Langlaufen: tips voor beginners op de loipe

16-04-2023 - SnowTrex

In de Alpen zijn er bijna net zoveel kilometers aan langlaufloipes als kilometers aan pistes. Geen wonder dus dat langlaufen erg populair is. Als je deze trendy sport wilt uitproberen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. SnowTrex heeft waardevolle tips voor beginners van de DSV op een rijtje gezet.

Langlaufloipe met dubbel spoor

Langlauftechnieken

Bij langlaufen wordt een basisonderscheid gemaakt tussen twee loopstijlen: de klassieke en de skatingtechniek. Beginners beginnen met de ontspannen klassieke stijl. Hierbij glijden de ski’s stapvoets over het spoor. Bij de snellere skatingstijl wordt de zogenaamde skatingstap gebruikt, waarbij de skiër de ski’s zijwaarts naar achteren duwt en zo snelheid opdoet. De skater heeft meer ruimte nodig en skiet daarom in een bredere baan naast de klassieke baan.

Langlaufer in schaatsstijl in Seefeld.

De juiste langlaufski

De juiste ski moet zorgvuldig worden gekozen. De specialist in de sportwinkel of in het verhuurcentrum zal je hierbij helpen. Er zijn ski’s die geschikt zijn voor zowel de klassieke als de skatingtechniek. Klassieke ski’s hebben een klimzone onder de binding voor de nodige grip in de sneeuw voor de voortstuwing. Kleine inkepingen in de bodem of plakwax dienen op dit punt als klimhulp. Schaatsski’s hebben daarentegen een doorlopend glijvlak en zijn ook iets korter. De lengte van de ski’s hangt af van de lengte en het gewicht van de skiër. Voor klassieke ski’s is de formule: Lichaamslengte + 20 cm. Voor zware skiërs wordt hier 5 cm bij opgeteld, voor lichte skiërs 5 cm afgetrokken. Voor schaatsski’s is de formule: lichaamslengte + 10 cm plus 5 cm (voor zwaargewichten) of – 5 cm (voor lichtgewichten).

De smalle langlaufski’s zijn wiebelig.

De juiste stokken

Net als bij toerskiën zijn de stokken ook bij langlaufen belangrijk. Het gebruik van stokken ondersteunt het evenwicht en bespaart enorm veel energie. Hoe langer de stokken, hoe gemakkelijker je kunt afzetten. De lengte van de stokken is daarom afgestemd op de betreffende techniek. Omdat momentum winnen een essentiële bewegingseigenschap is bij langlaufen, worden met name schaatsstokken erg lang gekozen. De volgende formules worden gebruikt om de stoklengte te berekenen: Voor de klassieke looptechniek, lichaamslengte x 0,85. Langlaufers die de skatingtechniek gebruiken, gaan uit van lichaamslengte x 0,9. Om ervoor te zorgen dat de stok onder geen enkele omstandigheid verloren gaat, is vooral de lus op het handvat belangrijk en moet deze altijd individueel verstelbaar zijn.

Het juiste schoeisel

Langlaufschoenen zijn zachter en elastischer dan skischoenen. Ze omsluiten de voet en stabiliseren de enkel. De schoenen verschillen ook wat betreft de gebruikte techniek. De schaatsschoen heeft een stevige zool om hem stabiel te houden en voor een goede krachtoverbrenging te zorgen. Het gebied rond de enkel is ook verstevigd voor extra bescherming en stabilisatie. De klassieke schoen is zachter en flexibel om te kunnen rollen. De schoenen moeten in ieder geval zo goed mogelijk passen, dus de aankoop mag alleen worden gedaan met deskundig advies van een sportwinkel.

Een klassieke langlaufschoen met een zacht bovenwerk.

De juiste kleding

Als je je beweegt op een manier die bij de sport past, zul je snel gaan zweten. Dus voor langlaufers is het beproefde “uienprincipe” een goede manier om zich aan elk weertype aan te passen. Ademend, vochtafvoerend sportondergoed ligt direct op de huid. Daarbovenop komt een longsleeve van functionele vezels, een dunne sportbroek en een winddichte jas met vochtbescherming. Als je het snel koud krijgt, is een extra vest of dun donsjack een goed idee. Deze zijn erg licht en kunnen bij mildere temperaturen in de kleinste bepakking worden opgeborgen. De volgende accessoires zijn ook onmisbaar voor je langlaufoutfit: nauwsluitende handschoenen met antislip, een muts of hoofdband, een sportbril met UV-bescherming en zonnebrandcrème met voldoende beschermingsfactor.

De fijne afstelling

Net als alpineski’s hebben langlaufboards verzorging nodig. De juiste wax op de loopvlakken vermindert de glijwrijving tussen ski en sneeuw. Hiervoor gebruikt de professional een speciale glijwax. Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen warme en koude waxen. Terwijl warme wax meestal wordt aangebracht met behulp van een strijkijzer, kan koude wax worden opgespoten of ingewreven. Naast glijwax wordt in de klassieke discipline ook klimwax gebruikt.

Langlaufregels

Om veilig langlaufen voor alle atleten in de piste te garanderen, heeft de FIS een 10-puntenlijst met gedragsregels opgesteld waaraan elke langlaufer zich moet houden:

1. Houd rekening met andere atleten.

2. Houd je aan de markeringen en borden en aan de rijrichting.

3. Op dubbele en meervoudige sporen moet je altijd in het rechter spoor skiën. Langlaufers in groepen lopen achter elkaar.

4. Rechts of links inhalen is toegestaan, maar degene die wordt ingehaald moet voorrang verlenen als dat veilig kan.

5. Als er tegemoetkomend verkeer is, moeten beide skiërs rechts voorrang verlenen.

6. Let op de poolpositie. Houd de stokken dicht bij het lichaam als je inhaalt of ingehaald wordt.

7. Pas de snelheid aan de baanomstandigheden en je persoonlijke vaardigheden aan. Vertraag op hellingen, bij slecht zicht of bij druk verkeer, kijk vooruit en houd voldoende afstand tot de skiër voor je.

8. Houd het spoor vrij. Bij breuken of valpartijen moet de piste onmiddellijk worden vrijgemaakt.

9. Bij ongevallen is iedere skiër verplicht hulp te verlenen.

10. Getuigen en betrokkenen bij ongevallen zijn verplicht hun persoonlijke gegevens door te geven.

Langlauftips

Een fatsoenlijk netwerk van langlaufloipes maakt tegenwoordig deel uit van het verplichte wintersportaanbod, dus in bijna alle Alpenregio’s zijn er bewegwijzerde gebieden voor noordse sporters. Sommige gebieden worden beschouwd als mekka’s voor langlaufers omdat het netwerk erg groot is, de loipes goed ontwikkeld zijn en het landschap fantastisch is. De populairste langlaufcentra zijn de regio Seefeld (279 km), de Feldberg in het Opper-Schwarzwald (330 km) en het Opper-Engadin (220 km) in Zwitserland, waar elk jaar de legendarische Engadin Skimarathon wordt gehouden. Het grootste langlaufgebied in Europa is echter Dolomiti NordicSki, dat twaalf gebieden in Italië en Oostenrijk verenigt tot een enorm netwerk van ongeveer 1300 kilometer aan loipes. Hieronder vallen Alta Pusteria, de Lienz Dolomieten in Oost-Tirol en de Alpe di Siusi.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter