Overkoepelend slaapplezier: overnachten in een iglo!

07-11-2013 - SnowTrex

Bedden uit glashelder ijs, rendiervellen die als matras dienst doen en twee dikke thermoslaapzakken – welkom in het ijshotel! Wie van de kou houdt en een bijzondere vakantiebelevenis zoekt, is bij deze opmerkelijke accommodatie precies op de juiste plek. IJshotels zijn in Scandinavië en in het noordoosten van Europa niet onbekend meer. In vele plaatsen ten noorden van de poolcirkel zoals Finland, Noorwegen, het Zweedse deel van Lapland en toch ook het meer zuidelijke deel van Scandinavië wekken de architectonische meesterwerken toenemend indruk bij kouverdragende toeristen uit de hele wereld.

Overkoepelend slaapplezier: overnachten in een iglo!

Afwisseling is hierbij gegarandeerd, want de ijshotels zien er elk jaar anders uit. Elke herfst moeten opnieuw duizenden tonnen ijs tot een witglanzend paleis worden verbouwd. Hiervoor zijn tienduizenden tonnen sneeuw en ijs uit nabijgelegen rivieren nodig. Met shovels en sneeuwkanonnen wordt de sneeuw op staalbalken aangebracht, die na twee dagen kunnen worden verwijderd. Met deze bouwwijze worden meerdere naast elkaar liggende tunnelachtige gewelven gevormd, van waaruit de aparte kamers zich afsplitsen.

De opening van de ijshotels is meestal rond 1 december. De kamers zijn slechts tot in april bewoonbaar, want snel daarna begint het hotel door de te hoge buitentemperaturen te smelten. De kamers worden door kunstenaars, die gespecialiseerd zijn in de verwerking van ijs, verder afgewerkt. De decoraties, die de violet- en blauwglinsterende ijskristalsculpturen vormen, maken de winterachtige sfeer in de ijzige hotelkamers perfect.

Voordat de gasten zich ‘s avonds in hun ijzige woonruimtes terugtrekken, genieten ze meestal nog van een glas wodka uit ijsglazen – want veel van dit soort hotels hebben naast de koude kamers ook bars en verblijfsruimtes uit puur ijs. Het oudste bekende ijshotel, ca. 200 km ten noorden van de poolcirkel in Zweden gelegen, biedt zijn gasten zelfs een kerk uit ijs. Maar ook in beter bekende plaatsen, zoals bijv. Mayrhofen met zijn White Lounge, vindt u hotels van deze bijzondere soort.

Gelegen op rendiervellen en ingestopt in dikke thermoslaapzakken beleven de winterliefhebbers een droomreis in het weliswaar niet eeuwige, maar wel glasheldere ijs. Wie het tegen verwachting in te koud krijgt, heeft de mogelijkheid om zich in het nabijgelegen buurhuis om te kleden. Hier zijn de faciliteiten om te douchen en vaak een bij het hotel horend restaurant – uiteraard ook met warme gerechten.

In de regel duurt een verblijf in een ijshotel niet langer dan 1 à 2 overnachtingen. En dat niet alleen door de relatief hoge kosten voor een nacht in de iglo. De meeste bezoekers zullen toch uiteindelijk na de tweede nacht wel naar een zacht bed verlangen – het liefste in een knusse en warme skihut zoals bijv. in Oostenrijk.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter