Welk wintersporttype ben jij?

14-11-2022 - SnowTrex

De winter biedt vele mogelijkheden om actief te worden. Sommigen geven de voorkeur aan het skiën met de perfecte techniek, anderen aan ongedwongen snowboarden, en weer anderen geven de voorkeur aan ontspanning, wandelen en rodelen. Welk wintersporttype ben jij? SnowTrex heeft enkele wintersporttypes op een rijtje gezet.

Skiën, snowboarden of andere bewegingsmethoden: in de wintersport zijn er vele manieren om op en naast de piste actief te zijn.


De skiër – sportief en bergafwaarts gericht

De poedervlakte onder je ski’s, de wind in je gezicht – skiën combineert de sensatie van snelheid met technische vaardigheid en het gevoel van hoe het moet zijn om te vliegen. De meeste wintersporters genieten van alpineskiën, velen als plezierskiërs, sommigen ook als off-piste coureurs of racers op snelheidsparcoursen. Skiërs hebben veel mogelijkheden op de berg, zodat de sport met twee planken een brede doelgroep aanspreekt. Vooral beginners hebben voordelen bij het skiën, want zij staan stevig op de twee planken en de moderne carve-ski’s maken het leren bijzonder gemakkelijk.

Goede pistes – een droom voor skiërs.

De snowboarder – cool en creatief

De relatief jonge snowboardsport wordt ook gekenmerkt door een grote veelzijdigheid, gecombineerd met een cool imago: naast normale afdalingen omvat het repertoire van de snowboarder ook freestyle acrobatiek in het funpark of in de halfpipe en skiën in diepe sneeuw. Hij doet wat hij wil en waar hij wil. Zo heeft hij zich ontwikkeld tot een soort tegenpool van de skiër. Inmiddels zijn er ook veel jonge freestylers en freeriders op ski’s, dus het rebellenimago van de boarders is wat gerelativeerd. De oorspronkelijke coolheid en kalmte kunnen echter nog steeds worden toegeschreven aan de snowboarder.

Ook de snowboarder onder de wintersporters vertoont graag freaky tricks in het snowpark.

De skitourer – duurzaam en bergbeklimmer

Het is niet voor niets dat skitouren de laatste jaren een megatrend is geworden. De natuurvriendelijke manier om op eigen kracht naar de top te gaan en zichzelf daarna te belonen met een aangename poederafdaling heeft voor velen een bijzondere aantrekkingskracht. “Vergeet de schadelijke skilift, ga zelf de berg op!” is het motto van degenen die de berg op natuurlijke wijze beklimmen. De sport vereist echter een goede lichamelijke conditie, discipline en ervaring in het terrein. Wie het aandurft, zich goed voorbereidt en uithoudingsvermogen toont, wordt beloond met een unieke natuurervaring.

Er is iets heel rustgevends aan skitouren in de sneeuw.

De langlaufer – behendig en op plezier gericht

Deze populairste noordse sport is interessant voor duursporters die op een fysieke manier door de natuur willen bewegen. Het beheersen van de smalle langlaufplanken en zelfs het schaatsen vergt enige oefening. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt en in de sporen loopt, glijd je snel voort en kun je genieten van het winterlandschap in al zijn pracht. Dat de plezierloop een gezonde belasting vormt voor het hele lichaam is dan een prettige bijkomstigheid.

Vooral langlaufen daagt lichaam en geest op een gezonde manier uit.

De biatleet – intens en veelzijdig

De biatlon, een combinatie van langlaufen en schieten, is fysiek nog veeleisender. Van de atleet wordt zowel uithoudingsvermogen bij het langlaufen als precisie bij het schieten verlangd. Oorspronkelijk een militaire sport, is biatlon een Olympische discipline geworden en zeer populair bij het publiek. Biatleten kunnen met proeflessen in biatloncentra als Ruhpolding, Antholz of Obertilliach oefenen op de schietbaan en op de cross-countrybaan.

De schansspringer – gedurfd en sportief

In tegenstelling tot skiën heb je bij schansspringen niet alleen het gevoel dat je vliegt, je doet het ook echt – en over een behoorlijk lange afstand. Schansspringen vereist intensieve oefening en een beetje moed, maar het is niet voorbehouden aan topsporters. In skischolen, bijvoorbeeld in Bad Mitterndorf (Tauplitz) of in Oberstdorf, kunnen nieuwsgierigen les krijgen. Beginners kunnen op kleine heuvels al een afstand van ongeveer 15 m halen. Een bijzondere vorm is de “Nordic combination”, die schansspringen combineert met langlaufen.

De rodelaar – rustiek en op plezier gericht

Bijna geen enkele wintersport is origineler dan rodelen. Alles wat je nodig hebt, is een slee en een heuvel met een beetje helling en je bent klaar om te gaan. Rodelen is ook uitstekend geschikt voor winterwandelaars, je moet immers eerst naar boven om naar beneden te gaan. Een korte huttentocht kan bijvoorbeeld prachtig worden gecombineerd met een aansluitende rodelbaan. Van de eenvoudige plastic kom tot de stevige Zipfelbob en de zeer technische aluminium slee, er is elke denkbare rodelvariant. Afhankelijk van het voertuig kan de rit echt snel zijn, en als het parcours ook nog bochtig is, wordt de afdaling een adrenalinekick. Veel van de geprepareerde pistes in het Alpengebied zijn kilometers lang en ’s avonds verlicht. Uitstapjes naar rodelbanen zijn dus niet alleen leuk familieplezier voor kinderen, maar ook een dagje vermaak voor liefhebbers van actie.

De sneeuwschoenwandelaar – trendy en dicht bij de natuur

Nieuwe vormen van zachte wintersport zijn helemaal in. Een daarvan is sneeuwschoenwandelen, wandelen met grote aluminium schoppen onder je winterlaarzen. Het praktische van deze ontspannende sport is dat je geen eerdere ervaring nodig hebt. Het is zachtaardig omdat je de natuur kunt ontdekken zonder geprepareerde paden of hulpmiddelen van buitenaf – je gaat immers rechtstreeks de diepe sneeuw in. Sneeuwschoenwandelaars trekken er gewoon op uit en laten zich leiden door de natuurlijke kenmerken van het landschap – uiteraard altijd met maximale aandacht voor natuurgebieden en nestplaatsen van dieren. Hiermee kun je het diepe bos ingaan en met een beetje geluk kun je zelfs wilde dieren observeren. De natuurbeleving kan dus nauwelijks intenser zijn.

Sneeuwschoenwandelen wordt beschouwd als een sport die bijzonder dicht bij de natuur staat.

Welk type wintersport je ook bent – wintervakantie is iets geweldigs! Waar ga jij heen?

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter