Wintersport in de sneeuw: skiën of snowboarden?

25-09-2022 - SnowTrex

Sommigen zeggen dat skiën gemakkelijker te leren is omdat de voetpositie natuurlijker is, anderen zeggen dat snowboarden gemakkelijker is omdat je niet zo veel tegelijk hoeft te coördineren. Sommigen vinden skiën cooler, anderen snowboarden. Of het nu skiën of snowboarden is, iedereen moet het zelf ontdekken en uitproberen. SnowTrex heeft de grootste verschillen klaar.

Skiërs en snowboarders genieten samen van de dag in de bergen.

Het liften

Voor het eerst liften op een sleeplift is een uitdaging voor zowel skiërs als snowboarders. De meeste snowboarders hebben echter grotere initiële moeilijkheden. Dit komt deels doordat er maar één voet aan de binding vastzit en je zijwaarts de helling op wordt getrokken. Hierdoor wordt het ene been meer belast dan het andere, wat vermoeiend en pijnlijk kan worden. Maar dit kan ook getraind en geleerd worden. En als je ten laatste bij de stoeltjeslift of de gondel aankomt, heerst er weer gelijkheid.

Snowboarders kunnen zich ook uitleven op de liften.

Vastmaken en losmaken

De skiërs binden hun ski’s vast vóór de eerste lift en, als alles goed gaat, maken zij ze pas weer los vóór de pauze of na de laatste afdaling. Snowboarders zetten slechts één voet vast voor de lift, ongeacht of het een sleeplift of een stoeltjeslift is. Bovenaan wordt de tweede voet ook vastgebonden. En dit gaat zo de hele skidag door. Voor de meeste snowboarders is dit geen probleem, omdat zij er bewust voor hebben gekozen om te gaan snowboarden. Meestal zijn het de wachtende skiërs die onmiddellijk verder willen.

Vlakke paden

Vlakke trekpaden zijn dom voor iedereen. Skiërs kunnen zich echter met hun stokken voortduwen of met hun ski’s schaatsen, zodat het niet zo inspannend is. Snowboarders moeten ofwel één voet losmaken en zich afzetten, ofwel het board helemaal losmaken en lopen. De handigste manier om te snowboarden is echter om leuke skivrienden te vinden die je op de latten heel comfortabel over het trekpad kunnen trekken.

De makkelijkste manier is dat iedereen elkaar helpt.

De kleren

Als het op comfort aankomt, is er maar één groot verschil: de schoenen. Veel skischoenen zijn hard, onbeweeglijk, je kunt er niet goed in lopen en je krijgt sneller koude voeten. De meeste snowboardschoenen daarentegen zijn zachte laarzen. Ze zijn erg comfortabel, je kunt er langere afstanden in lopen en ze houden je erg warm. Voor veel mensen zijn de laarzen een reden om te gaan snowboarden. Wat de rest van de kleding betreft, kun je vaak aan de stijl zien of je een skiër of snowboarder bent. Ongeacht de stijl, heeft de kleding hetzelfde doel: warm blijven, comfortabel zijn en bescherming bieden. Sommige snowboardbroeken hebben al geïntegreerde stuit- of dijbeenbeschermers, maar skiërs mogen die natuurlijk ook dragen.

Het materiaal

Iedereen heeft zijn eigen bagage. Of hun eigen uitrusting. Snowboarders hebben het makkelijker, omdat ze het board gewoon onder hun arm klemmen en weg zijn ze. Skiërs hebben vaak problemen met ski’s die uit elkaar vallen en stokken die rond bungelen. Bovendien drukken de ski’s op de schouder. Vooral voor de kleine skiërs is het dragen van de uitrusting vaak moeilijk te coördineren. Maar er zijn ook andere, creatieve mogelijkheden, zoals de ski’s door de lussen van de stokken steken en ze als een “handtas” dragen.

Liefhebbers van skiën en snowboarden dragen ook graag hun uitrusting.

Het risico op letsel

In het algemeen is er bij alle sporten een zeker risico op blessures. Of u nu een beginner of een expert bent, u moet altijd rekening houden met de fouten van anderen. Toch gebeuren er vaker kleine ongelukjes als je nog niet helemaal zeker bent op ski’s of een snowboard. Skiërs hebben meer kans om hun knie of schouder te blesseren. Snowboarders daarentegen hebben meer kans op polsblessures. Daarom worden polsbeschermers aangeraden voor beginnende snowboarders.

De conclusie

Skiën of snowboarden – beide hebben voor- en nadelen. En de tijd in de bergen maakt de nadelen toch goed. Maar waarom überhaupt beslissen? Als je beide sporten doet, heb je dubbel zoveel plezier en veel afwisseling!

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter