Wat voor type langlaufer ben jij?

12-07-2023 - SnowTrex

In de afgelopen jaren heeft langlaufen zich ontwikkeld van een marginale sport tot een extreem populaire volkssport. Wat voor type langlaufer ben jij? Hieronder geeft SnowTrex kort de karakteristieke elementen van de drie langlaufstijlen weer.

Met langlaufen kun je het landschap optimaal beleven.

Nordic Cruisen

Nordic Cruising is bijzonder geschikt voor beginners, omdat de ski’s in deze discipline breder en korter zijn dan klassieke ski’s. Beginners voelen zich veel veiliger dan met klassieke langlaufski’s vanwege de grotere breedte. Bovendien hebben cruisers een langere klimzone, waardoor het veel gemakkelijker is om een goede grip te krijgen. Cruisen kan zowel op de loipes van de klassieke discipline als op geschikte winterwandelpaden. De natuurbeleving staat duidelijk op de voorgrond bij nordic cruising, maar de discipline vereist nog steeds een zekere basisconditie.

Klassiek langlaufen

De klassieker onder de stijlen is, zoals de naam al zegt, de klassieke variant. Hier zijn de ski’s meestal tussen de 25 en 30 centimeter langer dan de lengte van de sporter. Een kortere klimzone resulteert in een aanzienlijk grotere impuls bij het opstijgen in vergelijking met Nordic cruising. Een groot pluspunt van de klassieke discipline is de wijdverspreide verspreiding; in bijna alle wintersportplaatsen zoals Mayrhofen, Sölden of Ischgl is wel een overeenkomstige loipe te vinden. Een pluspunt voor klassieke skiërs is de iets eenvoudigere kennismaking met de langlauftechniek. Je moet de grotere inspanning die nodig is in vergelijking met cruisen echter niet onderschatten. Aan de hogere conditie-eisen moet worden voldaan met regelmatige training.

Klassiek langlaufen op de loipe.

Langlaufen

Volgens de leer is de schaatsvariant de meest veeleisende discipline. Dit komt vooral door de grotere inspanning die van de atleten wordt gevraagd. De bovenbeenspieren en armkracht zijn expliciet vereist voor het schaatsen. Glijden is ook een kwestie van oefenen en het gebruik van de stok is de ondergang van veel beginners. Timing is hier alles. Op steeds meer plaatsen worden nu speciale paden aangelegd voor skaters, omdat skaters geen gebruik mogen maken van de uitgebreid aangelegde klassieke paden. Schaatski’s zijn ongeveer 15 centimeter langer dan de lengte van de sporter, dus het is essentieel om de boards aan te passen aan de individuele eisen van de sporter.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter