Après-ski: Verantwoord plezier na de rit

13-07-2023 - SnowTrex

Après-ski hoort bij wintersport zoals stokken bij ski’s. Maar wat honderd jaar geleden begon als een sociaal samenzijn na het skiën, ontaardt bij sommigen in wilde alcoholische uitspattingen. Dit kan niet alleen fysieke, maar ook juridische gevolgen hebben. Ernstige ongelukken en dure juridische procedures zijn echter niet nodig als wintersporters het après-skiplezier verantwoord aanpakken. SnowTrex laat zien hoe dit werkt.

Voor velen maakt het gewoon deel uit van de skivakantie: Après-ski!


Van de stevige aardappelsoep tot het wilde feest

Après-ski komt uit het Frans en betekent ruwweg “na het skiën”. Het verwijst naar het entertainmentprogramma in skigebieden in de avond. De oorsprong van après-ski gaat terug tot het midden van de 19e eeuw. In het Noorse Telemark ontstond de traditie om na een dag op de piste gezellig samen te zijn. Mensen ontmoetten elkaar meestal voor een diner met vrienden in hun eigen huis. Een typische après-ski maaltijd in die tijd was een stevige aardappelsoep, vergezeld van de verplichte aquavit.

Een paar decennia later bereikte de gewoonte de Alpen. in 1893 bood de Glarus Ski Club in Zwitserland voor het eerst een après-ski programma aan. Dit viel zo goed in de smaak bij wintersporters dat het avondprogramma zich al snel over het hele Alpengebied verspreidde.
Tegenwoordig varieert après-ski van restaurants tot après-ski bars en van live muziek met de beste hits tot disco’s. Wintersporters kunnen kiezen uit een breed aanbod, van een gezellig diner tot een wild feest tot in de vroege uurtjes. Après-ski is een geweldige manier om andere wintersporters te ontmoeten, om te ontspannen na een inspannende sport en natuurlijk om gewoon plezier te hebben.

Voordat je feest viert, moet je een goede basis leggen met stevig eten.

Maar op veel plaatsen betekent après-ski ook: veel alcohol. Vooral een hoge alcoholconsumptie kan echter ernstige gevolgen hebben. Skiërs met een kater of zelfs dronken kunnen ernstige ongelukken veroorzaken.
Volgens onderzoeken van de Oostenrijkse Raad voor Verkeersveiligheid staat maar liefst 20 procent van de skiërs met meer dan 0,5 promille op de piste. Dit leidt niet alleen tot onnodig letsel, maar kan onder bepaalde omstandigheden ook worden vervolgd.

Alcohol op de piste vormt een gevaar voor jezelf en anderen

Het moet voor iedereen duidelijk zijn welke gevolgen alcoholgebruik heeft op het lichaam. Aan de ene kant breng je jezelf in gevaar. Alcohol kan bijvoorbeeld sneller onderkoeling veroorzaken omdat het de bloedvaten verwijdt. Dit betekent dat het bloed sneller stroomt en het lichaam dus ook meer warmte afgeeft. Onder invloed van alcohol merk je daarom niet zo snel dat je het koud krijgt.

Drink en rijd niet op de piste!

Alcohol droogt het lichaam ook uit. Hierdoor word je moe en vermindert je alertheid. Bovendien handelen mensen roekelozer onder invloed van alcohol omdat het risicobewustzijn wordt verlaagd. Tot slot wordt het vermogen om te coördineren en je te concentreren sterk verminderd onder invloed van alcohol. In gevaarlijke situaties kunnen we niet meer snel genoeg reageren, waardoor we sneller vallen en ongelukken krijgen.

Alcohol tast ook ons gezichtsvermogen aan, omdat onze ogen informatie naar de hersenen sturen. Dit vormt op zijn beurt een 3D-beeld dat ons niet alleen in staat stelt om het object te herkennen, maar ons ook informatie geeft over afmetingen en afstand. Bij skiën is dit belangrijke informatie om het skiën op de piste zonder ongelukken te coördineren. Alcohol verstoort dit zeer complexe proces, waardoor we dingen niet meer nauwkeurig of alleen wazig herkennen. Net als bij autorijden is alcohol dus een veiligheidsrisico op de piste.

Dronken skiën is niet strafbaar, maar kan wel juridische gevolgen hebben

De Internationale Ski Federatie FIS stelt daarom heel duidelijk in haar richtlijnen: wintersporters moeten voorzichtig en bedachtzaam zijn op de piste. De eerste FIS-regel stelt dat wintersporters zich zo moeten gedragen dat ze zichzelf of anderen niet in gevaar brengen. De tweede regel schrijft voor dat men altijd beheerst moet skiën. Wie dronken of beschonken skiet, doet meestal geen van beide en overtreedt dus de FIS-regels.

Volgens de FIS-regels moeten wintersporters zich zo gedragen dat ze zichzelf en anderen niet in gevaar brengen.

Maar hoewel deze regels wereldwijd gelden voor wintersporters, zijn ze geen wet. In tegenstelling tot autorijden is het dus niet strafbaar om dronken te skiën. Er kunnen wel consequenties aan verbonden zijn, zoals een verbod om de piste op te gaan. Maar noch alcohol drinken noch dronken skiën is illegaal. Als er echter ongelukken gebeuren, worden de FIS-regels gebruikt als basis in gerechtelijke procedures en wordt het alcoholgebruik meegenomen in de schuldvraag.

Dus als er een ongeluk gebeurt en iemand vervolgt, kan dit gevolgen hebben in zowel een civiele als een strafrechtelijke procedure. Als de rechtbank besluit dat de skiër nalatig heeft gehandeld door alcohol te drinken en de FIS-richtlijnen heeft overtreden, kan hij of zij als enige schuldig worden bevonden.

In 2011 oordeelde het Oberlandesgericht München bijvoorbeeld dat, naast het negeren van verschillende FIS-regels, het hoge alcoholgebruik van de skiër in kwestie had geleid tot een ongeluk met een sneeuwfrees en dat hij daarom schuldig was aan het ongeluk.

Verantwoorde après-ski

Wat betekent dit alles voor het gedrag tijdens de après-ski? Is het beter om helemaal niet te drinken? Zoals met veel dingen komt het aan op matiging: Iedereen die zijn après-ski begint met een glas of twee champagne bij het ontbijt en vervolgens de piste op gaat, is natuurlijk onverantwoord bezig. De regel is: als je skiet, drink je niet.

Als je op de piste bent, moet je met je handen van alcohol afblijven.

Maar bij de après-ski na een dag skiën zijn één of twee glazen heel acceptabel. Natuurlijk is dit slechts een grove richtlijn. Want hoeveel alcohol te veel is, hangt vooral af van de volgende factoren: Geslacht, hoeveelheid alcohol, soort drank en de inhoud van de maag.

Vrouwen verdragen minder alcohol dan mannen

Vrouwen verdragen minder alcohol dan mannen. Dit komt doordat het aandeel vet in het lichaam bij vrouwen hoger is en het aandeel vocht tegelijkertijd lager is dan bij mannen. Omdat vet geen alcohol absorbeert, wordt de alcohol bij vrouwen over minder vloeistof verdeeld. Het resultaat is een hogere concentratie alcohol in het bloed, zelfs als een vrouw hetzelfde weegt als een man.

Niet alle alcohol is hetzelfde

Hoe snel alcohol naar je hoofd stijgt hangt ook af van het soort drankje. Voorzichtigheid is bijvoorbeeld geboden bij cocktails en bij de populaire warme alcoholische drankjes tijdens de après-ski, zoals glühwein, jagersthee of de typische Zwitserse koffie Lutz.

Warme alcohol komt namelijk iets sneller in de bloedbaan terecht dan koude alcohol en stijgt daardoor sneller in het hoofd. Daarbij komen nog de suikerhoudende stoffen die worden toegevoegd aan warme alcoholische dranken en cocktails. Deze zorgen er ook voor dat de alcohol sneller in het bloed komt. Een ander gevaar is dat de zoete mixdrankjes de smaak van de alcohol maskeren, zodat je onbewust meer drinkt.

Afhankelijk van de drank varieert het effect van alcohol sterk.

Er zijn natuurlijk verschillen in alcoholische dranken die niet gemixt zijn. Een glas bier bevat bijvoorbeeld minder alcohol (ongeveer 5 procent alcoholpercentage) dan een kop glühwein (tot wel 14,5 procent). Maar uiteindelijk is de hoeveelheid alcohol bepalend voor het alcoholgehalte in het bloed en hoe het wordt opgenomen via voedsel in de maag.

Bouw een basis

Hoewel après-ski traditioneel voor het diner plaatsvindt, kun je de rollen ook gewoon omdraaien. Er zit immers zeker iets in het gezegde over “een basis opbouwen” voordat je gaat drinken. Als je voor het drinken een vette, calorierijke maaltijd eet, maak je het moeilijker voor de alcohol om in de bloedbaan te komen. Dit kan een rijke kaasfondue zijn, knoedel- of pastagerechten, vette vis of zelfs gebakken aardappelen.

Een kaasfondue is een uitstekende basis voor de feestavond.

Tijdens het après-skiën is het ook een goed idee om na elk glas alcohol een glas water te drinken. Zo komt de alcohol langzamer in het bloed en voorkom je de typische uitdroging door alcohol. Kleine snacks zoals noten of soep helpen het lichaam ook om de alcohol beter te verwerken.

Met alle voorzichtigheid moet je altijd oppassen dat je niet onder invloed van alcohol een auto bestuurt. Want dat is overal strafbaar en gevaarlijk. Eén glas glühwein kan al te veel zijn. Bij twijfel is het veiliger om de auto te laten staan en een taxi terug naar het hotel te nemen. Sommige après-ski gelegenheden bieden een pendeldienst terug naar het hotel aan, wat ook een goed alternatief kan zijn voor de weg naar huis.

De nationale wet geldt op de piste

Maar wat gebeurt er als je ondanks alle voorzorgsmaatregelen dronken de piste op gaat en er een ongeluk gebeurt? De strafrechtelijke gevolgen van alcoholgebruik of de hoogte van de schadevergoeding worden bepaald door de nationale wetgeving.

Omdat de FIS-regels internationaal gelden, gebruiken rechters ze wereldwijd ook als maatstaf als het gaat om het ophelderen van de schuldvraag bij een ongeluk. Daarnaast zijn straffen altijd afhankelijk van het individuele geval en de specifieke omstandigheden.

De FIS-regels zijn van toepassing op de pistes.

Zo wordt er gekeken naar het alcoholpercentage in het bloed, het type en de ernst van de schade en het exacte gedrag van de wintersporter dat tot het betreffende ongeluk heeft geleid. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende niveaus van nalatigheid in zowel het civiele als het strafrecht.

In het Duitse strafrecht betekent “bewuste nalatigheid” bijvoorbeeld dat de persoon vanaf het begin wist dat hij of zij schade kon veroorzaken, maar desondanks de actie niet stopte. In het geval van “onbewuste nalatigheid” wordt aangenomen dat de persoon die de schade veroorzaakt geen kwade bedoelingen had en zich niet realiseerde dat er een ongeluk had kunnen gebeuren. Degenen die met opzet handelen, hebben zelfs opzettelijk de bedoeling om anderen schade te berokkenen. Deze gradaties van nalatigheid verschillen tussen het strafrecht en het burgerlijk recht en per land.

In Zwitserland bijvoorbeeld kunnen bepaalde verzekeringsuitkeringen worden verlaagd voor Zwitserse burgers. Bij een eigen ongeval wordt de daguitkering verlaagd. Als anderen gewond raken, wordt de particuliere aansprakelijkheidsverzekering verlaagd en moet de persoon die het ongeluk heeft veroorzaakt de schade uit eigen zak betalen.

In Duitsland kunnen ongelukken op de skipiste onder invloed van alcohol zelfs leiden tot gevangenisstraffen tot tien jaar, naast civielrechtelijke schadevergoedingen.

Bij een ongeval wordt skiën onder invloed zwaar bestraft.

In Italië, waar de politie verantwoordelijk is voor de veiligheid op de piste, is de meest voorkomende consequentie voor dronken skiën zonder ongeval een boete. Daarnaast zorgen de agenten ervoor dat de dronken wintersporters veilig van de piste worden begeleid.

De meeste pistebeheerders en zelfs de politie zijn echter tegen alcoholcontroles of alcoholverboden tijdens het skiën. Ski-ongelukken veroorzaakt door dronken wintersporters komen eigenlijk maar zelden voor. Dit is te danken aan betere pistes, beter materiaal, maar vooral aan het toenemende bewustzijn van gezondheid en verantwoordelijkheid onder wintersporters. Daarom beperken pistebeheerders en politie zich liever tot steekproeven als iemand duidelijk te veel gedronken heeft.

Kater: het over het hoofd geziene gevaar

Maar naast deze focus op dronken skiën, wordt een ander gevaar vaak over het hoofd gezien: de kater de ochtend erna. Natuurlijk kan iedereen die dat wil een nacht hard feesten. Maar dan moet het ook duidelijk zijn dat je de volgende dag niet de piste op gaat. Want zelfs als je na een avondje drinken gaat skiën, breng je jezelf en anderen in gevaar. De “kater” de volgende ochtend wordt vaak onderschat. In feite beïnvloedt de “kater” ook het lichaam en de hersenen.

Alcohol nuttigen buiten de pistes kan ook verwoestende gevolgen hebben.

Naast ethanol bevatten alcoholische dranken ook zogenaamde hogere alcoholen, die nog giftiger zijn en langer in het lichaam blijven. Tijdens een “kater” verwerkt het lichaam deze hogere alcoholen nog steeds. Dit leidt tot vermoeidheid, pijn in de nek en rug, hoofdpijn en misselijkheid. Skiën wordt niet alleen erg onaangenaam, maar het concentratievermogen wordt ook aangetast. Ongelukken kunnen daardoor veel sneller gebeuren. Daarom is het voor iedereen veiliger als je niet op de piste staat.

Maar als je met mate drinkt, je eigen grenzen niet overschrijdt en bij twijfel de piste vermijdt, kun je zowel plezier beleven aan skiën als aan après-ski.

Après-ski moet goed gepland worden

Een goed begin voor een geslaagde après-skidag kan bijvoorbeeld zijn om de skidag af te sluiten met een uitgebreid diner. Daarna kun je het rustig aan doen en beginnen met een warme chocolademelk of thee (met een borrel).

Als je daarna overgaat op alcohol, moet je voorzichtig zijn met cocktails of warme mixdrankjes en niet meerdere glazen achter elkaar drinken. Na de glühwein is een glas water aan te raden en daarna misschien een kleine snack voordat je weer overgaat op alcohol. Zo hoef je de heerlijke après-ski drankjes niet te missen en drink je toch verantwoord. Daarna is het terug naar het hotel met de bus, taxi of shuttle.

Het belangrijkste is: alles met mate!

Een andere goede après-ski tip is om vroeg te beginnen en vroeg te eindigen. Zo slaap je genoeg na het après-skiën en ben je fit en uitgerust voor de piste de volgende ochtend.

Après-ski is een leuke traditie om een dag op de piste mee af te sluiten. Maar als je jezelf of anderen niet in gevaar wilt brengen, doe het dan rustig aan met alcoholgebruik. Er is niets mis met twee of drie glazen bier na het skiën. Maar een overdaad aan alcohol – zelfs de volgende dag – kan gemakkelijk tot ongelukken leiden en zelfs strafrechtelijke gevolgen hebben. Drink daarom met mate, dan heb je meer plezier!

Veelgestelde vragen over après-ski

Waar komt après-ski vandaan?

Après-ski komt uit het Frans en betekent zoiets als “after skiing”. Het verwijst naar het sociale samenzijn na het skiën. De traditie gaat terug tot de 19e eeuw en begon in Telemark, Noorwegen.

Wat zijn de gevaren van alcohol drinken en skiën?

Alcohol tast verschillende lichamelijke en hersenfuncties tegelijk aan. We zien slechter, onze coördinatie neemt af, we zijn niet geconcentreerd en overschatten snel onze capaciteiten. Dit alles vergroot de kans op ongelukken op de piste. Je kunt niet alleen jezelf verwonden, maar ook anderen.

Is dronken skiën illegaal?

In tegenstelling tot autorijden is er geen wet die het alcoholpromillage tijdens het skiën regelt. Toch breng je jezelf en anderen in gevaar en overtreed je de gedragsregels van de Internationale Ski Federatie. Als er een ongeluk gebeurt, kan dronken skiën bovendien een negatief effect hebben op de straf.

Wat zijn de juridische gevolgen van skiën onder invloed?

Wanneer skiën onder invloed tot een ongeval leidt, wordt de schuld zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk vastgesteld. In een strafrechtelijke procedure kunnen de straffen variëren van boetes tot gevangenisstraf. In een civiele procedure moet de schuldige partij de geleden schade vergoeden.

Zijn er nationale verschillen in de straffen?

De schuldvraag hangt af van de mate van nalatigheid. Deze wordt in het burgerlijk recht anders gedefinieerd dan in het strafrecht. Er zijn ook nationale verschillen. Bijgevolg kunnen de straffen van land tot land verschillen. Naast het algemene juridische aspect spelen ook individuele factoren zoals het alcoholpercentage en het type en de ernst van de schade een rol bij de strafmaat.

Wat beïnvloedt het alcoholgehalte in het bloed?

Hoe alcohol in het bloed wordt verwerkt, hangt af van het geslacht, de hoeveelheid gedronken alcohol en het soort drank. Wat je eerder hebt gegeten, heeft ook invloed op hoe snel alcohol wordt afgebroken. Vrouwen bereiken hogere promillagewaarden dan mannen met lagere hoeveelheden alcohol, warme alcohol gaat sneller naar het hoofd en vet, calorierijk voedsel zorgt voor een goede basis.

Moet je het helemaal zonder après-ski stellen?

Nee! Après-ski hoort bij wintersport en is een leuke manier om een dagje skiën gezellig af te sluiten en andere wintersporters te leren kennen. Maar je moet wel verantwoordelijk zijn: Als je te veel gedronken hebt, kun je beter niet autorijden. Het is ook beter om de volgende dag niet te skiën als je een kater hebt. Verder geldt de regel: als je skiet, drink dan niet.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter