Wat is boardercross?

05-05-2023 - SnowTrex

Sinds enkele jaren is de zogenaamde boardercross, ook bekend als “snowboardcross”, erg populair onder ervaren snowboarders en ook spannend om naar te kijken. Deze vorm van downhill skiën biedt maximaal plezier voor iedereen die op een actievolle manier van de helling af wil en is ook een spectaculaire wedstrijdsport. SnowTrex laat zien waar het allemaal om draait.

Wat is boardercross?

Voor gevorderde snowboarders is er nauwelijks een spannendere vorm van downhill skiën dan crossrijden, ook wel SBX of BoarderX genoemd. Dit is een mix van hindernisbaan en afdalingsrace, waarbij meerdere snowboarders door een beperkt parcours met freestyle elementen rijden. Op de speciaal geprepareerde banen in de skigebieden wordt niet alleen getraind, maar ook serieus gestreden om de overwinning: sinds 2006 is de sport onder andere een Olympische discipline.

Uitdaging boordevol actie in het skigebied

Bij boardercross gaan er tussen de vier en zes racers tegelijk de baan op.

Als je als snowboarder op zoek bent naar een uitdaging, kun je het beste verder gaan dan de “normale” pistes en een boardercross-parcours proberen. Boardercross is een vorm van downhill skiën waarbij meerdere boarders het tegelijkertijd tegen elkaar opnemen op het gebied van vaardigheid en snelheid. Je hoeft geen professional te zijn om deze sport uit te proberen: Er zijn vaak beginnerscrossroutes in de skigebieden, die iedereen kan skiën dankzij een gemakkelijke skilijn. Voor gevorderden die de weg wat beter weten, zijn er moeilijkere loipes waar je niet alleen je snelheid kunt bewijzen, maar ook je skivaardigheden en je vermogen om trucs op obstakels uit te halen. Hiervoor zijn er kleine sprongen, bulten of tunnels onderweg, waar je handig omheen of overheen moet rijden. Het doel is om de tegenstanders, die tegelijk met jou starten, in te halen. Er zijn trouwens ook skiërs op boardercrossbanen, de skicrossers. Voor hen gelden dezelfde regels als voor snowboarders. Beide varianten, skicross en boardercross, dienen niet alleen als speciaal plezier op de piste in het skigebied, maar zijn ook een wedstrijdsport vol actie.

Boardercross als wedstrijdsport

Bij boardercross nemen vier of zes snowboarders het tegelijkertijd tegen elkaar op in een parcours vol sprongen, bochten, dips, drops en gates. Daarbij laten de profs al hun trucs zien om de obstakels sneller en galanter te overwinnen dan hun medestrijders. Omdat er vrijwel geen beperkingen zijn, is het risico op letsel niet onaanzienlijk. Rijders dragen daarom voldoende lichaamsbescherming in de vorm van beschermers en een motorcrossachtige valhelm met kinbeschermer. Snowboardcross is een discipline bij de Snowboard World Cup, bij de wereldkampioenschappen skiën en snowboarden en sinds 2006 bij de Olympische Winterspelen. Daarnaast is er onder andere de Snowboardcross World Cup en de FIS Ski and Snowboardcross European Cup.

De hoogste en verste sprongen in boardercross worden meestal gemaakt door de atleten tijdens de rit over de laatste kicker.

Populaire boardercrossbanen

Frankrijk

Les 2 Alpes in Frankrijk wordt beschouwd als een paradijs voor snowboarders. De ontelbare freeridemogelijkheden en het enorme funpark spreken voor zich. Natuurlijk mag boardercross niet ontbreken en er zijn hier twee leuke routes. Het ene parcours is erg freestyle-achtig met veel sprongen en rails, het andere is een familiecross met meer gematigde elementen. Een andere bestemming voor boardercrossers in Frankrijk is het enorme skigebied Les Trois Vallées. In dit gebied wemelt het van de banen: In het Family Park in Courchevel zijn het snowpark en de boardercross samen aangelegd, zodat beginners de gemakkelijke wave track kunnen nemen en gevorderden kunnen overstappen op de kickers en rails ernaast. Het BK Park in Les Menuires heeft ook twee parcoursen voor beginners en profs op een hoogte van 2.500 m bij de stoeltjeslift La Becca. In het parcours van Val Thorens leggen boardercrossers meer dan 350 hoogtemeters af over een lengte van 1,4 km, met whoops, tables, jumps en verhoogde bochten.

Boardercross-parcoursen zijn doorspekt met obstakels zoals steile bochten, golfsecties en sprongen, de zogenaamde kickers.

Italië

In Livigno, Italië, zijn twee boardercross-parcoursen bijzonder kleurrijk. In het skigebied Carosello is er een funpark met boardercross voor gezinnen, de Boarder Zoo. Levensgrote dierensilhouetten staan op de helling in de kindvriendelijke crossbaan. Direct ernaast, in het Carosello Snowpark, wacht de Boarder Banzai, waar zelfs grote schuimrubberen obstakels en vaardigheidstests zijn om doorheen te rijden. Het parcours heeft ook veel steile bochten, hobbels en steile hellingen.

Oostenrijk

In het skicircus Saalbach-Hinterglemm wacht een moderne ski- en boardercross op de Bernkogel. Het is ontworpen en gebouwd door boardercross-prof Mario Fuchs. Professionele snowboarders komen hier graag om te trainen en er vinden ook officiële wedstrijden plaats. In de Olympia Skiworld Innsbruck, meer precies in Kühtai bij de Alpenrosenlift, ligt het KPark. Ook hier mag de boardercross met de gebruikelijke opzet niet ontbreken. Het parcours ligt boven de superpipe (die overigens een hoogte heeft van 7,2 m), waar van tijd tot tijd ook snowboardcross evenementen plaatsvinden. Direct naast het skigebied van Innsbruck ligt het Stubaital met zijn populaire familiegletsjer. Hier, bij de Murmelbahn, nodigt de BIG Family Boardercross alle kinderen en hun ouders uit voor een gevarieerd parcours met golfbanen en steile bochten.

Zwitserland

Zwitserland doet niet onder als het gaat om boardercross. Een voorbeeld is de boardercross in het Toggenburg skigebied in het kanton St. Gallen. Hier is het vanaf de startschans ongeveer 700 m door halvemaanvormige steile-wandbochten, over dubbele en driedubbele golven, step-ups, hoeksprongen en RS bochten. Deze lijn wordt dagelijks geprepareerd, maar de operators raden hem alleen aan voor gevorderde snowboarders. Laax heeft ook een beginnerspark met kindercross in Crap Sogn Gion (2.252 m) en een volwaardige boardercross in het Ils Plauns Snowpark.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter