasten. Daarom: Slaap lekker en begin de dag met een warming-up. De eerste afdalingen moet je rustig nemen. Neem regelmatig een pauze. Drink veel, want het lichaam verliest meer vocht in de berglucht. Bij tekenen van vermoeidheid is het beter om de skidag af te sluiten.

Vergeet niet te pauzeren!

15. Plezier hebben

Ondanks alle regels moeten beginners vooral één ding niet vergeten: skiën is leuk! En met deze tips voor de juiste voorbereiding wordt jouw begin zeker een succes en misschien wel één van de vele keren dat je skiet.

Extra: Tip voor beginners van Trexpert Felix Neureuther

“Beginners moeten zeker een skileraar meenemen om de basisposities correct te leren. De meeste skiërs staan meestal te rechtop en hebben te veel rugligging op hun ski’s. Met een professionele skileraar kan je verkeerde houdingen, die later moeilijk te corrigeren zijn, voorkomen. Dit geldt vooral voor kinderen”.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter