Heliskiing & Heliboarding – voel de vrijheid op onaangetaste diepe sneeuw

12-10-2022 - SnowTrex

Carven door glinsterende diepe sneeuw, de vrijheid voelen op brede gletsjervlaktes en de wind in je gezicht, skieen door bossen waar misschien nog nooit iemand een voet heeft gezet – wat klinkt als de droom van elke gepassioneerde skiër is uitgegroeid tot een integraal onderdeel van de wintersport: heliskiën. SnowTrex heeft alles over heliskiën voor je uitgezocht en zal het in dit artikel uitleggen.

De helikopter brengt je hoog naar de top.

Fascinatie Heliskiing/Heliboarding

Veel sneeuwliefhebbers koesteren de wens om langs brede hellingen met diepe sneeuw en omgeven door dromerige berglandschappen het dal af te glijden. Deze ervaring is bijzonder aantrekkelijk wanneer zij niet plaatsvindt op de pistes of onder de liften, maar op plaatsen waar nog maar weinig mensen hebben geskied of gesnowboard. Voor de meeste mensen is de tijdrovende en inspannende beklimming als onderdeel van een klassieke skitocht een te grote inspanning. Waarom klim je dan niet gewoon per helikopter naar de top van de berg? Of u nu skiër of snowboarder bent – met heliskiën komt u op plaatsen die het hart van elke wintersporter sneller doen kloppen. Na de vlucht onthullen zich adembenemende uitgestrektheden op hoogtes tot 4.000 meter. Alleen al het uitzicht op glinsterende gletsjermassieven en besneeuwde bergen is een ervaring die u niet snel zult vergeten. Maar de eenzame afdaling door de ongerepte poeder is natuurlijk het hoogtepunt van deze avontuurlijke onderneming. Dus laten we gaan – maak je planken vast en ga op weg voor de unieke heliski-ervaring.

Glijdend door het dal over ongerepte hellingen met diepe sneeuw is een grote droom voor veel sneeuwliefhebbers.

De lucht in met de helikopter

Bij heliskiën worden skiërs per helikopter hoog in de bergen of op een gletsjer gevlogen, waar zij in de “wildernis” worden afgezet en van daaruit aan een afdaling beginnen zoals zij waarschijnlijk nog nooit eerder hebben meegemaakt. Al tijdens de vlucht verspreidt zich een heel bijzondere sfeer in de helikopter. De passagiers in de helikopter barsten van verwachting en vreugdevolle spanning als ze in vogelperspectief imposante rotsformaties en brede met sneeuw bedekte hellingen bewonderen. Om zo vroeg mogelijk in het poeder Eldorado aan te komen, staan alle deelnemers in het donker op – rijden in de eerste stralen van de dag is immers puur genot.

Met de helikopter de berg op.

Voordat je de berg op gaat, moeten eerst enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen, zodat alle deelnemers optimaal op het avontuur zijn voorbereid. Het is raadzaam om kleding met meerdere lagen te dragen om op alle weersomstandigheden voorbereid te zijn. Naast de keuze van de juiste kleding is het belangrijk dat alle passagiers vertrouwd zijn met het juiste gebruik van lawine- en eerstehulpuitrusting. Kennis over het gebruik van lawinetransceivers, sondes en schoppen en van een airbagrugzak moet aanwezig zijn, zodat alle wintersporters goed kunnen reageren in gevaarlijke situaties.

Zodra de veiligheidsmaatregelen zijn genomen, staat niets de helikoptervlucht nog in de weg. Eenmaal op de top worden de passagiers losgelaten in hun skiavontuur nabij een top of bergflank.

De afdaling

Uit de helikopter stappen en op het beginpunt aankomen is al heel wat, want hier openbaart zich een onbeschrijfelijk panorama. Nadat er van het uitzicht wordt genoten en de frisse berglucht wordt ingeademd, daal je de berg af.

Na de vlucht met de helikopter heb je een adembenemend uitzicht.

De afdaling onder begeleiding van een gids

Skiërs worden bij hun afdaling begeleid door een zogenaamde “gids”. Dit zijn ervaren, professionele en vooral plaatselijke skileraren of berggidsen die speciaal zijn opgeleid voor het skiën in de wildernis. Zij besteden aandacht aan de veiligheid van de deelnemers en aan het feit dat de natuur op geen enkele manier wordt aangetast door de skiërs.

Tijdens een ochtendvergadering bespreken de deelnemers met de gidsen de huidige weers- en sneeuwomstandigheden. In de loop van een gevarenanalyse worden het gevaarpotentieel, de lawinesituatie en de overhangende sneeuwmassa besproken of bediscussieerd. Een computer verzamelt de verzamelde informatie en maakt een lijst van afdalingen. De kleur rood staat voor afdalingen die niet kunnen worden geskied en groen voor afdalingen die wel kunnen worden geskied. De piloot dient er ook één in en controleert of de voor de drop-off gekozen locatie kan worden benaderd. Dit resulteert in de uiteindelijke vertrekbestemming. Veiligheid is het allerbelangrijkste en de omstandigheden kunnen snel veranderen. Het bindende besluit om al dan niet af te dalen wordt dus pas bij aankomst op de top genomen.

Op de top zijn de groep en de gids volledig op zichzelf aangewezen bij het heliskiën.

Na de gevarenanalyse krijgen de deelnemers een veiligheidsbriefing. Zij krijgen onder meer instructies over hoe zij zich moeten gedragen tijdens de helikoptervlucht, tijdens de afdaling en over hoe zij een lawinetransceiver moeten gebruiken. Want hoe ervaren de gidsen ook zijn, uiteindelijk is de natuur een onvoorspelbare kracht en veiligheid op de onvoorbereide pistes is zonder uitzondering de eerste vereiste.

De ervaring van de afdaling

Op de “afdaling” naar het dal, waar de atleten vaak meer dan 1.000 meter hoogte afleggen, zijn er geen liften, kabelbanen of skihutten in de wijde omtrek te zien; in plaats daarvan zijn ontmoetingen met plaatselijke wilde dieren zoals adelaars, gemzen of marmotten niet ongewoon. Bij het opwarmen door de verse poeder en langs onontdekte sneeuw- en boslandschappen gaat het hart van elke natuurliefhebber sneller kloppen.

De afdaling door onontdekte sneeuw- en boslandschappen doet de harten van sneeuwliefhebbers sneller kloppen.

Ondanks de unieke downhill-ervaring moeten ongetwijfeld enkele gedragsregels in acht worden genomen. Behalve dat men zich bewust moet zijn van lawinegevaar en moeilijke pistenomstandigheden, is het vooral belangrijk dat men zich te allen tijde oriënteert. De gids mag niet te ver uit het zicht worden gelaten, omdat anders individuele deelnemers kunnen verdwalen. Bovendien is communicatie tijdens de afdaling het allerbelangrijkste. Zelfs in moeilijke omstandigheden, bijvoorbeeld door slecht zicht, moet er altijd voor worden gezorgd dat de uitwisseling tussen gids en deelnemers in stand wordt gehouden. Goede communicatie helpt niet alleen bij de oriëntatie, maar is bijzonder nuttig in gevaarlijke situaties en bij de snelle redding en berging van een begraven slachtoffer. De belangrijkste regel is echter dat elke deelnemer de instructies van de gids opvolgt. Met zijn of haar ervaring kan de gids gevaren zoals veranderende weersomstandigheden en gevaarlijke lawine- en pisteomstandigheden het best inschatten en moet hij of zij dus het vertrouwen van elke deelnemer genieten.

Heliski is ook geschikt voor “niet-professionals”

In tegenstelling tot veel verwachtingen is heliskiën niet alleen iets voor professionals, maar voor iedere skiër die al ervaring heeft opgedaan op meer veeleisende rode en zwarte pistes, snelheid en behendigheid heeft, en al eerste kleine uitstapjes buiten de piste heeft gemaakt. Daarnaast is een goede persoonlijke beoordeling van de conditie en de eigen mogelijkheden op de skies belangrijk. Ook wintersporters moeten in goede conditie zijn. Ook de hoogte, het slechte weer en de ijzige stukken kunnen een enorme uitdaging vormen voor ervaren wintersporters. Maar zodra aan de bovengenoemde voorwaarden is voldaan, staat niets een onvergetelijke vakantie-ervaring meer in de weg – inclusief de adrenalinekick.

Helisiskiing Air Zermatt

Heliski Oostenrijk

Om een unieke heliski tour te beleven, hoeft u niet altijd eerst de Atlantische Oceaan over te steken. Oostenrijk is ook de perfecte plaats om het heliskiën uit te proberen. Vooral in Lech am Arlberg wordt sneeuwliefhebbers een hele reeks eersteklas freeride-spots geboden. Avontuurlijke skiërs en snowboarders met een goede techniek kunnen een helikopter nemen naar de Mehlsack, terwijl beginners zich kunnen richten op het gebied rond de top van de Orgelscharte. Voor optimale sneeuwcondities moet de periode van december tot maart worden gekozen. In de wintermaanden vinden wintersporters hier topomstandigheden voor een unieke heliski-ervaring. Dankzij de grote kans op sneeuw kunnen diepsneeuwliefhebbers zich verheugen op fantastische poedersneeuw, die unieke diepsneeuwervaringen mogelijk maakt.

In Lech am Arlberg kunnen sneeuwliefhebbers genieten van een hele reeks eersteklas freeride-spots.

Heliski Zwitserland

In de buurt van Oostenrijk vinden sneeuwliefhebbers waarschijnlijk de populairste bestemming voor heliskiën in de Alpen: het unieke Zwitserland. In Zermatt, rond de indrukwekkende Matterhorn, bevindt zich een waar heliskiënd eldorado. Talrijke aanbieders voeren sneeuwliefhebbers mee naar de ongerepte bergwereld en naar een veelheid van unieke en adembenemende diepsneeuwafdalingen.

Het gebied rond de indrukwekkende Matterhorn wordt beschouwd als een waar heliskiënd El Dorado

Een andere bijzonder populaire bestemming is het Monte Rosa massief in de Walliser Alpen. Vroeg in de ochtend gaat u naar het Plateau Rose, dat op ongeveer 3.100 m boven de zeespiegel ligt. In het licht van de zonsopgang kunt u uw eerste sporen trekken in ongerepte poedersneeuw tegen een indrukwekkende achtergrond. Omringd door gigantische bergen zoals de Breithorn en de Lyskamm, vinden ski-avonturiers hier enkele van de langste poedersneeuwafdalingen ter wereld. Gedurfde skiërs en snowboarders gaan naar de top van de Dafourspitze. Vanaf een hoogte van meer dan 4.000 m wordt de afdaling gevolgd door een adembenemend uitzicht op de berg. Er moet wel op worden gelet dat de heliskitochten in Zermatt moeten worden afgelegd door skiërs of snowboarders met goede vaardigheden, vanwege de lengte en het grote aantal hoogtemeters dat moet worden overwonnen.

Heliski Italië

Winterliefhebbers die zich aangetrokken voelen tot het heliskiën in Italië, komen in Valtellina aan hun trekken. De Valtellina is een van de langste Alpenvalleien en strekt zich uit tussen het Comomeer in het westen en de Ortles-groep in het oosten. Een groot aantal zijdalen vormt de grens met de Bernina-groep in het noorden, waar Italië aan Zwitserland grenst. Juist in deze valleien en op de omliggende hellingen zijn er tal van tochten die per helikopter kunnen worden afgelegd. Adembenemende uitzichten, uitgestrekte sneeuw- en boslandschappen en verse poeder zo ver het oog reikt. De reis kan gemakkelijk met de auto worden gemaakt. Om het heliskiën in Italië af te ronden, nodigt de keuken van Valtellina u ’s avonds uit om te genieten van regionale specialiteiten. Deze en andere voorzieningen maken de heliskitocht in Italië tot een onvergetelijke ervaring.

Fantastische uitzichten, adembenemende sneeuw- en boslandschappen en verse poeder worden aangeboden aan sneeuwliefhebbers in Italië.
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter