Grappige skimascottes – van schattig tot bizar

28-06-2022 - SnowTrex

Ze bestaan in alle vormen en kleuren: skimascottes. Deze levendige knuffeldieren die er altijd vrolijk uitzien zijn niet alleen een opvallend herkenningspunt van de vakantieregio’s, maar staan ook symbool voor kindvriendelijkheid in het skigebied.

Mascotte FUNty in het kinderland van de Zillertal Arena.

Skimascottes als teken van kindvriendelijkheid

Bijna elk skigebied heeft een skimascotte. Ze staan symbool voor kindvriendelijkheid en treden op als pedagogische begeleiders in de skischolen, waar ze de kleintjes helpen bij het skiën. Bij de vormgeving van de figuren kent de creativiteit van de skischolen en toeristische organisaties geen grenzen. Soms zijn ze schattig, maar soms zijn er ook zonderlinge figuren te zien in het kinderland of op de voorpagina van folders. Dieren uit de Alpen zoals steenbokken en koeien of dieren die in de sneeuw leven zoals pinguïns blijven nog in de buurt. Draken, olifanten en monsters zijn dan weer wat opvallender. Zelfs van het gebergte zelf wordt een vrolijk lachend mascotte gemaakt.

FUNty uit de Zillertal Arena

Een grote gele olifant met een cilinderhoed is een van de eerste dingen die je tegenkomt bij je opzoekingen in verband met de Zillertal Arena. Op de website van de skivereniging verkondigt hij het alomvattende motto: veel plezier. Zijn naam is net zo toepasselijk: FUNty. Bovendien is hij te vinden in de kinderlanden van de vier samenhangende skigebieden Zell am Ziller, Gerlos, Wald-Königsleiten en Krimml.

B.BIG en mini.b van de Stubaier Gletsjer

In het BIG Family Ski-Camp op de Stubaier Gletsjer lopen de monsters vrij rond. Het hele kinderland en het oefengebied zijn afgestemd op de fabelachtige wezens waardoor een bijzonder kleurrijke wereld ontstaat. De mascottes zijn hier de harige BIG.B en zijn kleine begeleidster, het minimonster mini.b. In volgende video zijn ze in volle actie te zien:

Berta en Murmli uit Serfaus-Fiss-Ladis

Ook het kinderparadijs Serfaus-Fiss-Ladis in Tirol heeft twee mascottes. Ze zijn aangepast aan de inheemse dierenpopulatie in en rond de dorpen. Zo is in Serfaus de mascotte Murmli een marmot die door alle thematische kinderattracties loopt, tot aan het marmottenverblijf met echte knaagdieren. De grappige bergkoe Berta lacht de kinderen in Fiss-Ladis tegemoet. Hie zie je ze alle twee aan het werk:

2016 Serfaus Winter - Super Murmli - Skischule - Kinderschneealm - Komperdell

Schmidolin van de Schmittenhöhe

De vriendelijke draak Schmidolin woont in het skigebied Schmittenhöhe, dat boven Zell am See in het Salzburger Land ligt. Het Kinderskiland is het rijk van de draak, waar de kleintjes door de drakentunnel glijden en in het drakenpark over golvende pistes of door bogen in het drakenpark skiën. Schmidolin is helemaal bovenaan op de eerste foto te bewonderen.

Draakmascotte Schmidolin op de Schmittenhöhe.

Lofi en Lofino uit de alpenwereld Lofer

Een koe met een speels gedrapeerde sjaal en een gulden draak met een muts heten de kinderen in de Loferer Almenwelt in het Saalachdal welkom. Koe Lofi is de mascotte van de Almenwelt Lofer en het officiële “gezicht” van het skigebied. Draak Lofino is de mascotte van de Skischool Herbst en is zelf vaak op ski’s te spotten.

Koemascotte Lofi.

Schneewutzel uit Hochkönig

Het dorp Dienten ligt in het midden van het skigebied rond de Hochkönig, dat bekend staat om zijn sneeuwzekerheid en familiaire sfeer. Hier leert het harige monster Schneewutzel  samen met de kinderen skiën. Het heeft zelfs eigen liedjes gemaakt om mee te zingen die je op de website van de skischool kunt afspelen. Hier zie je Schneewutzel aan het werk:

Ski blast from past: Schneewutzel ski show Kinderfest, Hochkönig 2013/2014

Arbeer van de Arber

Ook op de Duitse pistes worden kinderen begeleid door mascottes. In het skigebied Arber aan de Große Arber (1.455 m) in het Beierse Woud is de manshoge ArBeer verantwoordelijk voor het vermaak en de begeleiding van de kleintjes.

Arbeer: de mascotte aan de Arber.

Pitzi van de Hochzeiger

De naam verraadt het al, deze mascotte is de skigbegeleider in het Pitztal. De kleine steenbok raast over de oefenpiste van Pitzi’s kinderclub en vermaakt de kinderen in de skischool op de Hochzeiger. Het liefst danst hij, bijvoorbeeld het opwarmingsdansje:

Bobo de allroundmascotte

Bobo de pinguïn is in vele skigebieden te vinden. Hij is de officiële mascotte van het “Kinderclub”-initiatief. Deze skischoolvereniging werd 20 jaar geleden opgericht en heeft zich dankzij een sterk pedagogisch 10-stappenplan ontwikkeld tot een internationaal netwerk met talrijke kinderskischolen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Rusland. Alleen al onder begeleiding van Bobo leerden ongeveer 3 miljoen kinderen skiën. Met de andere mascottes erbij zijn het er zeker nog veel meer. Wat goed dat ze bestaan! Tot slot nog het officiële liedje van Bobo:

The Official Bobo Song XD

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter