Wintersporten in Tirol met een handicap

18-09-2013 - SnowTrex

Tirol is het hart van de Alpen en het is dan ook niet verrassend dat het zo populair is bij wintersporters. Meer dan 100 prachtige skigebieden zoals Ischgl, Kitzbühel, Sölden en St. Anton bieden rond 5.200 pistekilometers. Hier vinden zowel beginners als gevorderden voor elk wat wils! Ook gehandicapten kunnen in Tirol een heerlijk actieve vakantie beleven.


Skiën met monoski, biski en langlaufslee

Meestal zijn de liftinstallaties voor mensen met een rolstoel toegankelijk. De voorwaarden die worden aangeboden voor mensen met een handicap zijn heel goed, zodat zij uitstekend kunnen sporten. Het skigebied Ski Juwel Alpbachtal in Wildschönau bijvoorbeeld is heel geschikt voor monoskis en werd zelfs bekroond. Een monoski is een brede ski, en lijkt veel op een snowboard. Verder is op het frame een zitkuip gemonteerd, zodat mensen die niet kunnen lopen of staan skiervaring kunnen opdoen. Het evenwicht wordt gehouden door middel van twee kleine skistokken. Het mono skiën is in het bijzonder geschikt voor mensen met dwarslaesie, herseneverlamming, spina bifida, amputatie of multiple sclerose. Wie iets meer stabiliteit eist kan gebruikmaken van een zogenaamde biski. De zitkuip is hier gemonteerd op twee ski’s en is dus veel stabieler maar minder wendbaar. Bij deze variant neemt altijd een skiënde begleider de leiding. Ook langlaufen is met een langlaufslee helemaal geen probleem. In principe is de langlaufslee te vergelijken met een biski waarmee men de loipen op kan.

In sommige plaatsen zoals Gerlos bieden de skischolen monoskicursussen aan. Het personeel wordt speciaal opgeleid om rolstoelgebruikers te leren skiën. Verder kunnen mensen met een visueel handicap bijvoorbeeld in Ischgl deelnemen aan een “No-handicap-course”. Zij worden opgehaald bij hun accommodatie en begeleid door een ervaren skiër. Met behulp van zijn stem kunnen zij dan volledig genieten van de afdaling.

Sporthotel voor gehandicapten

Ook heeft in Tirol het eerste sporthotel voor gehandicapten geopend. Na een uitputtende dag op de latten kan men hier een drankje aan de bar nemen of in het wellnessgedeelte ontspannen, en dit helemaal zonder barrières. Natuurlijk heeft ook het huren van een vakantiehuisje op de berg voordelen: in een mum van tijd staat u op de skipistes. Natuurlijk is ook de accommodatie een belankrijk punt voor ieder geslaagde vakantie.

Bronnen:

www.ischgl.com www.tirol.at www.skiing.nl

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter