Veilig skiën bij moeilijk zicht

09-06-2023 - SnowTrex

De dag begint met zonneschijn, maar rond het middaguur wordt het winderig en ’s middags valt er sneeuw – in de bergen zijn zulke weersveranderingen heel normaal. Zichtomstandigheden kunnen ook plotseling veranderen van bewolkt naar mistig naar zonnig, gewoon door de hoogte. Skiërs kunnen maar beter voorbereid zijn op veranderende zichtomstandigheden om altijd veilig op de piste te zijn. SnowTrex heeft een aantal tips samengesteld om je te helpen de verschillende omstandigheden te begrijpen en je skigedrag daarop aan te passen.

In de bergen kan het weer snel omslaan.


Of het nu zonnig of mistig is: wees altijd voorbereid op de piste

Hoe veilig je bent op de piste heeft echter niet alleen te maken met de externe omstandigheden. Veiligheid begint bij je eigen voorbereiding. Hoe uitgeruster en fitter je bent, hoe beter je je kunt concentreren. Als je aandachtig skiet, bescherm je zowel jezelf als anderen. Een goede voorbereiding houdt ook in dat je het terrein en de pistes goed kent. Als het weer plotseling verandert en het skiën te gevaarlijk wordt, kun je je sneller in veiligheid brengen.

Voordat je de piste op gaat, moet je altijd het weerbericht bekijken. Die bevat niet alleen belangrijke informatie over temperaturen en de weerssituatie, maar ook over de zichtomstandigheden. Weer-apps voor skiërs zoals iSki of Bergfex geven ook een goed overzicht. Over het algemeen moet ook het lawinesituatiebericht worden gecontroleerd voordat je op pad gaat.

Het is een voordeel om het skigebied te kennen als het weer verandert en het zicht plotseling verslechtert.

Wees voorzichtig, zelfs onder ideale omstandigheden

Eenmaal op de piste willen de meeste skiërs wat ze ideale omstandigheden noemen. Dit omvat zonneschijn voor perfect zicht, temperaturen die niet te koud en niet te warm zijn en, het beste van alles, een verse laag poedersneeuw voor een optimale rit.

Maar juist deze perfecte omstandigheden kunnen mensen ook in de verleiding brengen om onvoorzichtig te zijn en zo sneller tot ongelukken leiden. Omdat het zo gemakkelijk is om te skiën in poedersneeuw, skiën veel skiërs op hoge snelheid. Het goede zicht kan er ook toe leiden dat mensen misschien niet zo goed opletten. Bovendien zijn de pistes in zulke omstandigheden bijzonder druk. Dit alles bij elkaar kan leiden tot ongelukken en verwondingen, zelfs sneller dan bij skiën met slecht zicht, omdat mensen over het algemeen voorzichtiger skiën bij slecht zicht.

Bij mooi weer is de helling vaak vol. Voorzichtigheid en bedachtzaamheid zijn geboden.

Daarom geldt, zelfs bij perfect zicht, het volgende: rijd altijd voorzichtig, oplettend en bedachtzaam en, het belangrijkste van alles, rustig aan. Zo ben je niet alleen veiliger op de weg, maar kun je ook beter genieten van het uitzicht op het landschap.

Skiën in de stralende zon

Maar mooie zonneschijn betekent niet alleen een onbelemmerd uitzicht op het landschap. Vooral wanneer de zonnestralen de witte sneeuw raken, weerkaatst het zonlicht zo sterk dat je snel verblind wordt. Dit beperkt het zicht aanzienlijk en is ook gevaarlijk voor de ogen. Direct zonlicht kan onder andere het netvlies beschadigen en leiden tot sneeuwblindheid, waardoor je gezichtsvermogen blijvend beschadigd raakt. Vergeet daarom nooit je zonnebril bij felle zon.

Een bril die het oog ook aan de zijkanten tegen de zonnestralen beschermt, is aan te raden. Donkere glazen die grijs, blauw of bruin zijn, helpen het beste bij felle zon. Maar skiërs moeten ook letten op de beschermingswaarde van de zonnebril tegen schittering. Deze wordt gemeten op een schaal van nul tot vier. Niveau drie wordt aanbevolen voor skiën.

Bij felle zon moeten wintersporters de juiste skibril kiezen.

Voorzichtigheid is ook geboden als de zon laag aan de hemel staat. Hoewel dit de omgeving in een geweldig licht baadt, kan het ook direct op ooghoogte schijnen, vooral als je recht in het licht skiet. In dat geval moet het oog extra moeite doen om iets te zien. Dit vergt veel kracht en concentratie. Als je merkt dat je helemaal niets ziet door de laagstaande zon, kun je beter een korte pauze inlassen, het landschap bewonderen en dan weer verder skiën als de stand van de zon gunstiger is.

Skiën bij bewolking

Naast een verblindende zon kunnen ook sneeuwval en mist het zicht tijdens het skiën beïnvloeden. Dit betekent niet alleen dat je minder ver kunt zien. Contouren van bomen of andere skiërs worden ook waziger en de piste is niet meer zo gemakkelijk te zien. IJzige oppervlakken of steile hellingen langs de piste kunnen zo snel onaangename verrassingen worden.

Net als bij fel zonlicht kan een geschikte skibril helpen, omdat je dan contouren beter kunt herkennen. Er zijn speciale slechtweerbrillen voor dit doel. Je skistijl kan je ook helpen om bij slecht zicht veilig beneden in het dal te komen. Vaak verandert het weer zo snel in de bergen dat je geen andere keuze hebt dan in dichte bewolking of mist te rijden. De volgende tips maken rijden bij slecht zicht veiliger:

  • de snelheid moet altijd worden aangepast aan de zichtomstandigheden;
  • je kunt het beste schuin op de piste skiën en draaien in scherpe bochten
  • let op de piste-markeringen;
  • vermijd onbekend terrein en rijd in plaats daarvan op vertrouwde hellingen onder de boomgrens;
  • stop liever te vaak dan te zelden. Dit helpt bij de oriëntatie en je neemt vaak betere beslissingen als je in rust bent dan wanneer je aan het skiën bent.

Skiën in de sneeuw

Het is natuurlijk niet verboden om te skiën als het sneeuwt. In feite zien veel skiërs de sneeuw als een bonus, omdat het betekent dat er bij elke nieuwe afdaling ook een nieuw laagje poeder ligt. Het licht verandert ook en de omgeving krijgt lichte grijstinten. Dit kan er prachtig uitzien, maar kan het zicht beïnvloeden.

Een vloek en een zegen tegelijk: sneeuwval tijdens het skiën.

Over het algemeen hangt sneeuwval af van de mate van sneeuwval. Een paar vlokken of lichte sneeuwval vormen geen gevaar. Maar omdat het zicht wordt belemmerd, is het belangrijk om de helling goed te kennen. Een skibril met een slechtweerfilter en een kompas of GPS-apparaat kunnen handig zijn in deze weersomstandigheden.

Aan de andere kant, als de vlokken zo dik worden dat het zicht ernstig wordt belemmerd, moet je niet doorgaan. Als je dicht bij de top bent, kun je de lift terug naar beneden nemen. Als je dichter bij het dal bent, kun je diagonaal tegen de helling in naar beneden skiën. Dit geeft je meer grip op de afdaling.

Skiën in mist

Het woord “mist” heeft Latijnse en Griekse wortels en betekent “wolk”. Mist is in feite een verzameling waterdruppels dicht bij het aardoppervlak. Als je minder dan een kilometer ver kunt kijken, wordt het mist genoemd. Als het zicht minder dan 200 meter is, is het zware mist.

Mist wordt veroorzaakt door een temperatuurverschil tussen de grondtemperatuur en de luchttemperatuur. Soms zijn minimale verschillen genoeg om dichte mist te veroorzaken. Dit maakt het voor meteorologen bijzonder moeilijk om mist te voorspellen. Vooral in de bergen, waar de temperatuur sterk schommelt, ontstaat dichte mist vaak als uit het niets. Het is ook mogelijk dat er, door de verschillende hoogtes, dichte mist is in het ene deel van de helling en zonneschijn in een ander deel. Mist is daarom bijna onmogelijk te vermijden tijdens het skiën en daarom is het zo belangrijk om er goed op voorbereid te zijn.

Skiën boven de wolken is een heel bijzondere ervaring. Als je door het wolkendek breekt, kan de dichte mist je zicht aanzienlijk beperken.

Zodra het zicht hierdoor wordt beperkt, moet je je snelheid vertragen en bijzonder voorzichtig en oplettend skiën. Dit komt omdat de piste dan niet meer zichtbaar is: de contouren worden wazig, waardoor het moeilijk of onmogelijk wordt om sneeuwheuvels of pistes te zien. Speciale mistbrillen of skibrillen met een rode tint, zogenaamde blue blockers, kunnen het zicht verbeteren door hun contrasterende kleur ten opzichte van het monotone wit van de sneeuw en het blauw van de lucht. Je moet er echter niet te veel op vertrouwen, want ze helpen alleen bij lichte nevel, maar niet bij dichte mist of zelfs white-out.

Als de mist erg dicht is, kun je ook gemakkelijk je oriëntatie verliezen. In dat geval kan het helpen om op veilige plaatsen of op een kruispunt te stoppen en je opnieuw te oriënteren. Met het oog hierop is het handig om altijd een pistekaart bij je te hebben. Zo verdwaal je niet zo snel, zelfs niet bij slecht zicht. Het is over het algemeen aan te raden om nooit alleen te rijden. Dit geldt vooral bij slecht zicht. Hier moet je altijd in een groep rijden en dicht bij elkaar blijven om niemand kwijt te raken. Als de mist te dik wordt, is het veiliger om kort te stoppen en te wachten tot het zicht verbetert.

Skiën in veranderlijke omstandigheden

Of het nu sneeuw of mist is, de weersomstandigheden veranderen snel op de berg. Elke skiër moet dit verwachten en actief meenemen in zijn planning. Dit betekent dat je soms spontaan moet reageren op weersveranderingen. De eerste afdaling kan soepel verlopen, maar als je bij de tweede afdaling plotseling op een mistbank stuit, is het raadzaam om van piste te veranderen en niet vast te houden aan één bepaalde afdaling.

De hierboven genoemde weerapps kunnen je helpen om een betere piste te vinden. Soms is het ook een goed idee om over te stappen op een bredere en dus veiligere piste als het zicht slecht is. Je kunt ook het skiliftpersoneel om advies vragen. Als het nodig is, is het veiliger om even te pauzeren en een hapje te eten in een berghut. Zo kun je even uitrusten, je batterijen opladen en weer verder skiën als het zicht verbetert. Als het weer helemaal niet verbetert, is het verstandiger om het skiën van de dag af te breken in plaats van letsel te riskeren tijdens een afdaling met slecht zicht.

Gevaar van white-out

Er is sprake van een white-out als er sneeuw op de grond ligt en tegelijkertijd het zicht wordt belemmerd door mist, sneeuwval of wolken. Dit betekent dat je een witte laag onder en boven je hebt: het licht wordt zo gereflecteerd dat de hele omgeving wit lijkt. Zelfs de horizon is niet meer zichtbaar. Daarom kun je boven niet van onder onderscheiden en dichtbij niet van ver. Hierdoor kunnen zowel oriëntatie als evenwicht verloren gaan.

Alles vervaagt in egaal wit: de white-out.

Zo’n situatie kan gevaarlijk zijn voor wintersporters – als men zich niet goed gedraagt. Als dit zich tijdens de tocht voordoet en tot oriëntatieverlies leidt, moet je in een groep bij elkaar blijven. Ga samen heel langzaam verder of wacht tot de white-out voorbij is.

Als je je veilig voelt, kun je proberen van terrein te veranderen. Bomen of rotsen kunnen een contrasterende kleur geven om de white-out te compenseren en belangrijke oriëntatiepunten vormen. Verandering van hoogte kan ook helpen, want de white-out komt vaak maar plaatselijk voor. Een mistbril helpt ook om de gevaren van een white-out te verminderen.

Het weer in de bergen is veranderlijk en kan van de ene seconde op de andere en van de ene hoogte op de andere veranderen. Daarom is het belangrijk om altijd oplettend te rijden en je rijstijl aan te passen aan de zichtomstandigheden. Als je echter fit en uitgerust bent, goed voorbereid op de skidag en de nodige voorzichtigheid in acht neemt bij slecht zicht, kun je zelfs bij slecht zicht veilig skiën.

FAQ over zichtomstandigheden

Waarom kan zonnig weer het zicht beïnvloeden?

De sneeuw reflecteert de zon bijzonder sterk, wat meer schittering veroorzaakt tijdens het skiën. De laagstaande zon kan ook direct in het oog schijnen, waardoor het moeilijk is om duidelijke contouren te zien bij het afdalen. Een goede skibril is daarom aan te raden.

Wat heeft sneeuwval te maken met zichtbaarheid tijdens het skiën?

Lichte sneeuwval is erg aangenaam tijdens het skiën. Maar als de vlokken dik vallen, kunnen ze het zicht ernstig belemmeren, vooral als ze worden opgewaaid door de wind. Ski in dit geval langzaam en voorzichtig. Als het zicht te slecht is, moet je de lift terug naar het dal nemen of in een berghut wachten tot de sneeuwvlokken verdwijnen.

Is het mogelijk om mist te vermijden?

Mist is een onvoorspelbaar weersfenomeen dat vooral in de bergen veel voorkomt. Het is daarom bijna onmogelijk om mist te vermijden tijdens het skiën. Met een geschikte skibril, goede lokale kennis en voorzichtig skigedrag kun je je echter goed oriënteren, zelfs bij mist. Als de mist te dik is, moet je stoppen met skiën en wachten tot het weer verbetert.

Wat kun je doen bij wisselvallig weer?

Het weer in de bergen varieert enorm. Het kan plotseling omslaan van zon naar mist of van sectie naar sectie schommelen. Het is belangrijk om je rijgedrag altijd aan te passen aan de zichtomstandigheden. Als het zicht slecht is, moet je langzaam rijden, in de groep blijven, vaker stoppen en met je knieën laag en in een hoek ten opzichte van de helling rijden.

Wat is een white-out?

Een white-out is een weersverschijnsel dat optreedt bij sneeuw en vlak licht. Vlak licht kan op zijn beurt ontstaan bij sneeuwval, bewolking of mist. Als de witte grond en de witte lucht elkaar raken, raak je snel je oriëntatie kwijt. De horizon wordt wazig, hoogtes worden niet meer herkend en je kunt je evenwicht verliezen. Omdat dit erg gevaarlijk is bij wintersport, moet je tijdens een white-out indien mogelijk van terrein veranderen of wachten tot het zicht verbetert.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter