Samen de piste op: Veilig skiën in een groep

11-07-2023 - SnowTrex

Skiën in een groep is een geweldige ervaring. Maar als je samen met anderen de piste op gaat, kun je niet zomaar beginnen met skiën: Van het kiezen van de route tot het samen nemen van een pauze – skiën in een groep vereist wederzijds overleg, geduld en moet daarom goed gepland worden. SnowTrex laat zien hoe, met een beetje voorbereiding, skiën in een groep veilig en leuk is.

Skiën in een groep vergt aandacht en moet goed worden gecoördineerd.


Gemengd skiën moet goed gepland worden

Iedereen die met een groep op skivakantie gaat, moet zich ervan bewust zijn dat samen skiën veel geduld en afwegingen vereist. Iedereen zal ook af en toe compromissen moeten sluiten. Het gaat er tenslotte om dat je samen plezier hebt in de groep.

Juist daarom is het belangrijk om het vóór de skivakantie eens te worden. Wat willen de anderen? Welke doelen hebben ze voor zichzelf gesteld? Welke activiteiten moeten er buiten de pistes worden ondernomen? Hoe duidelijker de ideeën, hoe beter de planning.

Zo voorkom je dat de groep zich pas op de piste of tijdens de vakantie realiseert dat iedereen eigenlijk iets anders wil.

Het is belangrijk om van tevoren te praten over de verschillende vaardigheidsniveaus en voorkeuren in de groep.

Verschillende niveaus met elkaar verzoenen

Een gemengde groep maakt skiën leuk, maar brengt natuurlijk ook veel verschillende skiniveaus samen. Hier is het natuurlijk niet aan te raden om met beginners op zwarte pistes te skiën.

In plaats daarvan passen degenen die in een groep reizen zich altijd aan aan de zwaksten. Zo neemt niemand onnodig risico en loopt niemand gevaar. Dit begint al bij de keuze van de route: als de groep bijvoorbeeld bestaat uit gevorderde beginners en experts, zijn de rode pistes met een gemiddelde moeilijkheidsgraad het meest geschikt. Ook voor gevorderde skiërs hoeft dit niet saai te zijn, als ze de pistes gebruiken om hun skitechniek te verbeteren. Het is ook mogelijk om de meer onervarenen in de groep te helpen, zodat het aan het einde van de skivakantie misschien zelfs mogelijk is om samen op een zwarte piste te skiën.

Het niveau moet worden aangepast aan het groepslid met de minste ervaring.

Als de niveaus te veel verschillen, is het beter om de groep op te splitsen zodat beginners en gevorderden op verschillende parcoursen rijden. Dit hoeft niet ten koste te gaan van de groepservaring als de groep nog steeds bij elkaar komt voor bijvoorbeeld de lunch. Een andere mogelijkheid is dat de gevorderden bijvoorbeeld de eerste afdalingen samen met de beginners rijden voordat de groep zich opsplitst.

Zoek compromissen voor verschillende voorkeuren

Maar zelfs als iedereen in de groep hetzelfde niveau heeft, kunnen er verschillende voorkeuren zijn. Terwijl sommigen in de groep liever off-piste skiën, oefenen anderen liever hun korte bochten op de buckelpiste. Hier is het belangrijk om van tevoren afspraken te maken en eventueel de routes af te wisselen, afhankelijk van de voorkeuren, zodat iedereen aan zijn trekken komt.

Het is ook belangrijk om bij het kiezen van een route rekening te houden met de grootte van de groep. Als je met veel anderen reist, is het beter om de drukste pistes te vermijden. Als je merkt dat de groep te groot is en andere skiërs hindert, kun je beter opsplitsen.

Als de groep zich in diepe sneeuw begeeft, is het vaak zinvol om de groep op te splitsen voor de afdaling.

Skiën met kinderen

Als volwassenen met kinderen skiën, zijn er verschillende opties. Natuurlijk kan het hele gezin samen skiën als dat mogelijk is. Het is echter belangrijk om de kinderen altijd in de gaten te houden. Kinderen mogen ook niet alleen gelaten worden in de lift.

Wie met kinderen reist, moet hen daarom van tevoren rustig de regels uitleggen en ervoor zorgen dat ze deze begrijpen en kunnen uitvoeren.

Sommige skigebieden bieden ook speciale cursussen of tochten voor kinderen of zelfs een kindergebied. Zo zijn de kleintjes veilig bij een skileraar of kunnen ze ravotten met andere kinderen, terwijl de volwassenen zelfstandig kunnen skiën. Een andere optie is dat één volwassene met de kinderen skiet terwijl de rest van de groep op andere pistes skiet. Dit is een goede manier om elke dag af te wisselen.

Voor kinderen is het aan te raden om een skicursus te volgen.

Skigedrag in een groep

Als je in een groep skiet, moet je ook je skigedrag daaraan aanpassen. Dit houdt in dat je rekening moet houden met andere skiërs, maar ook met de leden van je eigen groep.

Hier geldt dezelfde basisregel: De zwakste skiër bepaalt het tempo! Want als de betere skiërs het tempo opvoeren, volgen de anderen natuurlijk niet. Dit is frustrerend, zorgt voor een slecht humeur in de groep en je kunt snel verdwalen. Bovendien riskeer je riskant skigedrag van de onervaren skiërs. Degenen die voorop rijden, moeten er daarom altijd aan denken om te wachten op langzamere rijders ertussen. Stop altijd aan de rand van de piste om jezelf en anderen niet in gevaar te brengen.

Als de andere rijders aankomen, ga dan niet meteen door, maar gun hen ook een korte pauze. Dit moet natuurlijk niet gebeuren als de hellingen bijzonder smal zijn, om niemand te hinderen. Daarom kan het nuttig zijn om de avond voor of voor vertrek de pistekaarten te bekijken en te bepalen welke wachtpunten het meest geschikt zijn voor een korte adempauze.

De onervaren wintersporters moeten het tempo in de groep bepalen.

Het is aan te raden dat alle rijders in een groep beschikken over een kaart van de pistes, een plattegrond en een mobiele telefoon die zowel opgeladen is als voldoende beltegoed heeft om in geval van nood te kunnen communiceren. Daarnaast moeten er van tevoren meerdere ontmoetingspunten met tijden worden vastgelegd. Als iemand verdwaalt, weet elke rijder waar hij de anderen weer kan vinden.

Daarnaast kun je voordat je op pad gaat tijden afspreken voor zowel de lunchpauze als het laatste vertrek van de dag. Dit is makkelijker dan ze tijdens de reis proberen af te spreken en zorgt ook voor vaste ontmoetingspunten voor het geval je toch verdwaalt.

Vermijd chaos bij de lift

Niet alleen het skiën op de piste, maar ook het in de rij staan bij de skilift moet goed worden gepland in een groep. Anders kan de hele groep worden gehinderd. Hoe ongeorganiseerder de groep bij de lift is, hoe langer de rij zal duren.

Als groep netjes in de rij staan bij de lift voorkomt lange wachttijden.

Een korte afspraak voordat je in de rij gaat staan bespaart tijd en maakt het wachten voor iedereen aangenamer. De groep kan bijvoorbeeld een wachtvolgorde afspreken: Als dit overeenkomt met de vaardigheid – de snelle rijders eerst – sta je bovenaan al in de juiste volgorde klaar voor de afdaling. Dit maakt de afdaling gemakkelijker voor de groep en voor andere skiërs.

Als de rij bij de liften in rijen van twee is, is het zinvol om van tevoren even te overleggen: Wie bij wie in de rij gaat staan en in welke volgorde. Hoe vaker je dit doet, hoe soepeler het aanschuiven zal verlopen en je andere wintersporters niet zult storen, zelfs niet in grote groepen. Hier kunnen bijvoorbeeld gevorderde skiërs bij beginners wachten om te helpen met eventuele onzekerheden.

Skiën in een groep vereist iets meer planning dan wanneer je alleen of met z’n tweeën bent. Maar als je je goed voorbereidt, afspraken maakt en attent en geduldig bent, kun je veel plezier beleven aan een skivakantie samen in een groep.

Veelgestelde vragen over skiën in een groep

Hoe kun je je het beste voorbereiden op een skivakantie met een groep?

Als je met een grotere groep op skivakantie gaat, moet je jullie ideeën en wensen voor de vakantie bespreken. Dit maakt het enerzijds gemakkelijker om de vakantie samen te plannen en anderzijds om teleurstellingen of wrijvingen ter plaatse te voorkomen.

Hoe vind je een geschikte route voor verschillende niveaus?

De meer onervaren skiërs dicteren de keuze van de routes. Voor de betere skiërs kan dit betekenen dat ze makkelijkere routes nemen dan ze gewend zijn. Ze kunnen dit bijvoorbeeld gebruiken om aan hun skitechniek te werken. Als de niveaus te veel verschillen, kan het zinvoller zijn om de groepen op te splitsen.

Waar moet je op letten als je met kinderen in een groep rijdt?

Wie met kinderen reist, moet hen vooraf geduldig de regels uitleggen en ervoor zorgen dat ze alles begrepen hebben. Op de piste of in de skilift mogen kinderen nooit alleen gelaten worden.

Hoe ga je als groep in de rij staan bij de lift?

Om chaos te voorkomen en tijd te besparen, is het aan te raden om van tevoren als groep na te denken over een volgorde in de rij. De snelste rijders die bovenaan vertrekken kunnen bijvoorbeeld als eerste in de rij gaan staan – of als laatste om de langzamere rijders in te halen. Als je in rijen van twee gaat staan, kun je ook tijd besparen door dit van tevoren af te spreken en zo de andere skiërs niet te storen.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter