Skitechnieken: hoe wintersporters veilig skiën op elke helling

22-08-2023 - SnowTrex

Iedereen die skiet, merkt het snel: elke helling is anders en vereist ook andere skitechnieken en aangepast gedrag. Dat maakt wintersport zo mooi veelzijdig, maar ook uitdagend. Maar als u het eenmaal onder de knie hebt en weet welke techniek u moet gebruiken om de verschillende pistes te bedwingen, zult u genieten van het skiën in al zijn diversiteit. SnowTrex kent de veiligste skitechnieken en voor steile, ijzige en harde pistes.

De basisregel bij het skiën is: veiligheid eerst.


Wat zijn de verschillende skistijlen en technieken?

Skiën is veel gevarieerder dan veel mensen denken. Want als het om skiën gaat, is er niet slechts één techniek die winterliefhebbers veilig de berg af krijgt. Beginner, gevorderde of professional, voor alle niveaus is er een geschikte skitechniek om vlakke, steile of ijzige pistes te bedwingen. Maar welke skitechniek ook wordt toegepast, de basis voor een correcte uitvoering van de techniek ligt in de juiste lichaamshouding. Alleen wie op heupbreedte van elkaar en op de voetzolen op de ski’s staat, kan zijn skistijl in elke situatie aanpassen aan de heersende omstandigheden. Bovendien moeten de heupen, knieën en enkels altijd licht gebogen zijn.

In deze clip laat SnowTrex zien hoe piste fans zich veilig kunnen bewegen op elk terrein:

HOW TO SKI WITH FLOW | 3 Tips for smoother skiing

Please also note that by using our services and integrating the YouTube API Services, the YouTube Terms of Service and the YouTube API Services Terms apply and your use of our website is deemed to be acceptance of these terms.

Carving

Carven is een van de bekendste skitechnieken en is vooral geschikt op brede, niet al te steile hellingen. Hij combineert mooi en stabiel bochtenwerk met hoge snelheid. Bijzonder belangrijk bij carven is de sterke neiging waarin wintersporters zich tijdens een bocht bevinden. De bochten worden gemaakt op de stalen kanten van de ski’s. Het remeffect in de bochtfase is veel minder bij carven. De ski’s worden als op rails over de helling geleid, zodat er tijdens de afzonderlijke bochten geen glijfase is en de hoge snelheid behouden blijft. Het is vooral belangrijk om met beide ski’s evenveel op te kanten en iets meer gewicht te zetten op de afdalingsski (ook wel de buitenste ski genoemd). Naast de juiste carve-ski’s, die een sterkere taille hebben (brede schop, smal midden en breed uiteinde), zorgt een dalende lichaamshouding ook voor de nodige balans en stabiliteit.

Carving combineert mooi en soepel bochtenwerk met hoge snelheid.

Na het oefenen van een paar bochten op de piste, zijn de achtergelaten sporen de beste manier om te controleren of het carven gelukt is. Als er schone sporen zijn, is de skitechniek correct uitgevoerd.

Korte bocht

Met de korte bocht techniek moet je heel snel handelen en veel uit je benen werken. Want als je niet snel genoeg van kant wisselt, slip je en ga je ongecontroleerd zijwaarts de berg af. Bovendien vertraagt de snelle verandering meer, zodat de snelheid tijdens de afdaling wordt weggenomen.

Aanvankelijk wordt het bovenlichaam centraal boven de ski’s geplaatst. Het gevoel op korte termijn te kantelen aan de voorkant is echter slechts een optische illusie. In werkelijkheid is de lichte helling naar de vallei door de helling precies gecentreerd. Om niet te vallen vereist de skitechniek zoveel mogelijk op de rand skiën. De omgekeerde rand voorkomt vallen en haalt de snelheid eruit. Daarom is het belangrijk bijna constante druk uit te oefenen op de randen. Dit werkt soepeler als je je knieën buigt tijdens het skiën. Hierdoor kunnen de draaibewegingen sneller worden uitgevoerd. Het is ook belangrijk om altijd druk uit te oefenen op de afdalingsski.

Vanuit de stop worden zowel de binnenkant van de ski’s als de knieën naar de berg gekanteld en het bovenlichaam beweegt nu naar voren. Als de beweging wordt gevolgd, gaat de skitip omhoog en draaien de ski’s automatisch over de vallijn naar de andere kant. Een goede tip is om de ski’s iets dichter bij elkaar te plaatsen dan bij het carven. Dit zorgt voor een groter contactoppervlak en meer stabiliteit.

De volgende video laat zien hoe beginners snel en gemakkelijk de korte swing kunnen leren:

How to Short Turn | 3 Common Mistakes All Skiers Do

Please also note that by using our services and integrating the YouTube API Services, the YouTube Terms of Service and the YouTube API Services Terms apply and your use of our website is deemed to be acceptance of these terms.

De korte bocht skitechniek is bijzonder geschikt op smalle en vooral steile hellingen. Want als er niet genoeg ruimte is om te spiraalskiën, helpt de ruimtebesparende korte bocht techniek. Dit maakt het gemakkelijker om in krappe ruimtes te bewegen dan door de vloeiende bochten van het snijwerk.

Pizzapunt

Skiën in een pizzapunt is bijzonder geschikt voor beginners. Zoals de naam van de skitechniek suggereert, zijn de ski’s gerangschikt als een pizza. Dit betekent dat er een V wordt gevormd met de ski’s. Ondertussen wordt het lichaamsgewicht naar voren verplaatst. Met deze techniek kan geen hoge snelheid worden bereikt en is een langzame gewenning aan het skiën mogelijk. Maar niet alleen beginners gebruiken deze skitechniek voor hun eerste afdalingen op de piste. Zelfs gevorderde en professionele skiërs gebruiken ploegen wanneer gecontroleerd remmen vereist is. Daarom is het ongelooflijk belangrijk om meteen aan het begin van het skiën het ploegen te leren, om gevoel voor de ski’s en gecontroleerd remmen te krijgen.

Vooral beginners gebruiken het ploegen in het begin om hun eigen tempo te bepalen.

Moment van omschakeling

Onmiddellijk na het leren skiën met de pizaapunt is het de bedoeling om met behulp van de wisselslagtechniek iets sneller de piste af te skiën. Hierbij wordt het gewicht van de ene ski naar de andere verplaatst. De sleutel tot deze skistijl is dat je alleen bochten kunt maken door je gewicht te verplaatsen. Hoe groter de gewichtsverplaatsing, hoe strakker de bocht. De stijl is te vergelijken met een beweging die lijkt op traplopen. De correcte uitvoering van de skitechniek kan ook bijzonder goed worden waargenomen bij andere deelnemers op de piste. In sommige gevallen kan het observeren van andere skiërs ook nuttige tips opleveren om de eigen techniek te verbeteren. In het algemeen kan de skitechniek van de wisselslag zowel op makkelijke als op moeilijke pistes worden toegepast en wordt ze gebruikt door beginners tot professionals.

De wisselbocht biedt beginners de mogelijkheid om besneeuwde hellingen met wat meer snelheid aan te pakken.

Mogul skiën

Moguls zijn waarschijnlijk een van de meest veeleisende en inspannende oppervlakken. Om klaar te zijn voor elke hobbel of buckel, vereist de juiste skitechniek een grote mate van mobiliteit. Verder moet je een goede lichaamsspanning hebben, stabiele kernspieren en voldoende kracht in de dijen. Als aan de basisvoorwaarden is voldaan, kunnen skiërs hun eerste stappen op een buckelpiste wagen. In het begin moeten de extreem scherpe bochten die nodig zijn om een buckelpiste te skiën, worden geoefend op normale pistes. Pas als de basistechniek van het skiën onder de knie is, kunnen wintersporters zich op enigszins glooiend terrein wagen en proberen daar hun evenwicht te bewaren.

Als de eerste twee stappen zijn voltooid, kun je eindelijk overgaan naar de mogulpiste. De beslissende factor in het begin is de snelheidscontrole. Voor beginners betekent dit dat zij de eerste bochten bewust langzaam en met bijzondere vooruitziende blik maken. De juiste skipositie is vooral belangrijk tijdens de afdaling. Het zwaartepunt van het lichaam moet altijd centraal boven de ski liggen om voldoende controle en evenwicht te hebben. De enkel-, knie- en heupgewrichten werken voortdurend en moeten zo mobiel mogelijk zijn om het contact met de sneeuw te behouden. Het bovenlichaam en de armen moeten daarentegen zo stil mogelijk worden gehouden.

De buckelpistes zijn voorbehouden aan ervaren skiërs.

Als de piste kleine tot middelgrote bulten heeft, moeten deze worden omzeild. Als het niet meer mogelijk is om om een hobbel heen te skiën, moeten de benen bij het oprijden worden aangespannen en na de hobbel weer worden gestrekt.

Hoge bulten vereisen een zeer hoog vaardigheidsniveau. In tegenstelling tot kleinere bulten, waar de verandering van richting plaatsvindt tussen de bulten, moet op hoge bulten de verandering van richting plaatsvinden op de bult zelf. Daarbij worden de benen tijdens de draai gestrekt en actief in de richting van het bovenlichaam getrokken voor de draaiwissel.

Door de hoge fysieke belasting van een buckelpiste zijn voldoende pauzes onontbeerlijk. Het is dus beter je batterijen wat vaker op te laden dan blessures te riskeren door fysieke uitputting.

Diepsneeuw skiën

Voor veel skiërs is skiën in diepe sneeuw het absolute hoogtepunt van een skivakantie. Maar hoe leuk en gemakkelijk het oefenen van de skitechniek er ook uitziet, in werkelijkheid vergt het veel training en inspanning.

De eerste stap moet zijn om te wennen aan diepe sneeuw. Dit betekent een duik in de diepe sneeuw buiten de geprepareerde piste en onmiddellijk daarna terugkeren naar de piste. Als dit eenmaal gedaan is, kun je je concentreren op je voetenwerk. In tegenstelling tot veel andere technieken moet de belasting zo gelijk mogelijk over beide benen worden verdeeld om te voorkomen dat één been wegzakt. In werkelijkheid is er echter een extra belasting van de buitenste ski. Tijdens de bocht wordt de binnenski bewust meer belast. Een maximaal belastingscontrast wordt getoond wanneer de buitenste ski tijdens de bocht wordt opgetild. Het verschuiven van het gewicht is bijzonder nuttig om het evenwicht te bewaren en kan aanvankelijk ook worden uitgeprobeerd op geprepareerde pistes.

Skiën in diepe sneeuw is technisch veeleisend en vereist een goede lichamelijke conditie.

Bovendien kun je met een smallere beenpositie skiën. Dit vergroot het oppervlakte-effect van de ski’s, de lift wordt verhoogd en het skiën in de poeder wordt een stuk gemakkelijker. Ritme is bijzonder belangrijk in de techniek van het skiën in diepe sneeuw. Een gestaag en ritmisch op en neer gaan drukt de sneeuw samen en creëert het compacterende effect, waardoor het veel gemakkelijker wordt om van bocht te veranderen. De zogenaamde jetting beschrijft het effect van het achteruit rechttrekken tijdens de bochtwisseling. Dit tilt de skitips als een straal uit de diepe sneeuw. Dit kan op den duur vermoeiend zijn, maar het maakt het gemakkelijker om te skiën in diepe sneeuw die moeilijk te keren is. Om een optimale bochtwisseling uit te voeren, wordt het bovenlichaam vooruit gedraaid in de nieuwe draairichting. De voorwaartse beweging moet door middel van lichaamsspanning via de benen op de ski’s worden overgebracht en de beweging vanuit de benen ondersteunen. Vooral in diepe sneeuw met een hoge bochtenweerstand leidt de beweging vóór de bocht tot een versoepeling tijdens de afdaling.

Als je op zoek bent naar diepe sneeuw buiten de geprepareerde pistes, moet je goed voorbereid zijn. Want van lawinegevaar tot verborgen, diepe sinkholes rond bomen (tree-wells) tot spontane weersveranderingen, er liggen hier meer gevaren op de loer dan op de piste. Skiën buiten de piste is dus niet voor beginners. Maar zelfs gevorderde skiërs mogen nooit alleen off-piste gaan en moeten altijd vooraf het lawinebericht en de weersvoorspelling controleren. Bovendien vereist off-piste skiën een veiligheidsuitrusting tegen lawines en nauwkeurige kennis van de route. Als je geen ervaring hebt met diepsneeuw skiën, kun je een cursus boeken of een skigids inhuren die het gebied kent. Zo kun je de pret in poedersneeuw beleven en toch veilig zijn.

Skipistes kunnen zo verschillend zijn

Hellingen worden ooit ingedeeld volgens hun moeilijkheidsgraad: In het Alpengebied zijn er blauwe pistes voor beginners, rode pistes voor gevorderde beginners en zwarte pistes voor gevorderde skiërs. In Frankrijk en Noord-Amerika kunnen blauwe pistes voor beginners ook groen gemarkeerd zijn.

De categorieën zijn voornamelijk gebaseerd op de mate van steilheid. Hoe steiler de helling, hoe moeilijker het is. De exacte hoek is echter alleen wettelijk vastgelegd voor zwarte pistes. Hier geldt een lengte- en dwarshelling van ten minste 40%. Deze classificaties helpen skiërs de juiste piste te kiezen op basis van hun eigen kunnen.

Bovendien verschillen pistes ook in hun kenmerken. Een piste kan steil, hobbelig, ijzig, smal, zeer druk, leeg, bijzonder vlak of zeer zacht en diep zijn door verse poedersneeuw. Stenen en ijsblokken kunnen zich ook verbergen onder de sneeuw. Afhankelijk van de omstandigheden op de betreffende piste moeten wintersporters hun gedrag en hun skitechniek daarop afstemmen.

Borden als deze geven de moeilijkheidsgraad van de helling een kleurcode.

Veiligheid op de piste begint met gedrag

Wat niet mag worden vergeten is dat de juiste skitechniek begint bij het eigen gedrag. Als je goed uitgerust en goed getraind de piste op gaat, voorkom je veel ongelukken. Dit geldt des te meer voor moeilijke hellingen die meer aandacht vereisen. Gebrek aan concentratie verhoogt het risico op ongelukken.

Bovendien moeten de gedragsregels van de Internationale Ski Federatie (FIS) tijdens de wintersport altijd in acht worden genomen. Volgens deze moeten wintersporters altijd rekening houden met anderen en op zicht skiën. Bovendien moet het rijgedrag worden aangepast aan de eigen bekwaamheid en de situatie, en mag men de eigen bekwaamheid niet overschatten.

Vaak geven deze markeringen ook gevarenzones aan waar niet te hard mag worden gereden.

Wintersporters moeten ook hun uitrusting controleren, ongeacht de helling, en ervoor zorgen dat deze voldoet aan de huidige veiligheidsnormen.

Als je op de piste moet stoppen en pauzeren, zijn er ook een paar dingen waar je rekening mee moet houden om botsingen te voorkomen: “Je mag nooit abrupt stoppen. Onmiddellijke, snelle stops met een scherpe verandering van richting verrassen andere skiërs en leveren een groot gevaar op. Je moet er rekening mee houden dat volgende skiërs niet altijd verwachten dat iemand stopt. Daarom is het belangrijk om geleidelijk je snelheid te verminderen en de rand van de piste te benaderen,” adviseert Max Holzmann van de Duitse Ski Instructeurs Vereniging (DSLV). Hij benadrukt ook dat pauzes alleen aan de rand van een helling moeten worden genomen. Wintersporters moeten net zo oplettend zijn als ze beginnen. Kijk eerst de helling op en let op het naderende verkeer, begin dan langzaam.

Veilig skiën op steile hellingen

Hoe steil een helling werkelijk is, zie je meestal pas als je de top bereikt en in het dal kijkt. Het kleurensysteem van de pistes is slechts een ruwe leidraad. Afhankelijk van de sneeuwcondities en de zichtbaarheid kunnen de rode en soms zelfs zwarte pistes soms door beginners worden bedwongen, maar de rode pistes voldoen ook aan het niveau van zwarte skiërs. Wat te doen als de geplande afdaling een zeer steile of moeilijke helling is?

Op steile hellingen is een goed gepolijste rand aan te bevelen.

Veiligheid voor elegantie

Als je een beginner bent die slechts een paar keer op een blauwe piste heeft geskied en per ongeluk op een zwarte piste terechtkomt, kun je het beste de lift of gondel terug naar beneden nemen. Want wie nog onervaren is, riskeert ongelukken met ernstig letsel op de steile hellingen.

Meer ervaren skiërs daarentegen kunnen met de nodige rust en de juiste skitechniek steile hellingen goed bedwingen. Als de helling steiler is dan verwacht, moet men niet in paniek raken. Anderzijds mag men ook niet roekeloos te werk gaan, want skiën op steile hellingen vergt altijd de grootste concentratie. De grootste uitdaging bij steile afdalingen is immers het beheersen van de snelheid. Om niet te snel en dus ongecontroleerd te skiën en bijgevolg te vallen, moeten skiërs hun snelheid kunnen beheersen en het tempo eruit halen. Dit vereist zowel fysieke als mentale kracht. Als u niet voorzichtig bent of roekeloos wordt, kunt u snel vallen en uzelf mogelijk verwonden.

Beter langzaam op de bodem komen dan helemaal niet.

Wintersporters die zich op een te steile helling bevinden, maar het vertrouwen hebben om naar beneden te skiën, skiën het veiligst met de glijtechniek. De ski’s staan haaks op de helling, de afdalingsski is belast en het bovenlichaam hangt centraal over de ski’s. Gecentreerd betekent dat het bovenlichaam licht naar het dal is gebogen. Dit vereist een beetje moed, want het kan het gevoel geven dat je naar beneden valt. In feite compenseert dit echter de helling en houdt de skiër zich stabieler. Wissel nu af tussen glijden en stoppen. Bij het glijden zijn de ski’s in contact met de grond, bij het stoppen worden de binnenkanten naar de berg geduwd. Dit ziet er niet erg elegant uit, maar het is de eenvoudigste en veiligste vorm voor wie nog niet het vertrouwen heeft om te draaien op steile hellingen.

De procedure kan worden geoefend op vlak terrein met de zogenaamde “glijdende trap”. Hier wordt precies de verandering van beweging geoefend tussen het schuiven en het raken van de rand om te stoppen.

Veilig skiën op ijzige en harde hellingen

Op ijzige of harde hellingen lijkt het rijgedrag sterk op dat van rijden op steile hellingen. Want ook hier gaat het erom niet weg te glijden en je snelheid te controleren. Hellingen kunnen hard of nog ijzig zijn, vooral in de vroege ochtend, wanneer de zon nog niet genoeg tijd heeft gehad om ze te verzachten.

Snelheid en reactie in bewegingen is belangrijk in deze omstandigheden. Hoe sneller de krachten worden overgebracht, hoe kleiner het risico van uitglijden op ijzige hellingen. Net als bij steile hellingen zorgt het voortdurend uitoefenen van druk op de randen voor de nodige grip op ijzige hellingen. Daarom is het erg belangrijk om op dergelijk terrein altijd goed gepoetst te lopen. Een andere tip is om je laarzen iets strakker vast te gespen dan normaal. Dit zorgt ervoor dat de krachtoverbrenging beter werkt.

Skiën op ijzige of harde pistes vereist in principe hetzelfde als skiën op steile hellingen. De positionering is in het midden over de ski en het bovenlichaam wordt daartoe iets van de berg af geleund. Meer voorover leunen is beter dan te veel achterover leunen. In geval van nood glijden de skiërs gewoon opzij. Dit gebeurt door gewicht op de afdalingsski te zetten en ook de snelle bocht te maken. Om uw evenwicht beter te bewaren, moet u nooit helemaal gaan staan, want dan verliest u sneller uw evenwicht. Zo kunnen wintersporters ook op harde of ijzige pistes veilig naar beneden glijden.

Veilig skiën op smalle en drukke hellingen

De skitechniek van korte bochten is niet alleen geschikt op harde, ijzige en steile hellingen, maar helpt ook op smalle hellingen. Als hier eenmaal een goed ritme is gevonden, kan er veilig worden geskied in een kleine straal en nemen wintersporters minder ruimte in op smalle pistes.

Daardoor is de korte bocht ook een manier om op drukke of smalle pistes rekening met elkaar te houden. Ook hier is het belangrijk om met vooruitziende blik te skiën en je bewust te zijn van je omgeving. Want op pistes waar weinig ruimte is en veel wintersporters, vinden gemakkelijker botsingen plaats. Ongeveer 10% van de ski-ongevallen wordt veroorzaakt door botsingen. Vooruitzien en nadenken kunnen dit voorkomen.

Bij de korte zwaaitechniek is het bovenlichaam naar het dal gericht.

Veilig skiën op het “trekkingspad”

Zoals reeds gezegd, is de korte bocht een zeer nuttige techniek op moeilijk terrein. Maar ook op de trekpaden die pistes en beklimmingen met elkaar verbinden kan je er je voordeel mee doen als de helling steil genoeg is. Dat komt omdat de trekpaden, als verbindingswegen, vaak druk en smal zijn, zodat er weinig bewegingsruimte is. Ze kunnen ook ijzig of hard zijn door de intensieve samendrukking van de sneeuw door de vele wintersporters. Zij die de korte bocht beheersen zijn dus in het voordeel.

Ook op de trekpaden gelden speciale gedragsregels. Er wordt niet geduwd. Het tempo wordt bepaald door de langzaamste renner. Over het algemeen is het raadzaam langzaam te skiën als het pad onbekend is, om niet per ongeluk in een helling terecht te komen.

In feite moet je niet inhalen op een trekpad, omdat de ruimte erg smal is en andere skiërs daardoor uit koers kunnen raken. Dit kan snel tot ongelukken leiden. Als je toch moet inhalen, moet je van tevoren roepen en voldoende ruimte laten tussen jou en de andere skiërs.

Trekpaden kunnen skiërs echter voor een andere uitdaging stellen: als ze vrij vlak zijn, kan de afdaling niet worden gebruikt.

In de meeste skigebieden bestaan trekpaden. Ze zijn echter vaak erg smal.

De juiste skitechniek op vlak terrein

Voor vlak terrein bij het skiën helpt het om met een vooruitziende blik te handelen. Als je al vroeg ziet dat het snel vlak wordt, kun je met de juiste vaart het vlakke terrein op skiën en zo deze energie meenemen.

Als hij ondanks het momentum niet verder komt, komen de skistokken in het spel. Deze worden in de sneeuw gestoken om vooruit te komen. De ski’s glijden achter elkaar naar voren, alsof je jezelf op sokken over een gladde houten vloer duwt. Dit is een goede techniek voor beginners.

Een iets geavanceerdere optie is om de ski’s diagonaal naar buiten te duwen met vloeiende glijbewegingen, zoals bij het schaatsen. Deze beweging wordt ondersteund door de palen.

De techniek van de “dubbele paalslag” kan ook worden geleend van het langlaufen. Hierbij worden beide stokken stevig in de sneeuw geduwd en wordt er met volle kracht vooruit geduwd. De ski’s blijven plat op de grond en glijden naar voren. Eerst wordt het bovenlichaam naar voren geduwd, dan de benen. Dit kan echter op den duur vermoeiend worden.

Als je van de ene helling naar de andere wilt via een trekpad met een lichte helling, plaats je je ski’s dwars op de helling. Maar in tegenstelling tot de korte bocht plaats je nu je gewicht op de binnenski en glijd je over het trekpad, waarbij je de ene ski voor de andere duwt.

Opwaartse bewegingen op vlakke hellingen

Het kan ook gebeuren dat een kleine, relatief vlakke helling op een trekpad moet worden belopen. Daartoe worden de ski’s opnieuw over de helling geplaatst. Dan wordt de ski die hoger op de heuvel staat naar boven bewogen. De positie van de ski blijft dwars op de helling. De onderste ski volgt. Zo blijven de ski’s altijd parallel.

Een andere methode is om de ski’s op te stellen als een “V”. De hielen staan bij elkaar en wijzen naar het dal, de punten staan uit elkaar en wijzen naar de top. Dan worden afwisselend het linker- en rechterbeen opgetild, wat een beetje doet denken aan een waggelende “duck walk”. Met de stokken duwt men zich bovendien omhoog. Ook al ziet dit er misschien niet zo elegant uit, het is een gemakkelijke en veilige manier om een kleine heuvel op te komen.

Samenvatting

Skiërs zijn deelnemers aan het verkeer op de piste. Zij moeten zorg dragen voor hun eigen skiën en dat van anderen en moeten skiën met een snelheid die past bij hun kunnen. Er moet altijd rekening worden gehouden met de weersomstandigheden en de toestand van de piste, en skiërs moeten alleen langzaam skiën en stoppen aan de rand van de piste. Als u weet welk terrein welke skitechniek en gedrag vereist, niet te snel skiet en altijd voorzichtig bent en op de omstandigheden van de piste en op andere skiërs let, kunt u zeker zijn van een veilige ski-ervaring.

Tip van Trexpert Felix Neureuther

“Allereerst moet je bedenken of je de vaardigheden hebt om van een zwarte helling af te komen. Het belangrijkste is om nooit de controle te verliezen tijdens het skiën. In geval van twijfel moet u er ook op voorbereid zijn om gevaarlijke of beijzelde trajecten te overbruggen door te glijden of soms zelfs de rondweg te nemen.”

Trexpert Felix Neureuther legt uit: “Het belangrijkste is om nooit de controle te verliezen tijdens het skiën.

FAQ over skitechnieken

Kan elke piste op dezelfde manier gereden worden?

Nee, want verschillende pistes vereisen verschillende skitechnieken. Skiën op vlak terrein is bijvoorbeeld anders dan skiën in diepe sneeuw of op ijzige, steile hellingen. De gedragsregels zijn echter dezelfde: wintersporters mogen zichzelf niet overschatten en mogen niet riskant of roekeloos skiën om niemand in gevaar te brengen.

Is een goede skitechniek voldoende om veilig te kunnen skiën?

Natuurlijk moeten skiërs de verschillende skitechnieken beheersen en hun skistijl kunnen aanpassen aan de omgeving. Maar in de eerste plaats zorgen, naast een goede uitrusting, zorgvuldig en bedachtzaam skiën en een goede lichamelijke en geestelijke voorbereiding voor veilig skiën.

Wat kan worden gedaan als skiërs op een te steile helling terechtkomen?

Als absolute beginners per ongeluk op een zwarte piste terechtkomen, moeten zij de lift of gondel terug naar het dal nemen, omdat de pistes hun capaciteiten te boven gaan en wintersporters zo zichzelf en anderen in gevaar brengen. Anders, blijf kalm en heb voldoende respect voor de moeilijkheidsgraad. Als je de korte bocht techniek onder de knie hebt, kun je veilig naar beneden skiën in het dal. Anders kan de schuiftechniek een veilige skitechniek zijn voor beginners op steile hellingen.

Waarom is de korte bocht zo nuttig?

De korte bocht is geschikt voor skiën op moeilijk terrein, zoals steile of ijzige hellingen. Bovendien kan dit ook worden gebruikt voor attent skiën op smalle en drukke pistes. De veelzijdigheid van de skitechniek maakt het zo nuttig.

Hoe ski je op vlakke pistes?

Er zijn verschillende skitechnieken om je op alpineski’s op vlak terrein voort te bewegen. Het gemakkelijkste is om jezelf met de stokken te duwen terwijl je afwisselend met de ski’s naar voren glijdt.

Kunnen beginners op moguls skiën?

Nee! Mogulpistes zijn zeer veeleisend en vereisen de hoogste concentratie en veel vaardigheid. Daarom zijn ze niet geschikt voor beginners. Maar wie het skiën op buckelpistes onder de knie heeft, kan op bijna elk terrein uit de voeten.

Wat is de beste skitechniek voor moguls?

Op moguls moet altijd grondcontact worden gehouden en moeten constante ritmische hoog-laag bewegingen worden gemaakt tijdens het skiën. Het bovenlichaam wordt rechtop en rustig gehouden en het gebruik van de stokken komt voorzichtig vanuit de pols. Skiën op moguls vereist echter niet alleen een goede skitechniek, maar ook een goede lichaamsspanning, lichamelijke conditie en veel aandacht.

Wat zijn de gevaren van diepe sneeuw?

Wie diepe sneeuw zoekt buiten de geprepareerde pistes, begeeft zich op terrein met een hoger lawinegevaar en natuurlijke gevaren zoals boomwallen of slechte weersomstandigheden. Bovendien kan het snelle glijden in poedersneeuw je verleiden tot riskant, te snel skiën. Dit verhoogt het risico op ongelukken. Iedereen die buiten de piste rijdt, moet goed zijn uitgerust en getraind. Optioneel kan ook een berggids of een diepsneeuwcursus worden geboekt.

Hoe kun je je eigen skiën verbeteren?

Oefening baart kunst. Dit geldt ook voor skiën. Als u zich met veel geduld aan het skiën wijdt, zult u na korte tijd duidelijke verbeteringen zien. Naast goede lectuur over de juiste skitechniek is het ook nuttig de hulp van een skileraar in te roepen om aan kleine technische details te werken.

Hoe werkt het carven?

Bij het carven worden de ski’s als rails over de helling geleid, zodat er tijdens de afzonderlijke bochten geen glijfase ontstaat. De bochten worden gemaakt op de stalen kanten van de ski’s. De juiste carve-ski’s zijn ook van belang voor de juiste carving-techniek. Deze hebben een sterkere taille.

Wat doe je als je gaat skiën?

Skiën is het afdalen van een besneeuwde berg met behulp van ski’s. Het gaat hier om het omhoog en omlaag bewegen van de ski’s, d.w.z. het maken van bochten met behulp van de kanten van de ski’s, alsmede het verplaatsen van het lichaamsgewicht en de draaibewegingen bij het maken van bochten. Als deze drie basisprincipes worden gevolgd, is het mogelijk de afdaling van een berg te overwinnen.

Waar moet je op letten bij het skiën?

Bij het skiën is het van cruciaal belang dat u uw eigen fysieke mogelijkheden correct inschat. Als deze worden overschat, kunnen door de hoge stress snel ongevallen en verwondingen ontstaan. Bovendien moeten de drie basisbeginselen in acht worden genomen. Dit zijn de op- en neerwaartse kant van de ski’s, de verplaatsing van het lichaamsgewicht en de juiste draaibeweging in de bochten. Om deze te leren, moeten beginners de hulp inroepen van een skileraar.

Rodelen in de Alpen: de beste rodelbanen om te sleeën

Rodelen betekent snel naar buiten rennen met de slee op de schouder en van ...

De 100 populairste berghutten in de Alpen

Berghutten, ook wel bekend als refuges, zijn veel meer dan zomaar een tussenstop of ...

$stickyFooter