Praktische ski apps voor wintersporters

13-11-2023 - SnowTrex

Tegenwoordig gaat niemand meer de piste op zonder smartphone. Iedereen wil immers het beste kiekje van de afdaling van de dag of de video van de meest spectaculaire truc in het funpark delen met zijn vrienden op Instagram of in de WhatsApp-groep. Dankzij de goed ontwikkelde mobiele telefoonnetwerken in de bergen en gratis Wi-Fi-hotspots in veel skigebieden, ben je eigenlijk altijd “online” met je mobiele telefoon op de piste. Er zijn ook talloze apps voor skiën in de Google Play Store of de Apple App Store, die het dagelijks leven op de piste voor wintersporters gemakkelijker maken en een breed scala aan diensten bieden. Reden genoeg voor SnowTrex om deze handige ski apps te presenteren.

Er zijn nu ook veel praktische ski apps voor op de piste.


Skigebied informatie

skiresort.de – Alles in één oogopslag

Volgens de ontwikkelaars is de digitale tool van skiresort.de de meest uitgebreide ski app op de markt. Het biedt wintersporters veel handige functies en geeft gedetailleerde informatie over 6.000 skigebieden wereldwijd, inclusief sneeuwhoogtes, pistecondities, liftstatus en weersvoorspellingen. Interactieve pistekaarten kunnen ook worden opgeroepen en webcams met live beelden kunnen worden bekeken. Daarnaast biedt skiresort.de skiërs en snowboarders op hun smartphone een snel overzicht van de beschikbare liften, kabelbanen en pistes in het skigebied waar ze zich op dat moment bevinden. Tot slot kunnen wintersporters de app ook gebruiken om skigebieden te beoordelen, opmerkingen achter te laten en hun ervaringen te delen met andere gebruikers.

Bergfex – live beelden van het skigebied

zoals de naam al doet vermoeden, biedt “bergfex: Ski, Snow & Weather” wintersporters uitgebreide gedetailleerde informatie over skigebieden over de hele wereld. De app gebruikt live gegevens om snel antwoord te geven op vragen over hoeveel sneeuw er ligt in mijn favoriete skigebied. Of welke liften en pistes open zijn op basis van interactieve pistekaarten. Daarnaast biedt bergfex een geïntegreerde skirouteplanner waarmee gebruikers routes op maat kunnen maken op basis van hun vaardigheden en voorkeuren. Buiten de piste kan in de app ook een skidagboek worden bijgehouden, waarin prestaties kunnen worden bijgehouden en statistieken kunnen worden opgevraagd. En voor degenen die een paar dagen voor vertrek nog meer willen anticiperen op hun tijd in de sneeuw met een direct beeld van thuis, bieden meer dan 6.000 webcams in de app live beelden van het skigebied.

CheckYeti – Boek een skischool of skileraar

CheckYeti is een online boekingsplatform dat een speciaal voor skiërs ontwikkelde app biedt met veel handige functies. Met de app kunnen skiërs gemakkelijk skischolen, gidsen en activiteiten vinden en boeken in tal van skigebieden in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Gedetailleerde informatie over de aangeboden diensten, de kwalificaties van de gidsen en de prijzen worden direct weergegeven. Skiërs kunnen in de app ook beoordelingen en feedback van andere gebruikers lezen. CheckYeti maakt ook directe communicatie met de skischolen en gidsen mogelijk om vragen te stellen of speciale wensen te bespreken voordat de boeking kan worden afgerond met behulp van de geïntegreerde betalingsfunctie van de app.

Skiles voor kinderen boeken via de ski app – mogelijk met CheckYeti.

Weer

OpenSnow – sneeuwspecialisten voor Noord-Amerika

De OpenSnow app is een onmisbaar hulpmiddel voor alle wintersporters die op zoek zijn naar de beste skicondities in Noord-Amerika. Met gedetailleerde sneeuwverwachtingen, actuele sneeuwhoogtes en weersomstandigheden is de app de perfecte metgezel voor het plannen van de beste skitochten. Het geeft nauwkeurige informatie over sneeuwval, sneeuwkwaliteit en het actuele lawinegevaar. Een bijzonder hoogtepunt zijn de deskundige analyses en aanbevelingen van ervaren skiërs en sneeuwexperts, die waardevolle tips en inzichten geven over de pistes in de VS en Canada. Wintersporters kunnen hun favoriete skigebieden ook opslaan in de OpenSnow app, zodat ze altijd op de hoogte zijn via pushmeldingen op hun smartphone.

Sneeuwvoorspelling – weersinformatie van experts

Snow-Forecast is een populaire weerdienst voor wintersporters over de hele wereld. De app voorziet skiërs en snowboarders van sneeuwverwachtingen, soms tot op de seconde nauwkeurig, zodat ze hun avonturen op de piste optimaal kunnen plannen. Of het nu gaat om sneeuwhoogtes, weersomstandigheden of pistecondities, de handige tool levert alle relevante weersinformatie direct op je smartphone. De Sneeuwvoorspelling app biedt ook extra functies zoals webcambeelden, interactieve sneeuwkaarten en analyses van experts. Dit betekent dat wintersporters vrijwel live op de hoogte kunnen zijn van de actuele omstandigheden, zodat niets een succesvolle ski-ervaring in de weg staat.

Windy – Beschermt je tegen stormachtige tijden

Met de digitale assistent van Windy kunnen wintersporters de windomstandigheden in realtime rechtstreeks op hun smartphone controleren. De app geeft uitgebreide informatie over windsnelheid, windrichting en andere weergegevens zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Dit is vooral belangrijk in de winter voor activiteiten als paragliden, snowkiten en speedriden, maar ook voor skiën. De windomstandigheden kunnen ook worden gevisualiseerd met behulp van interactieve kaarten en grafieken. Dankzij de voorspellingen in de Windy app kunnen skiërs hun dagen op de piste voor de komende dagen ook van tevoren plannen.

White Risk & SnowSafe – De beste lawinewaarschuwingssystemen

De apps “White Risk” en “SnowSafe” zijn speciaal ontwikkeld voor skiërs, toerskiërs en freeriders. Ze bieden veel handige functies en fungeren ook offline als lawinewaarschuwingssysteem. “White Risk” biedt bijvoorbeeld realtime informatie over lawinegevaar, sneeuwcondities en weersvoorspellingen, allemaal geleverd door het Institute for Snow and Avalanche Research SLF in Davos. De app bevat ook gedetailleerde kaarten met gemarkeerde gevaarlijke plekken en stelt je in staat om je eigen routes te plannen.

“SnowSafe” biedt ook uitgebreide veiligheidsinformatie voor wintersporters in Oostenrijkse skigebieden, waaronder pistevoorschriften, tips voor eerste hulp en contactpersonen voor noodgevallen. Met de app kunnen gebruikers ook hun locatie delen. Dit betekent dat er in geval van nood altijd snel hulp beschikbaar is. Beide apps bieden dus belangrijke informatie voor skiërs om hun veiligheid te garanderen en weloverwogen beslissingen te nemen op de berg. Het zijn daarom onmisbare metgezellen voor elke wintersporter die wil genieten van een veilige dag op de piste.

Pistecheck via ski app – midden in het skigebied.

Traceren

iSKI – De app voor het perfecte skiseizoen

De iSKI app is een technisch hulpmiddel voor skiërs en snowboarders met veel handige functies. Met realtime informatie over het weer, de sneeuwhoogte, de pistecondities en de werking van de liften zijn gebruikers met hun smartphone altijd op de hoogte en kunnen ze hun afdalingen dienovereenkomstig plannen. De interactieve kaart in de app toont skiërs ook hun positie op de piste, evenals liften, restaurants en andere faciliteiten in het skigebied, zodat ze gemakkelijker hun weg kunnen vinden – vooral in een onbekende omgeving. ISKi maakt ook gebruik van skilijntracking om de afgelegde afstand, hoogte en snelheid van wintersporters te registreren, waardoor het mogelijk is om statistieken op te vragen en ze te vergelijken met anderen.

Een andere praktische functie van de iSKI app: hij maakt gebruik van pushmeldingen om de gebruiker te informeren over belangrijke gebeurtenissen in het geselecteerde skigebied, zoals verse sneeuw, veranderingen in de pistecondities, speciale skipasaanbiedingen en dergelijke. De wintersport-allrounder op de smartphone heeft zelfs een eigen routeplanner, waarmee de afdalingen kunnen worden gepland, inclusief informatie over moeilijkheidsgraad, pistengte en hoogtemeters, voor het begin van de skidag. De app biedt ook een geïntegreerd sociaal netwerk waar skiërs hun ervaringen kunnen delen en kunnen netwerken met andere gebruikers. Dit maakt de iSKI app een onmisbaar hulpmiddel voor skiërs die hun tochten willen optimaliseren, hun prestaties willen verbeteren en willen genieten van de interactie met de skigemeenschap.

Skiline – Alle pistegegevens in één oogopslag

Wintersporters die de Skiline app op hun smartphone hebben geïnstalleerd, kunnen hiermee hun prestaties op de piste volgen. Skiërs en snowboarders kunnen de app gebruiken om gedetailleerde statistieken bij te houden over de afgelegde afstand, hoogte, snelheid en liftritten. Gebruikers kunnen dan ook hun skidagen opslaan en hun voortgang gedurende het seizoen bijhouden. De smartphone-tool kan ook worden gebruikt om indrukwekkende skilijnvideo’s te maken om je eigen reis op de piste vast te leggen. En als dat nog niet genoeg functionaliteit voor je is, biedt de Skiline app ook aanvullende informatie over het skigebied. Dit omvat open liften en pistes, actuele weersomstandigheden en evenementen.

Strava – volg je dagen op de piste met je smartwatch

De Strava app is een absolute must-have voor skiërs en snowboarders die hun activiteiten tijdens een lange dag op de piste willen vastleggen en niet zonder wearables zoals smartwatches willen. In de app kunnen wintersporters eerst gedetailleerde statistieken bijhouden over afgelegde afstanden, hoogtemeters, snelheid en nog veel meer. Ze kunnen ook individuele trainingsdoelen stellen en hun vooruitgang in de loop van de tijd bijhouden. GPS-tracking kan vervolgens worden gebruikt om de exacte route en je eigen prestaties te analyseren. Een andere praktische functie is de communityfunctie, waarmee gebruikers ideeën kunnen uitwisselen met gelijkgestemden en activiteiten kunnen delen. Last but not least is de app compatibel met verschillende wearables zoals smartwatches en andere fitnessapparaten dankzij een naadloze koppelingsfunctie.

Kaarten & Freeride

Fatmap – routeplanner voor fans van diepe sneeuw

De Fatmap app biedt toegang tot gedetailleerde 3D-kaarten van skigebieden en berggebieden. Hierdoor is het een must-have voor alle wintersportliefhebbers. Het geeft informatie over pistes, liften, hutten en terrein. Zo kun je een gedetailleerde route plannen om een grote verscheidenheid aan pistes en freeridegebieden te verkennen. Met de live tracking-functie die in de app is geïntegreerd, kunnen skiërs en snowboarders hun activiteiten in diepe sneeuw in realtime op hun smartphone volgen aan de hand van geregistreerde gegevens over snelheid, hoogte en afstand. Er is ook een communitygedeelte waar wintersporters hun ervaringen kunnen posten en ideeën kunnen uitwisselen met andere sporters.

Google Maps tijdlijn – kilometers tellen op de piste

De functie “Google Maps Tijdlijn” biedt skiërs een praktische manier om hun activiteiten op de piste bij te houden. Door de tijdlijn in de Google Maps app te activeren, worden de locatiegegevens automatisch vastgelegd tijdens het skiën. Het resultaat is een gedetailleerde registratie van de afgelegde afstand, het hoogteverschil en de snelheid. Daarnaast kunnen skiërs hun activiteiten op de kaart weergeven en belangrijke informatie en het begin- en eindpunt van afdalingen oproepen. Met de tijdlijnfunctie kunnen ook persoonlijke notities, foto’s en herinneringen worden toegevoegd aan het skiën van elke dag.

Ortovox bergtochten – veilig skiën buiten de piste

De “Ortovox Bergtouren” app is een onmisbare metgezel voor bergsporters, vooral in de winter. Hij biedt uitgebreide functies voor het plannen en organiseren van skitochten. Met gedetailleerde route-informatie, realtime weergegevens en live tracking creëert het een veilige en goed geplande route in digitale vorm. In geval van nood kunnen gebruikers zelfs een noodoproep doen via de app en belangrijke informatie over eerste hulp ontvangen. De app biedt ook een communityfunctie om informatie uit te wisselen met andere skitourers.

PeakFinder – Bergen herkennen

PeakFinder is een app waarmee je wereldwijd meer dan 1.000.000 bergen en pieken kunt herkennen en er informatie over kunt opvragen. De app gebruikt de camera en het GPS-systeem van de smartphone om een 360-graden beeld van het omringende landschap te creëren. Met behulp van augmented reality worden de namen en hoogtes van de bergen vervolgens direct op het scherm getoond. PeakFinder geeft ook gedetailleerde informatie over de bergnamen, hun hoogte en de huidige afstand tot de top. En het beste van alles is dat de app ook offline werkt, bijvoorbeeld in afgelegen gebieden zonder internetverbinding. Bovendien kunnen locaties op de piste worden opgeslagen en gedeeld met anderen via een share-functie.

Je hebt geen app nodig om deze wereldberoemde berg te herkennen. Voor alle andere bergen is er echter een handig digitaal hulpmiddel.

Video’s & foto’s

GoPro Quik – Video’s beheren en delen

Met de Quik app van GoPro kunnen wintersporters hun skidagen samenvatten in adembenemende films. De automatische videobewerkingsfunctie selecteert de beste momenten in het ruwe materiaal en maakt fantastische clips. Daarnaast kunnen titels, overgangen en filters worden toegevoegd om de video’s nog persoonlijker te maken. De app biedt ook een uitgebreide muziekbibliotheek om de opnamen van de actiecamera van sfeervolle achtergrondmuziek te voorzien. En het beste van alles: GoPro video’s kunnen automatisch in de app worden geïmporteerd en daar meteen worden bewerkt. De videomasterpieces vanaf de piste kunnen vervolgens direct vanuit de app worden gedeeld op sociale mediaplatforms zoals Instagram.

GoPro presenteert zijn Quick App in deze trailer:

GoPro: Introducing Quik | Curate, Create, Relive

FAQ over ski-apps en mobiele telefoons tijdens het skiën

Waar leg je je mobiele telefoon neer tijdens het skiën?

Naast vocht moeten elektronische apparaten ook tegen kou worden beschermd. Tijdens het skiën moet de mobiele telefoon daarom altijd worden “opgeborgen” op een warme en bij voorkeur droge plek. Het is daarom aan te raden om je smartphone dicht bij je lichaam te bewaren, bij voorkeur in een binnenzak van je ski-jas, voordat je de piste op gaat. Wintersporters doen er ook goed aan om hun mobiele telefoon in een hoesje te doen, bij voorkeur van neopreen, plastic of wol. Dit houdt je smartphone warm en beschermt hem ook tegen stoten.

Welke weerapps zijn geschikt voor skiërs?

Er zijn verschillende weer-apps voor skiërs. De populairste zijn Bergfex, Snow-Forecast en Skiresort. Bergfex biedt gedetailleerde weersverwachtingen voor berggebieden. Snow-Forecast daarentegen biedt uitgebreide, wereldwijde sneeuwvoorspellingen en Skiresort geeft informatie over het weer, de pistecondities en meer. De Windy app en Open Snow zijn ook handig. Terwijl Windy de laatste windinformatie weergeeft, richt Open Snow zich op skigebieden in Noord-Amerika en biedt nauwkeurige sneeuwvoorspellingen en informatie over de pistecondities voor deze locaties.

Hebben skiërs in het buitenland een nieuwe simkaart nodig?

Als je in het buitenland gaat skiën, heb je meestal geen nieuwe simkaart nodig. De meeste providers van mobiele telefonie bieden internationale roaming aan, zodat je je mobiele telefoon ook in het buitenland kunt gebruiken. Bellen, sms’en en mobiel internet kunnen gewoon worden gebruikt. Buiten de EU gelden echter roamingkosten. Als dit te duur voor je is, kun je ook gebruikmaken van Wi-Fi-hotspots in de skigebieden om te internetten en goedkoop te communiceren.

Kunnen smartwatches ski-activiteiten bijhouden?

Ja, smartwatches kunnen ski-activiteiten bijhouden. Ze zijn uitgerust met sensoren die bewegingen, snelheid, hoogteverschillen en nog veel meer registreren. Met speciale skimodi en apps kunnen ze gegevens registreren zoals afstand, snelheid en verbrande calorieën. De nauwkeurigheid hangt echter af van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de sensoren en de draagpositie.

Mogen wintersporters hun mobiele telefoon gebruiken tijdens het skiën op de piste?

Tijdens het skiën op de piste is het gebruik van mobiele telefoons toegestaan, maar er gelden dezelfde regels als in het wegverkeer. Mobiele telefoons mogen bijvoorbeeld niet worden gebruikt tijdens het skiën om de aandacht op de omgeving te vestigen. In plaats daarvan wordt aangeraden om je mobiele telefoon op een veilige plaats buiten de piste op te houden of te gebruiken. Het is altijd belangrijk om je aan de regels van het skigebied te houden.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter