Skiën in mei: in deze skigebieden kan het!

11-04-2023 - SnowTrex

Pasen is voorbij, de dagen worden langer en er hangt een veelbelovende lentegeur in de lucht. De echte winter is nu verleden tijd – maar de wintersport gelukkig nog niet! “Waar kun je in mei nog skiën?”, vragen veel wintersporters zich af. SnowTrex weet waar in Europa skiën in mei nog mogelijk is.

Skiën in mei? Mogelijk in Val Thorens in Frankrijk!

Skiën in Oostenrijk

Om het even wanneer je er zin in hebt, skiën en snowboarden is altijd mogelijk op de Hintertuxer gletsjer. Dit is het enige skigebied in Oostenrijk dat daadwerkelijk het hele jaar door – zij het wel met een verschillend aantal pistekilometers – geopend is. De hoogste lift bereikt een hoogte van 3.250 m en afhankelijk van het weer en de sneeuwcondities wordt hier tot mei van de volle 60 km pistes en de 20 liften gebruik gemaakt. In de zomer blijven er nog ongeveer 20 km pistes en 10 liften open. Het panaromaterras en de gletsjergrot “natuurlijk ijspaleis” dat zich bij het bergstation gletsjerbus 3 bevindt, behoren tot de hoogtepunten die het hele jaar toegankelijk zijn.

Hintertux Olperer liften met uitzicht op de Gefrorene Wand.

In Oostenrijk kun je begin mei bovendien ook aan de Stubaier Gletsjer bochtjes in de sneeuw trekken. Het skigebied aan de Stubaier Gletsjer (3.120 m) in het Stubaidal wordt beschouwd als een van de meest comfortabele skigebieden in Oostenrijk en heeft voor alle niveaus iets te bieden. Tot midden mei is het ook nog perfect mogelijk om te skiën op de Mölltaler gletsjer (3.120 m) in Karinthië. Het skigebied op de Kitzsteinhorn (3.029 m) is meestal zelfs nog langer geopend.

Skiën in Frankrijk

Welke locatie is beter om in de lente nog te skiën dan het hoogste skistation van Europa: Val Thorens ligt op 2.300 m en is omgeven door de populairste afdalingen van de beroemde Trois Vallées. De pistes liggen tot op 3.200 m hoogte en zijn daardoor erg sneeuwzeker. Begin mei worden tijdens de “Apotheose Days” voor het einde van het seizoen sportactiviteiten, livemuziek aan de piste, kinderanimatie en street art voor de hele familie aangeboden. Val Thorens staat bekend om zijn gevarieerde vrijetijdsprogramma en bevestigt die reputatie aan het einde van het seizoen.

Val Thorens - 27 avril - 27 april 2018

Maar iets lager dan Val Thorens, namelijk op 2.100 m, ligt het skistation van Tignes. Het ligt ingebed in de bergwereld van de Franse Noordelijke Alpen en onder de Grande Motte (3.656 m) en biedt dus ook in mei sneeuwzekere gletsjerpistes. De week rond 1 mei is hier meestal erg rustig, zodat je zeker kan zijn van een vrije afdaling van de gletsjer. Het einde van het seizoen is, net zoals in Val Thorens, pas begin/half mei, maar ook dit is slechts van korte duur, want vanaf juni/juli beginnen op de gletsjer meestal alweer de zomeractiviteiten. Dan zijn er namelijk 20 km aan pistes, inclusief het snowpark, geopend.

Het skigebied van Tignes biedt alles op één plek. Het enige nadeel: de monster-halfpipe is niet meer open in mei.

Skiën in Zwitserland

Wat in Oostenrijk het skigebied aan de Hintertuxer gletsjer is, is het skigebied Zermatt (3.883 m) in Zwitserland. Hier, in het hoogste skigebied van Europa, duurt het seizoen het hele jaar lang: 365 dagen puur skiplezier! Aan de Italiaanse kant van de aaneengeschakelde skiregio Matterhorn Ski Paradise staan de poorten van het skigebied Cervinia nog tot begin/midden mei open.

Het hoogste skigebied van Zwitserland ligt op de Matterhorn bij Zermatt.

Ook in het skigebied Engelberg-Titlis (3.020 m) is het in mei nog mogelijk om in de zon te skiën. Het seizoen loopt hier meestal tot eind mei.

Skiing Engelberg-TITLIS

Skiën in Noorwegen

Niet alleen in de Alpenlanden, maar ook in het Noorden van Europa gaat het skiseizoen nog door in mei. Zo blijft in de Ofoten in Noorwegen het skigebied Fagernessfjellet-Narvik heel mei geopend. In totaal zijn hier 20 km aan pistes, die tussen de 200 en 1.003 m hoogte liggen. Te laag? Helemaal niet! In Noorwegen kun je perfect op zulke hoogtes skiën. Daardoor heb je in het skigebied Fagernessfjellet-Narvik ook een prachtig zicht over de fjorden en de haven van Narvik. Ook het skigebied Hovden in de regio Setesdal is geschikt om in mei nog te skiën.

Skiën in Noorwegen: Wintersportplezier inclusief prachtig uitzicht!

Skiën in Zweden

Ook in Lapland in Zweden vinden wintersporters de ideale omstandigheden om te skiën en te snowboarden, bijvoorbeeld in het skigebied Riksgränsen. Hier vinden wintersporters 21 kilometer pistes van alle niveaus. Dit skigebied is een van de noordelijkste skigebieden ter wereld en ligt tussen 522 en 909 m hoogte. Ook in het skigebied Kåbdalis in het Zweedse Lapland vinden wintersporters in mei nog sneeuwrijke pistes.

Schitterende witte vlaktes nodigen je uit om te skiën in Zweden.

Skiën in Finland

In het Skigebied Levi in Finland is het seizoen pas ten einde als de eerste meidagen al voorbij zijn. In dit skigebied in het Finse Lapland staan voor de skiërs ongeveer 44 km piste ter beschikking. Daar komt nog eens 6 km skiroute bij. Ook al ligt dit wereldbekerskigebied slechts op een hoogte tussen 206 en 531 m, de sneeuwcondities zijn hier in het hoge Noorden zelfs in mei nog ideaal. Dat geldt ook voor het skigebied Ruka dat in de Finse regio Nordösterbotten ligt.

Skiing in Levi - Finland

Een officieel einde van het winterseizoen is er niet. SnowTrex heeft nog een lijst met andere skigebieden samengesteld waar skiën in de zomer mogelijk is.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter