Wintersport op oudere leeftijd: info en tips over skiën als senior

16-04-2023 - SnowTrex

Naarmate ze ouder worden, vragen veel senioren zich af of het nog wel verstandig is om op de latten te stappen. Sommigen hebben het skiën of langlaufen al jaren opgegeven omdat ze zich onzeker hebben laten maken. Ten onrechte! Als er medisch gezien niets op tegen is (kijk maar!) en een paar basisprincipes in acht worden genomen, dan weet SnowTrex: niets staat wintersport op oudere leeftijd in de weg.

Skiën houdt je fit en is daarom een goede manier om actief te blijven, zelfs op oudere leeftijd.

Bereid het lichaam voor

Wat betreft het gezondheidsaspect: bewegen in de frisse lucht is altijd goed voor je, maar een zorgvuldige lichamelijke voorbereiding is essentieel. Skigymnastiek is altijd beschouwd als de ideale voorbereiding. Wandelen, aerobics en elke andere sport waarbij je je voldoende uitstrekt zijn ook nuttig. Skiën zelf helpt om je evenwicht, kracht en uithoudingsvermogen, behendigheid en bewegingscoördinatie te verbeteren.

Controleer je uitrusting

Er is in de loop der decennia veel veranderd op het gebied van materiaal. De alpineski is veel wendbaarder dan vroeger, dankzij zijn taille en kortheid. Hierdoor wordt vooral het kniegewricht minder belast. Langlaufski’s zijn ook korter geworden: Vroeger waren ze vaak meer dan 3 m lang, maar tegenwoordig zijn ze afgestemd op de lengte van de langlaufer. Tot de optimale uitrusting behoort dan niet alleen een helm (in ieder geval voor alpineskiën), maar ook hoogwaardige wind- en waterdichte hightechkleding van microvezel en fleece.

Skiën als senior: de juiste uitrusting is uiterst belangrijk.

Zoek rolmodellen

Rolmodellen zijn altijd een stimulans – zoals Françoise Stahel (zie eerste foto). Zij is waarschijnlijk de modelsporter als het gaat om wintersport op oudere leeftijd. Sinds 1969 heeft de nu ruim 80-jarige deelgenomen aan elke run van de Engadine Ski Marathon. Geen enkele andere vrouw ter wereld heeft vaker aan deze langlaufwedstrijd meegedaan dan zij. Ze zegt heel duidelijk: “Ik voel de leeftijd al, vooral ’s ochtends voel ik me soms een beetje stijf.” Maar haar vurige passie voor wintersport is sterker en dus traint de in Frankrijk geboren atlete nog regelmatig. “Na elke afdaling voel ik me op een ongelooflijke high.”

Het juiste skigebied vinden

Best agers stellen andere eisen aan een skigebied dan de jongere generatie. Een overzichtelijk skigebied met een groot aandeel blauw en rood en brede pistes zijn ideaal voor alpineskiën. Je kunt beter een kleiner skigebied kiezen dan een gebied met hutten waar de klok rond technomuziek schalt. Rust, prachtige uitzichten en heerlijk eten – dat zijn de eisen die de oudere generatie stelt aan lunchpauzes. Skigebieden die aan deze criteria voldoen in Oostenrijk zijn Berwang, Lofer en de Wildkogel Arena. In Frankrijk worden Saint Francois-Longchamp, Chamrousse, Châtel en Super Dévoluy aanbevolen. In Italië zijn Kronplatz en Alta Badia bijzonder aantrekkelijk. En Zwitserland biedt de Schatzalp in Davos, een zogenaamde “slow mountain”, een vertraagd skigebied waar geen kunstsneeuw ligt. Bijna allemaal bieden ze korting op skipassen voor senioren. Sommige bieden ook lessen voor beginners. Overigens is er de laatste jaren ook veel gedaan op het gebied van liftcomfort. Veel stoeltjesliften hebben weerbeschermende motorkappen en sommige zijn zelfs verwarmd.

Skigebieden in de Franse Alpen in het bijzonder zijn ook ideaal voor ontspannen skiën vanwege hun grootte.

Er zijn ook genoeg mogelijkheden voor langlaufers die niet te ambitieus willen worden: In Duitsland zijn bijvoorbeeld het Berchtesgadener Land en de regio Oberstdorf aanraders. In Oostenrijk komen recreatieve langlaufers aan hun trekken in bijvoorbeeld het Stubaital en SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental. En Italië’s nr. 1 langlaufgebied in de Dolomieten van 3 Zinnen met meer dan 200 kilometer aan loipes is ook de moeite waard.

Overdrijf het niet

Als het eindelijk tijd is om (weer) de berg op of af te gaan, is voorzichtigheid geboden. Senioren hoeven aan niemand meer iets te bewijzen, zeker niet aan zichzelf. Valse ambitie en onrealistische zelfbeoordeling zijn niet op hun plaats. Neem de tijd, neem pauzes, bewonder de fantastische bergwereld – dat is de juiste aanpak. Op deze manier wordt skiën of langlaufen een buitengewoon plezier en een genot voor alle zintuigen, zelfs voor de niet-professional.

Altijd belangrijk bij wintersport op oudere leeftijd: neem pauzes!

Sluit de dag ontspannen af

Het skiën is voorbij, maar de dag is nog niet voorbij. Wat dacht je van een sauna of een duik? Dat kan in een fijn wellnesshotel. Daarnaast worden er meestal rustgevende massages, schoonheidsbehandelingen en balancerende fitnessopties aangeboden. Voor een dagje uit of een wandeling in de avond moeten er leuke winkelmogelijkheden en goede restaurants in de stad zijn. Tenslotte is ontspannen en genieten na het skiën net zo belangrijk als het skiën zelf.

Waarom sluit je de skidag niet af met ontspannen in de sauna?
5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter