Gezondheidsregels voor skiën: Hoe je in topvorm bent op de piste!

16-04-2023 - SnowTrex

Skiën is niet alleen leuk, het is ook gezond. De sport bevordert de conditie, is goed voor de bloedsomloop en verhoogt ook het algemene welzijn. Maar om optimaal te profiteren van deze voordelen en om mogelijke blessures te voorkomen, moet je goed voorbereid de piste op gaan. Daarom heeft de Duitse Ski Vereniging (DSV) tien basisgezondheidsregels opgesteld om wintersporters daarbij te helpen. Als je ze volgt, heb je niet alleen meer plezier in het skiën, maar ben je ook gezond en zo ongevalvrij mogelijk. SnowTrex laat zien waar wintersporters op moeten letten om in topvorm op de piste te staan.

Deze tien gezondheidsregels helpen je om fit te blijven.


Fit zijn is een must

Skiën is niet “gewoon de berg afgaan”. Het vereist concentratie en een basisconditie. De Duitse Ski Vereniging beveelt daarom aan dat elke skiër regelmatig zijn cardiovasculaire systeem traint.

Dit betekent niet elke dag vijf kilometer joggen, maar regelmatige lichaamsbeweging is nuttig. Dit kan zwemmen, yoga, fietsen of zelfs gewoon wandelen zijn. Het is niet de intensiteit van de sport die belangrijk is, alleen de regelmaat van de oefening.

Skiën vereist een basisconditie. Wie regelmatig aan yoga doet, profiteert ook van deze hobby op de piste.

Leeftijd is geen probleem bij skiën – een slechte gezondheid wel

Sommige mensen denken ten onrechte dat skiën alleen iets is voor jonge mensen. Dit is niet juist. Leeftijd heeft niets te maken met het vermogen om te skiën. Integendeel: vooral voor de oudere generatie is skiën heel goed voor de gezondheid. Het voorkomt bijvoorbeeld botontkalking, versterkt de spiermassa, verbetert de coördinatie en het evenwicht en heeft een positief effect op de psyche.

Maar wat voor jong en oud geldt, is dat een slechte training en gezondheid een probleem vormen bij het skiën. Wie het fysiek niet volhoudt of om gezondheidsredenen niet kan skiën, brengt in de eerste plaats zichzelf in gevaar, maar ook andere wintersporters.

Op de piste moet je in optimale gezondheid verkeren.

Vraag van tevoren medisch advies als je deze klachten hebt

Skiën is heel goed voor het cardiovasculaire systeem. Het kan echter ook een risicofactor zijn als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt: Dit zijn onder andere een verhoogde bloeddruk, diabetes, hartproblemen en overgewicht. Skiën kan ook een risico voor je lichaam zijn als je sterke medicijnen gebruikt.Geen van deze factoren betekent echter automatisch dat je niet kunt of mag skiën. Maar omdat er een gezondheidsrisico is, is het belangrijk om in deze gevallen vooraf advies in te winnen bij een (gespecialiseerde) arts.

Als je bepaalde lichamelijke klachten hebt, is het raadzaam om een arts te raadplegen voordat je aan je skivakantie begint.

Vergeet geen pauzes te nemen

De meeste ongelukken en verwondingen tijdens het skiën worden veroorzaakt door onvoorzichtigheid. Vooral aan het eind van de middag, als wintersporters moe worden, verslapt hun aandacht. Om dit te voorkomen moet je regelmatig pauzeren, vooral na een lange afdaling.

Het is ook aan te raden om het de eerste dagen rustig aan te doen. De tijd op de piste moet vooral in het begin niet te lang zijn, maar juist steeds langer worden.

En wie houdt er niet van om te stoppen bij een rustieke hut voor een verfrissing en om te genieten van de zon? Belangrijk: vergeet de zonnebrandcrème niet!

Tijdens een skivakantie is het belangrijk om voldoende pauzes te nemen om jezelf niet te veel in te spannen.

Slaapgebrek is gevaarlijk

Skiën is een uitdagende sport. Daarom zijn niet alleen regelmatige pauzes belangrijk, maar ook voldoende rust ’s avonds en vooral voldoende slaap. Als je je lichaam ’s nachts genoeg tijd geeft om uit te rusten en te herstellen, ben je de volgende dag weer fit.

Skiën terwijl je oververmoeid bent, is daarentegen gevaarlijk. Wie niet goed uitgerust is, heeft een verminderde aandacht en concentratie, is minder efficiënt en brengt zo zichzelf en anderen in gevaar.

Vooral tijdens de après-ski kan het soms langer duren. Het is belangrijk dat wintersporters toch voldoende slaap krijgen om zo fit mogelijk op de piste te staan.

Bij pijn: ga naar de dokter

Als je ondanks alle voorzorgsmaatregelen merkt dat het je boven het hoofd groeit, moet je naar je lichaam luisteren en alarmsignalen niet negeren. Niemand is erbij gebaat als skiërs te veel hooi op hun vork nemen of zichzelf en hun lichaam overschatten.

Vooral bij hartpijn, duizeligheid, hartkloppingen of kortademigheid moet je niet doorgaan met skiën, maar onmiddellijk stoppen en zonder mankeren een arts raadplegen.

Als er pijn optreedt na een val, mag dit niet worden genegeerd.

Kies de juiste kleding

Geschikte kleding is essentieel om veilig te kunnen skiën. Omdat skiërs het van nature warm krijgen als ze afdalen, hebben velen de neiging om zich niet warm genoeg aan te kleden. Dit is een grote fout. Want ijzige buitentemperaturen en frequente pauzes, waarin je niet alleen herstelt maar je ook opfrist, kunnen dan snel leiden tot onderkoeling.

Als het om wintersportkleding gaat, raden experts aan om – naast speciale kleding zoals thermisch ondergoed of shirts van ademende functionele vezels en waterafstotende buitenlagen – het “uienprincipe” te hanteren. Dit houdt in dat je verschillende lagen over elkaar draagt, waardoor warmte bijzonder goed wordt opgeslagen en onderkoeling dus wordt voorkomen. Het stelt je ook in staat om kleding uit te trekken zodra je zweet zonder te weinig aan te hebben.

Het is ook belangrijk om te voorkomen dat je te strakke kleding draagt, omdat dit de bloedcirculatie kan verminderen. Dit geldt vooral voor schoenen.

Daarnaast moet de technische uitrusting, vooral de schoenen en bindingen, altijd op het huidige veiligheidsniveau zijn.

Belangrijke gezondheidsregel: de juiste kleding is essentieel.

Over het algemeen moet je jezelf ook beschermen met een skihelm – je kunt hier alles lezen wat je moet weten.

Voorzichtigheid in plaats van overmoed

Snel de piste af skiën is natuurlijk erg leuk. Maar omdat je zelden alleen op de piste bent, kan die overmoed snel leiden tot botsingen en onbedoelde verwondingen. Als je te snel gaat, kun je gemakkelijk andere bestuurders over het hoofd zien en niet meer op tijd reageren in een gevaarlijke situatie. Anticiperend, voorzichtig en bedachtzaam rijden voorkomt daarom ongelukken.

Skiërs moeten ook op borden en markeringen letten. Zogenaamd “freeriden” buiten de gemarkeerde pistes herbergt onverwachte gevaren zoals verborgen rotsen of boomstronken die kunnen leiden tot ernstige valpartijen en verwondingen. Er is ook een verhoogd risico op lawines in de backcountry. Als hier iets zou gebeuren, zouden reddingsteams meer tijd nodig hebben om op de plaats van het ongeval te komen. Daarnaast kunnen ook rij-ongevallen, valpartijen in spleten of afgronden voorkomen.

Met de juiste uitrusting en de juiste ervaring en voorzichtigheid is off-piste skiën perfect mogelijk, maar skiën op gesloten pistes of rijden door lawinegebieden is taboe.

Zelfs tijdens het springen moeten wintersporters niet onredelijk zijn en grotere sprongen in het funpark of buiten de piste langzaam benaderen om zichzelf niet te blesseren.

Ga nooit skiën met een volle maag

Hoewel skiën hongerig maakt, moet je voorkomen dat je te veel eet voor en tijdens het skiën. Grote maaltijden liggen zwaar op de maag en hebben veel tijd nodig om te verteren. Dit maakt je traag en vermindert je alertheid. Bovendien kan sporten na een zware maaltijd leiden tot brandend maagzuur.

Belangrijke gezondheidsregel: Versterken is nodig, maar je moet het niet overdrijven.

Het is echter ook niet aan te raden om op een lege maag te skiën. Zoals zo vaak gaat het om de juiste hoeveelheid. Tijdens het skiën hebben kleine snacks met gezonde koolhydraten hun waarde bewezen. In de skihut kun je genieten van een verse aardappelsoep of een knapperige salade met kalkoenfiletreepjes in plaats van een machtig gebraad stuk vlees met aardappels of kaas. Snacks zoals volkorenbrood, gedroogd fruit of volkorenkoekjes zijn geschikt voor de kleine trek tussendoor.

Alcohol is taboe

Drink nooit alcohol voor of tijdens het skiën. Net als bij autorijden verstoort alcohol onze waarneming en concentratie tijdens het wintersporten en vermindert het ons reactievermogen. Ongelukken zijn onvermijdelijk.

Bij skiën zijn er nog twee complicerende factoren: de hoogte en de kou.

Het is niet juist om te zeggen dat alcohol op grotere hoogte sneller werkt. Maar op grote hoogte is het zuurstofgehalte lager, wat leidt tot verminderde alertheid en snellere vermoeidheid. Alcohol versterkt dit effect niet exponentieel, maar de combinatie is helemaal niet bevorderlijk voor wintersport, maar een serieus gevaar.

Alcohol en kou zijn ook geen goede voorwaarden: Want hoewel alcohol aanvoelt alsof het je opwarmt, gebeurt in het lichaam eigenlijk het tegenovergestelde. Alcohol verwijdt de bloedvaten, waardoor het lichaam sneller warmte verliest. Bovendien merk je onder invloed van alcohol de kou niet direct op en denk je dat het warmer is dan het in werkelijkheid is. Dit kan weer snel leiden tot gevaarlijke onderkoeling.

Belangrijke gezondheidsregel: geen alcohol op de piste.

Als je ’s avonds toch nog een drankje of twee wilt drinken, ben je daar natuurlijk welkom voor. Het liefst in de warmte van een gezellige après-ski party – maar het is het beste om je ski’s daarna niet vast te maken.

De 10 pisteregels, belangrijk om te weten voor je wintersport vakantie!

Veelgestelde vragen over gezondheidsregels voor skiën

Is skiën gevaarlijk?

Nee! Skiën zelf is niet gevaarlijker dan andere sporten. Als je in goede conditie bent, aandachtig en voorzichtig skiet en je aan bepaalde gezondheidsregels houdt, ben je veilig op de piste.

Wat is de meest voorkomende oorzaak van ongevallen in de wintersport?

Onoplettendheid is de meest voorkomende oorzaak van ongevallen en verwondingen in de wintersport. Als je onvoorzichtig bent en onvoorzichtig rijdt, breng je jezelf en anderen in gevaar.

Kunnen oudere mensen ook skiën?

Ja, skiën is net zo geschikt voor oudere als voor jongere mensen. Het wordt zelfs aanbevolen. Want het is niet de leeftijd die belangrijk is bij het skiën, maar de respectievelijke gezondheidstoestand en training.

Moet ik aan wedstrijdsport doen om te skiën?

Nee. Skiën vereist echter wel een zekere algemene conditie en uithoudingsvermogen. Daarom is het aan te raden om buiten het skiseizoen matig maar regelmatig te sporten.

Kun je skiën als je hart- en vaatproblemen hebt?

Hart- en bloedsomloopproblemen kunnen een gezondheidsrisico vormen tijdens het skiën. Hoewel de meeste mensen nog steeds kunnen skiën, moet je van tevoren advies vragen aan een arts.

Wat is de juiste kleding voor wintersport?

Naast speciale winterkleding raden experts veel lagen aan volgens het “uienprincipe” om onderkoeling te voorkomen. Het is belangrijk dat de kleding niet te strak zit en dat de technische uitrusting voldoet aan de huidige veiligheidsnormen.

Welk effect heeft slaaptekort op skiën?

Slaapgebrek vermindert iemands prestaties en leidt ook tot verminderde alertheid op de piste. Dit verhoogt het risico op ongelukken en verwondingen.

Waarom mag je geen alcohol drinken tijdens het skiën?

Alcohol vermindert de concentratie, het waarnemingsvermogen en de reactietijd. Dit alles kan leiden tot meer ongelukken en verwondingen. Bovendien voel je onder invloed van alcohol minder kou en kun je sneller onderkoeld raken.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter