Tips tegen een bloedneus op skivakantie

23-07-2020 - SnowTrex

Heb je op skivakantie wel eens een bloedneus gehad tijdens een volledig normale situatie? wanneer je je ski’s vastmaakt of aan het middageten bent in een berghut bijvoorbeeld? SnowTrex vertelt je wat je tegen een bloedneus kunt doen.

Neusbloedingen tijdens een skivakantie kunnen gebeuren.

Oorzaken voor bloedneuzen in de bergen

Bloedneuzen op skivantie zijn niet uitzonderlijk en er is een verklaring voor: bij toenemende hoogte neemt de luchtdruk af, waardoor het drukverschil zo groot wordt, dat de gevoelige adertjes in de neus barsten. Het gevaar op scheurtjes wordt in het bijzonder vergroot door de verwarmingslucht die vooral bij heel koud weer intensief gebruikt wordt. Over het algemeen is de zeer droge, koude lucht in de bergen belastend voor de neusslijmvliezen. Deze worden sneller droog en reageren bijzonder gevoelig op drukschommelingen. Er kan dan zelfs al een bloedvat barsten als je je neus hard snuit.

Bloedneus vermijden

Nog niemand is gestorven aan een bloedneus. Veel mensen hebben last van dit fenomeen, dat in het medische vakjargon “Epistaxis” genoemd wordt. Meestal gaat het om een lokale verwonding aan het neusslijmvlies die je het best kunt voorkomen met preventieve middelen.

  • Smeer uw neus dagelijks in met geschikte vettige zalf of speciale neuszalf uit de apotheek.
  • In tegenstelling tot wat velen denken, helpen neussprays niet bij droge slijmvliezen en branden ze enkel onnodig als de binnenwand van de neus gebarsten is. In plaats daarvan moet u vooral proberen sterk verwarmde kamers te vermijden of er slechts een korte tijd te blijven.
  • Ook voorzichtig snuiten of gewoon deppen kan voorkomen dat de vaten barsten.

De gevoeligheid voor luchtdruk kan alleen worden tegengegaan door de drukverschillen gewoon te worden. Ook moet worden vermeld dat elke neus anders reageert op hoge luchtdruk en dat er dus niet noodzakelijkerwijs van een bloedneus sprake hoeft te zijn.

Elke neus is anders en reageert anders op de luchtdruk in de bergen.

Bloedneus stoppen

Als het dan toch gebeurt, kun je gerust zijn. Je kan niet doodbloeden door een bloedneus.

  • Probeer het bloed vooral niet in te slikken. Je kunt het beter uitspugen!
  • Hou je bovenlichaam rechtop en zorg ervoor dat er niet te veel bloed in je keel loopt.
  • Druk met je vingers je neusvleugels stevig samen om het bloed te stoppen. Snuit je neus niet!
  • Koel je voorhoofd en je wangen!

Het bloeden stopt meestal na enkele minuten. Als dat niet het geval is neem je best contact op met een dokter!

Met deze info in het achterhoofd wensen wij je van tevoren een “gezonde neus”.

FAQ over bloedneuzen in de bergen

Waarom kun je een bloedneus krijgen in de bergen?

Hoe hoger je bent, hoe meer de luchtdruk afneemt. Hierdoor wordt het drukverschil zo groot dat de aders van de neusslijmvliezen, die al belast zijn door de kou, kunnen barsten. In principe is dit geen reden tot ongerustheid.

Hoe vermijd je neusbloedingen?

Er zijn verschillende manieren om bloedneuzen te vermijden, bijvoorbeeld regelmatig de neus behandelen met geschikte vetzalven, sterk verwarmde kamers vermijden of gewoon voorzichtiger snuiten.

Hoe stop je een bloedneus?

Het bloed mag niet ingeslikt worden, maar moet uitgespuwd worden. Je moet je bovenlichaam rechtop houden, je voorhoofd en je wangen koelen. Om het bloeden te stoppen, moet je de neusvleugels hard samendrukken met je vingers. Snuit je neus niet!

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter