Snowkiten – een winderige en extreme sport op de sneeuw

20-11-2023 - SnowTrex

Waarom altijd op de klassieke manier skiën of snowboarden als je meer een gevorderde skiër of snowboarder bent? Waarom probeer je niet eens iets nieuws, zoals snowkiten? Deze sport is extreem uitdagend voor wintersporters, maar is ook erg leuk en laat je skiën of snowboarden vanuit een compleet nieuw perspectief ervaren. SnowTrex kent de feiten over snowkiten.

Op een andere manier plezier hebben in de winter: Snowkiten.

Dit is snowkiten

Hoger, sneller, verder – dat zijn de eigenschappen die horen bij snowkiten. Het bijzondere aan snowkiten is dat je op je ski’s of snowboard getrokken kunt worden door een grote stuntvlieger, een zogenaamde powerkite, en kilometers lang door ongerepte poedersneeuw kunt cruisen. Dit geeft je de mogelijkheid om met ongelofelijke snelheden sensationele hoogtes en afstanden te springen en toch zachtjes te landen. Aangedreven door windenergie kun je zachtjes over besneeuwde poedersneeuw glijden en in bepaalde regio’s zelfs ongerepte gebieden bereiken, wat anders alleen per helikopter of tijdens een skitocht mogelijk is. Vergeleken met kiten op het water biedt snowkiten het grote voordeel dat je altijd vaste grond onder je voeten hebt en gemakkelijk weer kunt opstaan zodra de wind je tegen de grond heeft geslagen.

Snowkiten is dé manier om in ongerepte gebieden zonder skiliften te komen.

Uitrusting voor snowkiten

De uitrusting voor snowkiten bestaat voornamelijk uit ski’s, snowblades of een snowboard en een speciale vlieger, de powerkite. Ski’s worden aanbevolen voor beginners, omdat ze meer grip bieden en gemakkelijker te manoeuvreren zijn. Professionals kunnen ook snowboarden. De vlieger wordt meestal met een harnas aan de heupen bevestigd en bestuurd met een bar, net zoals bij waterkiten. Naast deze speciale uitrusting heb je natuurlijk de gebruikelijke wintersportaccessoires nodig: skikleding, handschoenen, een skibril, een skihelm en idealiter ook een rugbeschermer vanwege de springmogelijkheden.

Snowkiten is een geweldige afwisseling op de klassieke wintersport.

Snowkiting disciplines

Net als bij andere sporten zijn er ook bij snowkiten verschillende disciplines. Bij “freestyle” word je omhoog getrokken door de vlieger en doe je trucs in de lucht. Bij “Race” moet je zo snel en behendig mogelijk een parcours afleggen. In deze discipline worden snelheden van meer dan 100 km/u bereikt. “Springen” is de ultieme discipline in het snowkiten. Professionele kiters springen tot 200 meter ver en 20 meter hoog, maar landen vrij zacht dankzij de powerkite.

Plaatsen voor snowkiten

Snowkiten wordt nu aangeboden in verschillende gebieden binnen en buiten Europa. Tot de snowkiting-mekka’s in Europa behoren het gebied rond het Silvaplana-meer in het Zwitserse Engadin en het gebied rond het Reschen-meer in de Italiaanse Vinschgau-vallei. Andere locaties zijn Obertauern, Zell am See en de Achensee in Tirol.

Een avontuurlijke activiteit voor alle dappere fans van wintersport.

Conclusie

Snowkiten is een heel bijzondere wintersportervaring! Het is een aanrader voor alle wintersporters die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen, maar ook voor watersportfans die een geschikt alternatief willen vinden voor de winter. Deze wintersport biedt ongetwijfeld onbeperkte mogelijkheden. De basisvereiste is natuurlijk voldoende wind.

Zin in andere leuke sporten in de sneeuw?

FAQs over snowkiten

Wat is snowkiten?

Snowkiten houdt in dat je op ski’s of een snowboard door een grote stuntvlieger, de powerkite, met behulp van windkracht over de sneeuw wordt getrokken.

Wat houdt de uitrusting voor snowkiten in?

Je hebt ski’s, snowblades of een snowboard nodig, maar ook een powerkite, die je met een riem aan je heupen vastmaakt en via een stang bestuurt. Natuurlijk heb je ook geschikte wintersportkleding nodig, zoals een skihelm en een skibril.

Welke snowboarddisciplines zijn er?

Freestyle, race en springen. Bij freestyle worden trucs in de lucht uitgevoerd, bij racen gaat het om snelheid en bij springen om hoogte en afstand.

Waar kun je snowkiten?

Hiertoe behoren Obertauern, Zell am See en het Achenseemeer in Oostenrijk, maar ook Engadin in Zwitserland en Vischgau in Italië tot de beste opties.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter