Met de auto op skivakantie: tol in de Alpenlanden

16-05-2019 - SnowTrex

De meeste wintersporters gaan net als vroeger met hun eigen auto op skivakantie. Vaak zijn ze daarbij onzeker wat betreft tol: moet ik onderweg tol betalen? Zo ja, kan ik dat dan van tevoren regelen, zodat ik tijdens de rit geen gedoe heb? SnowTrex legt alles rond tol in Alpenlanden uit.

Als je met de auto naar de Alpenlanden reist, moet je je informeren over de tol.

Tol in Oostenrijk

Oostenrijk is een van de meest populaire reisbestemmingen voor Europese wintersporters. Als je met de auto naar Oostenrijk reist, moet je echter rekening houden met de vignetplicht op de snelwegen. Er zijn verschillende geldigheidsperioden: tien dagen, twee maanden en een jaar. De Pickerl, zoals de Oostenrijkers het vignet ook wel noemen, kan op twee manieren worden aangeschaft: De klassieke variant is een sticker die duidelijk zichtbaar op de voorruit van de auto wordt geplakt. Een andere vrij nieuwe variant is het elektronische vignet. Net zoals het klassieke vignet vooraf kan worden aangeschaft, kan ook de digitale versie vooraf worden gereserveerd. Chauffeurs moeten er echter rekening mee houden dat de geldigheid van de elektronische ‘sticker’ ten vroegste 18 dagen na de boeking kan beginnen. De reden hiervoor is de Oostenrijkse wet.

Voor de autorit naar Oostenrijk is het ook belangrijk om te weten dat er naast de routes waarvoor vignetten nodig zijn, die overigens direct na de grens beginnen, ook speciale tolwegen zijn, zoals de Arlbergtunnel of de Brennersnelweg. Hier moet een aparte vergoeding worden betaald – of je rijdt over een gratis route.

Tol in Duitsland

Er zijn slechts kleine tolwegen in Duitsland. Bijvoorbeeld op weg naar het skigebied Sudelfeld op de zogenaamde Tatzelwurm-Straße. De prijs voor een auto is 3 euro. Als u van Bayrischzell of Oberaudorf naar Sudelfeld rijdt, kunt u het tolstation vermijden.

Tol in Zwitserland

Zwitserland biedt, net als andere Europese Alpenlanden, adembenemende bergpanorama’s en geweldige skigebieden. Maar ook hier zijn vignetten verplicht. In tegenstelling tot in Oostenrijk kan dit nauwelijks worden vermeden voor langere afstanden, tenzij automobilisten veel tijd over hebben voor gratis, maar zeer lange omwegen.

In Zwitserland is er slechts één jaarvignet geldig voor een totaal van 14 maanden – inclusief december van het voorgaande jaar en januari van het volgende jaar. Slechts enkele routes, zoals de Grote Sint-Bernardtunnel, zijn niet inbegrepen.

Tol in Italië

Terwijl Oostenrijk en Zwitserland over tijdvignetten beschikken, heeft Italië een tolsysteem dat afhankelijk is van de route. Hier hangt het er echt van af welke route wintervakantiegangers precies rijden en voor hoe lang. De tolgelden worden dus ook berekend op basis van de werkelijk gereden kilometers. Je hoeft dus niet van tevoren een vignet of iets dergelijks te kopen – de Italiaanse snelwegen zijn altijd uitgerust met tolstations. Hier trek je een kaartje dat je betaalt bij het station waar je de snelweg weer verlaat. Je kan de stations niet missen, er is geen andere mogelijkheid dan ze te passeren. Als betaalmethode bieden de stations contante betaling, kaartbetaling of betaling per Telepass aan. Deze laatste is een elektronische tolbox in het voertuig die niet alleen de moeite waard is voor chauffeurs die regelmatig door Italië rijden. Deze is ook beschikbaar als een kortetermijnvariant. Telepass-gebruikers hebben het voordeel dat ze de files op de rijstroken door handmatige betaling kunnen vermijden, aangezien er speciaal voor Telepass-gebruikers gereserveerde rijstroken zijn aangelegd.

Tol in Frankrijk

Net als in Italië heeft ook Frankrijk een tolsysteem op basis van een route en snelwegen met beperkte tolstations. De betalingswijze is ook dezelfde als in Italië. In Frankrijk heet de autotolbox Liber-t. Ook hier kunnen chauffeurs tijd besparen omdat de slagbomen automatisch opengaan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Zwitserland is het in Frankrijk zeker de moeite waard om op zoek te gaan naar alternatieve, tolvrije routes. Vaak is het tijdverlies hier niet al te groot en levert het kostenbesparingen op.

Tol in Tsjechië

Niet ver van de Duitse grens liggen veel Tsjechische skigebieden. Toch zijn er tolwegen waar een vignet voor nodig is. Er is een vignet voor tien dagen, een maand en een jaar. Het Tsjechische vignet bestaat uit twee delen, die beide voorzien moeten zijn van het juiste nummerbord. Het grootste deel is bevestigd aan de voorruit en het kleinere deel aan het controlestation. Wegdelen die niet tolplichtig zijn, worden aangeduid met een doorgestreept vignet of het teken BEZ POPLATKU.

Wil je liever zonder auto gaan skiën? Ook hiervoor heeft SnowTrex waardevolle informatie.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter