Wintersport met hond: waardevolle tips

24-10-2023 - SnowTrex

Is het wel mogelijk om te skiën met een hond? Dit is een vraag die veel wintersporters zich stellen, maar SnowTrex zegt: Ja, het kan! Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat skiën met een hond, maar als alles goed is voorbereid, staat mens en dier een heel bijzondere vakantie-ervaring te wachten. Dit is waar winterreizigers rekening mee moeten houden tijdens hun vakantie in de sneeuw met een hond:

Skiën met een hond? Zeker weten!

Bij het skiën met een hond moet met veel dingen rekening worden gehouden – dat weet elke hondenbezitter. Maar de winter stelt eigenaar en dier voor bijzondere uitdagingen: sneeuw en kou, beperkte beweging, lange uren zonder baas of bazin en overal mensen met van die grappige planken aan hun voeten. Het is belangrijk de hond goed voor te bereiden op deze omstandigheden.

Goed uitgerust voor de reis

Als de skivakantie met hond naar het buitenland begint, moet de eigenaar bij binnenkomst in het vakantieland enkele belangrijke “documenten” tonen. Honden hebben over het algemeen een dierenidentificatie nodig om ze duidelijk te identificeren of om ze aan hun eigenaar toe te wijzen. Deze identificatie neemt gewoonlijk de vorm aan van een label aan de halsband of een onder de huid geïmplanteerde elektronische transponderchip. Voor reizen naar het buitenland is deze identificatie net zo verplicht als het EU-dierenpaspoort, waarin bijvoorbeeld rabiësvaccinaties worden vermeld. De dierenarts geeft het blauwe paspoort af voor een paar euro. Als je bijvoorbeeld naar Oostenrijk of Frankrijk reist, moet je ook een riem en muilkorf meenemen in de bagage. Als je met de auto reist, moet het dier voldoende worden vastgezet, bijvoorbeeld met een hondenriem of in een transportbox. Tijdens de reis moet er altijd voldoende vers water beschikbaar zijn en moeten er verschillende pauzes worden ingelast met mogelijkheden om rond te rennen.

Honden houden van sneeuw – en mensen houden van honden die graag in de sneeuw ravotten.

De juiste accommodatie kiezen

Als je je harige vriend wilt meenemen naar een hotel of pension om met de hond te skiën, moet je van tevoren precies weten wat de plaatselijke omstandigheden zijn. Veel hotels staan huisdieren toe, maar het verblijf van de hond kost op sommige plaatsen extra en het eten is meestal niet bij de prijs inbegrepen. Je moet dus voldoende hondenvoer inpakken voor het hele verblijf, want zelfs de plaatselijke supermarkt heeft misschien niet alle soorten voer op voorraad. De accommodatie moet daarom zorgvuldig worden gekozen.

Tip: SnowTrex biedt de filter “Huisdieren” in de gedetailleerde zoekopdracht, die onmiddellijk alle beschikbare accommodaties toont waar honden en co. welkom zijn.

Bovendien is het raadzaam de verhuurder vooraf te vragen of de hond alleen in de kamer of appartement mag verblijven. Als je het vraagt, heb je misschien geluk dat de huisbaas zelfs voor het dier zorgt. Dit is echter een zeldzame uitzondering. Als dit niet mogelijk is, zul je alternatieve zorg moeten vinden.

Hondenoppas in het skigebied

Aangezien honden niet zijn toegestaan op skipistes, is het moeilijk om het skiën met een hond te combineren. Als de baasjes willen gaan skiën, betekent dit dat de hond enkele uren alleen of bij vreemden moet blijven. Het beste alternatief is een particulier ingehuurde hondenoppas, eventueel geregeld door het hotel of gevonden op internet. Anderzijds zijn er in de skigebieden praktisch geen echte hondenopvangcentra. Als je een ski- en hondenvakantie wilt combineren, kun je het beste met je partner of vrienden reizen, zodat je om de beurt voor het huisdier kunt zorgen. Of je kunt kiezen voor andere sneeuwsporten die je samen met je hond kunt beleven.

Op stap

Gelukkig zijn er, als alternatief voor de pistes, diverse andere wintersportactiviteiten waarbij honden mee kunnen op vakantie in de bergen. Wandelen, rodelen, paardrijden, langlaufen – de mogelijkheden zijn legio. Lange wandelingen of sneeuwschoenwandelingen maken door besneeuwde landschappen terwijl Bello in de sneeuw ravot en sneeuwballen achtervolgt – dat is ontspannend voor hond en baas. Maar er zijn ook een paar dingen waar je op moet letten tijdens wandelingen en trektochten: Het pad mag niet te steil of te ruw zijn. Niet elk ras kan urenlang moeiteloos door diepe sneeuw lopen. Let ook op routemarkeringen en tekens van wilde dieren. Bij het wandelen in beboste gebieden moeten alle honden in het algemeen aan de lijn worden gehouden, omdat zij wild kunnen afschrikken of in de verleiding kunnen komen om te jagen.

Lange winterwandelingen met de hond horen bij de wintervakantie.

Bij het wandelen in de sneeuw kan het gebeuren dat klonten sneeuw en ijs tussen de voetzolen van de hond blijven hangen, waardoor de hond wordt gestoord bij het lopen of zelfs pijn krijgt. Het beste is om af en toe te controleren of de poten nog ijsvrij zijn. Om de poten te beschermen tegen verwondingen door kou, ijs of strooizout is het ook raadzaam vaseline of melkvet aan te brengen. Voor reeds gebarsten of zeer gevoelige poten zijn er hondenschoenen, zodat de volgende wandeling in de sneeuw toch nog leuk wordt. Bovendien kun je het haar op de buik van honden met een lange vacht trimmen om te voorkomen dat zich te veel vuil en ijs ophoopt. Tip: Houd een hondenhanddoek klaar om het natte dier bij thuiskomst droog te wrijven.

Hondengondels

Een geweldige ervaring tijdens een vakantie in de bergen met een hond is een excursie over hooggelegen paden en naar bergtoppen, waarvan sommige alleen per kabelbaan bereikbaar zijn. In sommige skigebieden zijn viervoeters ook toegestaan in de gondel – maar alleen met riem en muilkorf. Honden en hun baasjes kunnen bijvoorbeeld de Zugspitze bij Garmisch-Partenkirchen, de Nebelhorn in Oberstdorf of de Krippenstein in het Salzkammergut Dachstein bereiken en daarmee prachtige uitkijkpunten die als ideale achtergrond dienen voor een mooie souvenirfoto.

Langlaufen met een hond

Aangezien honden niet welkom zijn op langlaufpaden en op veel plaatsen zelfs verboden zijn, zijn er speciaal voor hondenbezitters in Zwitserland en Oostenrijk hondenpaden aangelegd. Hier mogen de viervoeters langs de baan lopen. De service van de hondenpaden omvat ook dispenserdozen met hondenpoepzakjes, zodat de eigenaar de hondenpoep snel en schoon kan verwijderen.

Er zijn aangewezen hondenroutes voor langlaufers met honden.

Om het zekere voor het onzekere te nemen en problemen met andere noordse sporters te voorkomen, zouden hondenbezitters idealiter alleen aangewezen hondenpaden met hun huisdier moeten gebruiken.

Tips voor langlaufen

In Pertisau aan de Achensee is bijvoorbeeld een prachtig circuit van 1 km aangelegd voor hondenliefhebbers, en in Leutasch in Stiermarken is er een van meer dan 1,5 km lang. Bijzonder is de 1,9 km lange hondenloipe over de Lenerwieser in de Olympiaregion Seefeld, die zelfs geschikt is voor skaters. In Saalfelden in de Pinzgau Saalach vallei kunnen hond en baas zich uitleven over een heel traject van 10 km. Zwitserland heeft ook een groot aantal hondenpaden. Ruim twee dozijn speciale routes lopen voornamelijk door de vakantieregio Graubünden en het Berner Oberland. De langste route bij Davos is 15 km lang. Of het mogelijk is de hond mee te nemen op normale langlaufpaden die als “hondvriendelijk” worden beschouwd, moet in elk afzonderlijk geval ter plaatse worden gecontroleerd. Of je met de hond op pad kunt, hangt uiteindelijk af van zijn temperament en hoe goed hij gehoorzaamt. Eén ding is zeker: Voor hondenbezitters die hun dier niet alleen willen laten, is langlaufen een geweldig alternatief voor alpineskiën.

Conclusie

Ook al is de verzorging van honden in de skigebieden nog voor verbetering vatbaar, het is zeker de moeite waard om je beste vriend op vier poten mee te nemen op skivakantie. Klik hier voor een selectie van onze accommodaties voor skivakanties met honden.

Bestemmingen voor skiën in de lente en tijdens Pasen

Veel sneeuw, zonneschijn, goed zicht, niet te koud: skiën in de lente of met Pasen is ...

Loipes en langlaufen: topbestemmingen voor langlaufers

Het is een iets rustigere vorm van wintersporten. In plaats van berghellingen te razen ...

$stickyFooter