Vakantiefoto’s en grote bestanden gratis versturen

21-03-2023 - SnowTrex

Wie op vakantie gaat, komt vaak met veel foto’s en video’s op de smartphone en de camera terug. “Stuur je me alle foto’s en video’s?” vragen bekenden en vrienden dan vaak. Wie er geen zin in heeft grote hoeveelheden gegevens via het kleine beeldscherm via WhatsApp te versturen, zijn USB-stick mee te geven of zelfs zijn e-mailaccount tegen betaling uit te breiden, heeft ook andere mogelijkheden. SnowTrex laat zien hoe vakantiegangers hun vakantiefoto’s en –video’s het best  versturen en grote hoeveelheden gegevens gratis en zonder kwaliteitsverlies overdragen.

Heel populair: een selfie van de vakantie.

Gratis en zonder registratie

Het eenvoudig zoeken in de browser leidt tot verschillende diensten die gespecialiseerd zijn in het verzenden van grote hoeveelheden gegevens. Om gebruik te kunnen maken van de betreffende dienst, hoeft u zich meestal niet te registreren of in te loggen. De bekendste diensten zijn TransferXL, WeTransfer en DropSend. TransferXL onderscheidt zich door de gratis verzending van datavolumes van 5 GB (vanaf januari 2018).

HOE WERKT HET?

Foto’s of andere grote bestanden kunnen worden geüpload door op de betreffende knop te klikken om het bestand te uploaden. Zo komt men automatisch bij zijn eigen bestandsbeheerder en kan men de bijbehorende bestanden zoals foto’s of video’s selecteren. In de volgende en ook al laatste stap voert men zowel zijn eigen e-mail adres als dat van de ontvanger in, schrijft men eventueel een persoonlijk bericht en klikt men op de knop “Verzenden”. Als een andere optie met TransferXL kan de verzender ook kiezen voor een end-to-end encryptie door een wachtwoord aan te maken om de bestanden te openen. Dus alleen de ontvangers die het wachtwoord kennen, kunnen de overdracht openen. De bestandsoverdracht is dus al gecodeerd op de computer, zodat er geen ongecodeerde gegevens naar TransferXL worden verzonden. Als de ontvanger de link heeft geopend, ontvangt de afzender een bericht per e-mail.

Gratis en met registratie

Naast de diensten waarvoor u zich niet hoeft te registreren, zijn er ook aanbieders voor wie registratie noodzakelijk is. Registratie heeft het voordeel dat de geüploade bestanden in een beveiligde, gepersonaliseerde ruimte worden opgeslagen en dus niet automatisch na een bepaalde tijd worden verwijderd.

HOE WERKT HET?

De bekendste aanbieder met betrekking tot “online archivering” is zeker Dropbox. Hier hebben gebruikers de mogelijkheid om hun bestanden op een externe PC-server op te slaan in een met een wachtwoord beveiligde en niet-openbare account. De dienst is gratis tot een bepaalde uploadgrootte en bestanden worden gedeeld met vrienden door ze met één klik vrij te geven voor de corresponderende e-mailadressen. De ontvangers ontvangen geen mail met een grote bijlage, maar kunnen de bestanden rechtstreeks naar hun PC downloaden via de link. Andere aanbieders met een dergelijk systeem, ook wel filehosters genoemd, zijn bijvoorbeeld Google Drive, Skydrive, Mega en de Amazone, Magenta of iCloud.

Foto’s uit de wintervakantie versturen – Ook het panorama is een populair motief tijdens de vakantie.

Voordelen van verzending per post of WhatsApp

In tegenstelling tot de verzending per e-mail, waarbij een grote bijlage met de post wordt meegestuurd (en de post daardoor niet kan worden verzonden of ontvangen), ontvangt de ontvanger “slechts” een link per e-mail met de genoemde diensten. Als hij op deze link klikt, kan hij de bestanden direct naar zijn PC downloaden zonder zijn e-mail inbox te verstoppen. Bij TransferXL, WeTransfer & Co. is het belangrijk dat er binnen een bepaalde periode op de link wordt geklikt. Na afloop van deze periode zijn de bestanden niet meer beschikbaar en moeten ze opnieuw door de afzender worden geüpload. Om veiligheidsredenen ontvangen de ontvangers meestal een herinneringsmail kort voor de deadline, als ze de link nog niet hebben geopend. Bij aanbieders zoals Dropbox of Clouds wordt de link meestal voor onbepaalde tijd aangeklikt.

Wie goed is uitgerust, heeft op vakantie naast een camera ook een GoPro.

Een ander belangrijk voordeel ten opzichte van WhatsApp-overdracht is dat de verzonden bestanden geen kwaliteitsverlies lijden. De hoge resolutie die veel smartphones nu bieden voor foto- en video-opname gaat niet verloren. De ontvanger hoeft zich dus niet te ergeren aan pixelachtige opnames.

Dus als u in de nabije toekomst op skivakantie gaat, heeft u verschillende mogelijkheden om uw vakantiefoto’s achteraf op te sturen. En nu iedereen: Cheeeese!

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter