Wanneer is de beste tijd om wintersport te boeken?

05-09-2023 - SnowTrex

Wie de perfecte skivakantie wil meemaken, moet goed nadenken. Daarbij hoort vooral de vraag: Wanneer kan ik het beste mijn volgende skivakantie boeken? SnowTrex heeft zich gebogen over deze veelgestelde vraag van wintersporters.

Wanneer een skivakantie boeken? Vroeg boeken loont om verschillende redenen!


5 redenen om uw skivakantie vroeg te boeken

Mooie kortingen zijn goed voor de portemonnee

Attentie, koopjesjagers! Vroegboekaanbiedingen omvatten meestal aanzienlijke kortingen – en dit voor een breed scala aan accommodaties. Wie besluit vroeg op skivakantie te gaan en deze in het voorseizoen of aan het begin van het lopende seizoen boekt, kan meestal profiteren van zomerkortingen of andere promoties. Dit is uiterst gemakkelijk voor de portemonnee en bespaart uiteindelijk geld. Want de diensten die vakantiegangers voor het relatief kleine bedrag ontvangen zijn dezelfde als die welke beschikbaar zijn voor boekingen op een later tijdstip. Het grote voordeel voor vroegboekers daarentegen is dat ze dan simpelweg meer geld beschikbaar hebben voor andere leuke dingen op vakantie.

Garantie op een grote keuze

Een heel specifiek skigebied op het oog? Wil je een kamer met balkon? Of heb je liever een chique flat voor een grotere groep? Vroegboekers profiteren van een breed scala aan aanbiedingen en hoeven over het algemeen geen concessies te doen aan hun accommodatiekeuze. Vroeg boeken betekent dat er nog veel aanbiedingen beschikbaar zijn en wintersporters zullen zeker het vakantiepakket vinden waar ze tijdens de lange werkdagen op kantoor naar verlangden.

Wat voor soort accommodatie wil jij? Een zoals deze, direct op de piste? Of misschien een huis iets verderop in de vallei? Vroege boekers hebben de keuze!

Vroege boekers hebben genoeg tijd om te plannen

Vroegboekers kunnen hun vakantie veel rustiger plannen dan last-minute boekers. Alle to-dos kunnen vooraf en zonder stress geregeld worden. Dit voordeel kan vooral liefhebbers van paklijsten, checklists en tijdschema’s bekoren – maar ook voor gezinnen is dit argument beslist onverslaanbaar, want hoe groter het reisgezelschap, hoe uitgebreider de vakantieplanning.

Overbruggingsdagen en vakantieperiodes optimaal benutten

Net zoals pistenfans een vrije accommodatiekeuze hebben bij vroegboekaanbiedingen, geldt dit ook voor de reisperiode. Vroegboekers hoeven niet te worstelen met volgeboekte accommodatie op precies het tijdstip dat zij voor hun vakantie hebben gekozen. Integendeel, ze hebben zelfs de mogelijkheid om de populaire brugdagen en vakantieperiodes optimaal te benutten. En dit alles voor een lage prijs, ondanks het hoogseizoen! Zo besparen wintervakantiegangers niet alleen geld, maar ook vakantiedagen.

Vroeg boeken is vooral de moeite waard voor gezinnen die gebonden zijn aan vakantieperiodes.

Het verheugen op de vakantie is het leukste

Als je de skivakantie vroeg in het jaar boekt voor het komende winterseizoen, kun je je de hele zomer verheugen op de reis. Dus het doet niet eens pijn als de dagen tegen het einde van de zomer weer korter en koeler worden. Het volgende hoogtepunt wacht immers al: de langverwachte skivakantie.

Wanneer een last-minute skivakantie de moeite waard is

Gunstig – onder bepaalde voorwaarden

Het voordeel van last-minute aanbiedingen ligt voor de hand: de relatief lage prijs. Uiteindelijk heeft niemand baat bij lege kamers of reizen die niet worden gemaakt. En zo wordt het vaak kritisch bekeken korte-termijn karakter van een vakantie in het kader van last-minute aanbiedingen gecompenseerd door het feit dat de prijzen flink omlaag worden geschroefd. Een geweldige kans voor reizigers om een goedkope vakantie door te brengen met alle voorzieningen. Wintersporters moeten echter aan een paar “eisen” voldoen – anders is het de moeite waard om vroeg te boeken.

Spontaniteit is belangrijk

Volgens de definitie worden alle aanbiedingen als “last minute” beschouwd als ze niet meer dan twee weken voor het definitieve vertrek van de skivakantie ingaan. Wie van een dergelijk aanbod gebruik wil maken, moet dus over een zekere mate van spontaniteit beschikken. Het is natuurlijk bijzonder gemakkelijk voor mensen die hun reis relatief autonoom kunnen plannen. Maar ook reizigers die gebonden zijn aan schoolvakanties of hun vakantie al hebben opgegeven, kunnen van dergelijke aanbiedingen profiteren. Het is echter nog belangrijker dan spontaan om je niet van tevoren vast te leggen op een bestemming.

Last-minute vakanties zijn vooral de moeite waard voor spontane, flexibele mensen.

Flexibel zijn loont

De grootste hindernis die last-minute critici zien is dat het relatief lang duurt om een specifieke bestemming te kiezen. Fans van de pistes weten dat ze op skivakantie gaan – maar of het naar Oostenrijk, Frankrijk, Italië of Zwitserland gaat, blijft onzeker tot kort voor het begin van de reis. Maar wie diep in zijn hart weet dat skiën in Europa altijd een feest is en zich niet laat afschrikken door onzekerheid, moet zeker wachten op deze koopjes.

Wil je een verrassing?

Laten we de rollen omdraaien en aannemen dat er veel mensen zijn die letterlijk van verrassingen houden: Voor deze vakantiegangers rijst niet echt de vraag wanneer zij moeten boeken. De verwachting komt met het verrassingseffect en de opwinding van een last-minute aanbieding. Vooral voor deze groep mensen zijn super last minute aanbiedingen aan te bevelen, d.w.z. reizen voor mensen die idealiter al het grootste deel van hun koffers hebben gepakt op het moment van boeken.

Accommodatie in het Zillertal in plaatsen zoals Mayrhofen hier, behoren tot de meest populaire bestemmingen voor SnowTrex klanten.

Of het nu last minute is of niet: vakantie betekent ontspanning!

Zowel vroegboekers als last-minute vakantiegangers hebben voor- en nadelen. Als wintersporters besluiten last minute te boeken en wachten op koopjes tot kort voor het begin van hun reis, moeten zij zich bewust zijn van de “risico’s” die last minute boekingen met zich meebrengen, naast de voordelen: Ze kunnen bijvoorbeeld niet alle aanbiedingen leuk vinden of zich realiseren dat ze niet zo flexibel zijn wat betreft regio en accommodatie als ze dachten. Daarom moeten skiërs in een vroeg stadium een afweging maken en de tijd nemen om de juiste optie te vinden.

Jouw situatiePerfecte tijd om te boeken
Je bent geïnteresseerd in een specifieke aanbieding.Boek snel!
Je wilt graag op skivakantie gaan met oud & nieuw, Kerst, Pasen of tijdens de vakantieperiode.Boek zodra het kan!
Je bent flexibel en vooral prijsgericht.Het wachten kan je een koopje opleveren, maar daar is geen garantie voor.

FAQs over het boeken van een skivakantie

In welke skigebieden kunnen wintersporters het beste hun skivakantie boeken?

Op basis van de hoogste beoordelingen van haar klanten heeft SnowTrex in 2022 in totaal 66 skigebieden in vijf landen bekroond met de SnowTrex Award. Het meest populaire land voor skivakanties was opnieuw Oostenrijk met skioorden als de Stubaier gletsjer, Mayrhofen & Hippach, de Arlberg of Werfenweng. De populairste bestemmingen in Frankrijk en Italië zijn La Plagne, Les 3 Vallées en Tignes, maar ook Kronplatz, Livigno of Paganella. In Duitsland en Zwitserland werden wintervakantiegangers naar de regio Berchtesgaden of naar ArosaLenzerheide en Engelberg getrokken.

Waar gaan de rijken heen voor hun wintervakantie?

Er zijn enkele skigebieden in de Alpen die wereldberoemd zijn als wintervakantiebestemming voor miljonairs en beroemdheden. Tot deze verfijnde skigebieden behoren Kitzbühel, Saalbach, St. Anton, Val d’Isère, Bormio, Davos, Zermatt en St. Moritz.

Wat mogen wintersporters niet vergeten op hun skivakantie?

Voor een ontspannen dag op de piste heeft u een complete skiuitrusting en een geldige skipas voor het betreffende skigebied nodig. Wat de ski-uitrusting betreft, mogen wintersporters natuurlijk hun ski’s of snowboard niet vergeten, evenals ski- of snowboardschoenen, skistokken, skihelm en skibril, naast geschikte ski- en snowboardkleding.

Welke activiteiten zijn er tijdens een skivakantie?

Een skivakantie boeken en de piste op – dat is het motto voor de meeste wintersporters. Maar in de skigebieden van de Alpen worden veel meer activiteiten aangeboden dan alleen skiën of snowboarden. Rodelen, freeriden of toerskiën op de berg zelf, genieten van wellness en après-ski in het resort of regionale specialiteiten eten in de bijbehorende restaurants – wintersporters kunnen dit allemaal beleven tijdens een skivakantie.

Welke maanden zijn het beste voor een skivakantie?

Het hoofdseizoen in de skigebieden loopt van eind november tot begin maart. Januari en februari zijn traditioneel de maanden met de meeste sneeuw. De ervaring leert dat het vanaf half maart en april echt zonnig en dus wat warmer wordt in de bergen. In sommige gletsjerskigebieden kan het seizoen zelfs midden oktober of in november beginnen als de sneeuwcondities goed zijn.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter