Voorbereiding op de skivakantie: paklijst en meer

13-05-2019 - SnowTrex

De skivakantie is eindelijk geboekt, de voorpret neemt toe, maar het stressniveau ook. Een goede voorbereiding van de paklijst tot de controle van de verzekering kan uitkomst bieden. SnowTrex geeft hulpvolle tips voor de reisvoorbereiding.

Voorbereiding op de skivakantie: paklijst en meer.

Koffer inpakken

Bij de voorbereiding van een reis is het belangrijk om het hoofd koel te houden zodat je niets vergeet: dikke winterkleding, veel extra materiaal en natuurlijk de ski-uitrusting. Als je op wintervakantie gaat, heb je veel bagage bij je. Vooral ouders moeten aan zoveel dingen denken dat ze snel het overzicht verliezen. SnowTrex heeft een handige paklijst voor wintersporters samengesteld voor deze situatie. De belangrijkste dingen in een oogopslag:

Documenten

 •     Reisdocumenten en vouchers
 •     EG of creditcard
 •     Contant geld (in lokale valuta, indien van toepassing)
 •     Identiteitsbewijs
 •     Documenten van de internationale ziektekostenverzekering

Kleding

 •     Ski-/snowboardjas
 •     Skibroek/snowboardbroek
 •     Muts
 •     Hoofdband
 •     Skisokken
 •     Sneeuwbril
 •     Zonnebril
 •     Skihandschoenen
 •     Sjaal
 •     Skimasker indien nodig
 •     Fleece trui/jasje
 •     Skishirt gemaakt van ademend materiaal
 •     Lang ondergoed

Op de piste

 •     Zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor tegen de zon
 •     Lippenverzorgingsstick met zonbeschermingsfactor
 •     Zakdoeken
 •     Mobieltje
 •     Eerste hulp kit
 •     Kleine rugzak

De complete paklijst om uit te printen en af te vinken helpt u om gestructureerd te verpakken en niets te vergeten.

Paklijst-apps

Paklijsten op de smartphone kunnen een nuttige ondersteuning zijn bij het inpakken en samenstellen van bagage. Apps als ‘TripList’, ‘KofferPacken’ of ‘Pack the Bag’ hebben veel functies zoals to-do lijsten die via het scherm kunnen worden afgevinkt, bagagecategorieën en herinneringsfuncties. Het voordeel van digitale paklijsten is dat ze altijd beschikbaar zijn en een eigen dynamiek hebben: je maakt ze één keer aan, slaat ze op en bewerkt ze later. Ondertussen denkt de smartphone met je mee en voert de bovenstaande tips en trucs zelf uit. Er zijn kant-en-klare lijsten die handmatig kunnen worden bewerkt, evenals de onderverdeling in doelgroepen zoals gezinnen, koppels of zakenreizigers.

Bij de meeste apps moet je nog steeds zelf je persoonlijke lijst schrijven of bewerken, en als je een pro-versie wilt gebruiken, kost het extra of je moet altijd advertenties voor lief nemen. Een dergelijke lijstwizard voor het structureren van een individuele lijst is echter wel zeer nuttig. De app suggereert de artikelen die passen op basis van de ingevoerde gegevens zoals bestemming, temperatuur, etc., groepeert de artikelen in categorieën en herinnert je eraan het venster te sluiten of de kachel uit te schakelen voordat je vertrekt. Met een app hoef je nergens meer aan te denken. Gezond nadenken ziet er anders uit, maar veel reizigers zijn zeker goed geadviseerd om een pack-app te gebruiken.

Uitrusting controleren

Als je je eigen ski’s of een snowboard hebt, moet je je uitrusting grondig controleren. Hoe ziet het oppervlak eruit? Zijn de randen nog steeds kaal of al verroest? Hoe ziet het plastic eruit? Als het materiaal in orde is, neemt de professionele skiservice het fijnslijpen met harsen en slijpen voor haar rekening. Maar ook de juiste binding is belangrijk. Alleen een correct afgestelde binding komt op het juiste moment los. De binding met de juiste Z-waarde wordt in slechts enkele seconden door de specialist ingesteld. Ouders moeten de uitrusting en kleding van hun kinderen controleren. Zijn de ski’s nog lang genoeg? Passen skischoenen en sneeuwschoenen nog steeds? Is de kleding niet te klein?

Verzorgd materiaal zorgt voor lang plezier.

Verzekering controleren

Op een skivakantie kunnen zich, zoals op elke reis, onaangename incidenten voordoen, zoals een ongeval, ziekte of diefstal. Daarom is het zinvol om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Er zijn verschillende verzekeringen die vakantiegangers direct bij de boeking of bij aanbieders zoals de skiverenigingen of ANWB kunnen afsluiten. Het is raadzaam om de verzekering direct bij de reis te boeken, dit bespaart geld en je kunt weer een punt van je to-do-lijst afvinken. Het is belangrijk om goed te letten op de inbegrepen diensten en op een voldoende hoog verzekerd bedrag. Ook moeten doublures worden vermeden.

Belangrijke verzekeringen

 •     Reisannuleringsverzekering: Deze dekt de annuleringskosten in geval van een annulering op korte termijn, bijvoorbeeld in geval van ziekte.
 •     Reisonderbrekingsverzekering: Deze dekt de kosten die worden gemaakt in geval van een reisonderbreking, bv. vroegtijdig vertrek van de vakantiebestemming.
 •     Buitenlandse ziektekostenverzekering: Acute behandelingen worden gedekt door deze verzekering.
 •     Particuliere ongevallenverzekering: Deze betaalt in geval van blijvende invaliditeit na een ongeval.
 •     Autoverzekering: Dit dekt de kosten in geval van pech, ongeval, diefstal of vervoer bij een defecte auto.
 •     Bagageverzekering
 •     Skiletselverzekering
 •     Ski- en snowboardverzekering

Lees meer over de verzekeringsdekking voor skivakanties.

Voor noodgevallen

Het kan nooit kwaad om in geval van nood belangrijke spullen bij zich te hebben. De telefoonnummers van de bergredding moeten bijvoorbeeld worden opgeslagen in de mobiele telefoon. Voor Europa is dit het bekende 112. Daarnaast heeft elk land ook zijn eigen noodoproep.

De zonnebrandcrème is van elementair belang voor een skivakantie. Deze moet ten minste een zonbeschermingsfactor van 20 (30 of 50 voor kinderen) en een hoog vetgehalte hebben om de huid tegen uitdroging te beschermen. Het is ook een goed idee om een kleine EHBO-kit bij je te hebben. De klassieke koudemiddelen, zoals neusspray, hoestsiroop en keelpillen, zijn belangrijk voor dagelijks gebruik. Een koortsthermometer, hoofdpijntabletten, medicijnen tegen misselijkheid, buikpijn, diarree en constipatie kunnen ook een zegen zijn. Zetpillen tegen koorts en pijn en oordruppels zijn nuttig voor kinderen. Blaarpleisters, verband, wond- en helende zalf en desinfectiemiddel zijn ook aan te bevelen.

Auto controleren

Wie met de eigen auto op vakantie gaat, moet zijn voertuig absoluut op wintergeschiktheid laten onderzoeken. Winterbanden zijn een must in de besneeuwde bergen. Het koelwater voor het ruitenwissersysteem moet vorstbescherming bevatten en er moet een set sneeuwkettingen in de kofferbak aanwezig zijn. Een gevarendriehoek, twee waarschuwingsvesten en een EHBO-vest zijn verplicht in de auto. Ook handig in de winter zijn ijskrabbers, bezems, anti-vriesspray en een krachtige zaklamp. Bestuurders moeten de montage van sneeuwkettingen vooraf hebben geprobeerd, voordat ze vertrekken. Bovendien behoren startkabels en sleepkabels tot de volledig uitgeruste auto. SnowTrex geeft ook informatie over het besturen van een auto in de winter.

Een handveger helpt bij het schoonmaken van de ramen.

Auto correct inpakken

De volgende basisregels moeten in acht worden genomen bij het inpakken van de auto: over het algemeen moeten de zwaarste bagagestukken altijd onderop liggen, zo mogelijk direct achter de rugleuning van de stoel. Stapel de bagage niet hoger dan de bovenrand van de rugleuning van de achterbank. Als de ski’s in de auto zijn opgeborgen, moeten ze stevig worden bevestigd. Idealiter worden ze vervoerd op een skidrager of in een dakkoffer. Auto-eigenaren moeten goed advies inwinnen bij het maken van hun keuze, want niet elke koffer is geschikt voor elk model. Ook in de koffer mogen de ski’s niet los liggen.

Ski’s vervoer je het beste op het dak van de auto.

Vooral bij kinderen moet je goed voorbereid zijn op een lange file. Kaartspellen, kleurboeken, hoorspelen en andere activiteiten worden aangeraden. Mocht het echt ongezellig worden, dan moeten er een 5-liter reservebus met benzine, voldoende dekens, warme dranken en een volledig opgeladen smartphone aan boord zijn.

Waar moet tol worden betaald?

Sommige winterbestemmingen in de Alpen en andere regio’s zijn alleen bereikbaar via tolwegen. Voor de voortzetting van de reis op autosnelweggedeelten en autosnelwegen is tol verschuldigd. In Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Slowakije wordt vooraf een vignet gekocht en op de voorruit geplakt. In Frankrijk, Spanje, Italië en Polen worden de heffingen rechtstreeks bij de tolstations geheven. SnowTrex kent de details van de tolheffing in de Alpenlanden.

Tip van Trexperte Felix Neureuther

“Het belangrijkste wat je op de piste kunt hebben is een rugzak waarin je alles kunt opbergen: Anorak, reservebril, drankje, mueslirepen, enz. Als je nog slimmer bent, kies je voor een rugzak met geïntegreerde rugbeschermer om er zeker van te zijn dat je de dag veilig doorkomt”.

Als je skimateriaal en je auto zijn gecontroleerd, de paklijst zijn afgevinkt en alles veilig in de auto is opgeborgen, kan je op reis. Wij wensen een goede reis!

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter