Met de babytas naar het skigebied? Een skivakantie met baby’s en kleine kinderen

20-06-2023 - SnowTrex

Een nieuw gezinslid is een prachtig geschenk. Maar is het ook verstandig om met baby’s of kleine kinderen op skivakantie te gaan? Zeker! Wie rekening houdt met enkele zaken, kan ook met de allerkleinsten een prachtige vakantie in de sneeuw doorbrengen.

Met de babytas naar het skigebied? Een skivakantie met baby’s en kleine kinderen.

Is het aan te raden om met baby’s op skivakantie te gaan?

In principe is er niets op tegen om met baby’s of kleine kinderen op skivakantie te gaan. Ook al mogen de kleintjes nog niet skiën, ze houden wel van de sneeuw en de frisse berglucht.

Geniet van je wintervakantie, zelfs zonder te skiën.

Voor zwangere vrouwen geldt: een zwangerschap en skiën kunnen vanaf week 10-12 niet meer worden gecombineerd. De kans op letsel is te groot en een onnodig gevaar, zowel voor de moeder als voor het ongeboren kind. Dit betekent echter niet dat u niet naar de bergen mag gaan. Neem contact op met uw arts en geniet naast de piste van activiteiten zoals winterwandelen!

Vroegtijdige planning voorkomt late stress

Een goede planning is het allerbelangrijkste.

Als er eenmaal kinderen zijn, betekent dit voor de skivakantie: meer planning dan een vakantie voor twee personen. Gezinnen moeten daarom ruim de tijd nemen om een geschikt onderkomen te vinden, het vervoer te organiseren en de uitrusting voor de kleintjes te halen. Vier tot vijf maanden van tevoren voor de planning lijkt misschien lang, maar geeft ouders genoeg tijd om hun wintervakantie in alle rust te plannen.

Familietip: Als u samen met een ander gezin met kinderen reist, heeft u niet alleen speelkameraadjes voor de kleintjes. Het is ook gemakkelijker om de zorg voor de kinderen af te wisselen, zodat de volwassenen ook tot rust kunnen komen.

Centrale accommodatie zorgt voor korte afstanden

De eerste vraag tijdens de planningsfase is vaak: waar gaan we met de kleintjes naartoe? Er zijn veel skigebieden die gespecialiseerd zijn in families en een groot aanbod aan activiteiten bieden voor het hele gezin, van kindvriendelijke pistes tot spannende activiteiten voor de kleintjes en opvang in het hotel.

Maar ook wie niet in een familieskigebied skiet, kan kiezen voor een hotel met speciale kinderopvang. Ook de plaatselijke VVV’s bieden steeds vaker kinderopvang aan. Dit betekent dat ouders samen de piste op kunnen, terwijl de kleintjes goed verzorgd en vermaakt worden.

Als je met kinderen op vakantie gaat, is de locatie van de accommodatie vaak cruciaal.

Het hoeft niet altijd een hotelkamer te zijn, trouwens. Een andere goedkopere optie is het boeken van een vakantiewoning. Zo hebben de kleintjes meer ruimte om te ravotten en kunt u de routine van thuis gemakkelijker voortzetten tijdens vakantie.

Maar of je je nu in een hotel of in een appartement bevindt, een centrale locatie van de accommodatie is altijd voordelig voor gezinnen met kleine kinderen. Als je plotseling terug moet keren, is dat heel snel mogelijk. Bovendien zorgt een centrale ligging ervoor dat de excursies niet te lang duren en dat er na een vermoeiende skidag niet meer lang gelopen hoeft te worden. Daarnaast bent u ook goed aangesloten op het openbaar vervoer.

Reistip: Als de kinderen nog heel jong zijn, raden wij een Europees skigebied aan waar de reis niet te zwaar is. De winters zijn hier ook milder dan bijvoorbeeld in Canada. Degenen die zich over het algemeen zorgen maken over de lage temperaturen kunnen ook reizen in maart of april, als het buiten niet meer zo koud is. Skiën in de lentesneeuw is ook leuk voor volwassenen.

Goed uitgerust: dit moet je inpakken voor de kleintjes

Baby’s en peuters tot drie jaar zijn natuurlijk te jong om te skiën, maar ze moeten ook voorbereid zijn op een vakantie in de bergen met de juiste uitrusting. De reisuitrusting voor jonge wintervakantiegangers omvat ook de juiste kleding: Het gaat niet alleen om een winterbroek en een dikke jas, maar ook om stevig en warm schoeisel, een sjaal, een beschermende muts en handschoenen mogen niet worden vergeten. Bovendien is de huid van kinderen bijzonder gevoelig voor de zon en daarom zijn zonnebrand met een hoge beschermingsfactor en een zonnebril met UV-bescherming een absolute must.

Als je met kleine kinderen reist, moet je ook aan speelgoed denken. Want ook al biedt de accommodatie speelgoed, een paar leuke speeltjes zijn zeer nuttig voor het vermaak en de afleiding van de kleintjes op weg naar het skigebied of in het vliegtuig.

Anti-stress tip: als je niet met je eigen auto op vakantie gaat, kan je overwegen om met de trein of het vliegtuig te reizen en privé-vervoer van de luchthaven of het station naar je accommodatie te regelen.

Skiles of helemaal niet de piste op?

Eenmaal in het skigebied aangekomen, rijst vaak de vraag: kan je de kleintjes meenemen op de piste of moet je ze zelfs inschrijven voor een skiles? Skiën wordt meestal niet aanbevolen voor kinderen onder de drie jaar, omdat het voor veel kinderen op deze leeftijd gewoonweg te zwaar is en veel kinderen nog niet over de nodige motorische vaardigheden beschikken. Voor een skiles moeten kinderen zindelijk zijn.

Samen met andere kinderen leren skiën is ongelooflijk leuk.

Maar ook als de kinderen te jong zijn voor een skiles, betekent dit niet dat ze niet op de piste mogen komen. Als er rustige, niet al te steile heuvels zijn, is het een aanrader om met de grotere kinderen de eerste langzame skipogingen te starten. Een elastische skilijn kan ook beperkt worden gebruikt, maar alleen met de nodige voorzichtigheid. Je hebt hiervoor ook coördinatievaardigheden nodig, zodat de kleintjes zich niet verwonden. Bij twijfel is het beter dit niet te gebruiken en in plaats hiervan te proberen om samen door de zachte sneeuw te glijden.

Het maakt niet uit of je skiet of glijdt, als je tijd doorbrengt met kinderen in de sneeuw, moet je veel pauzes plannen en de tijd in de kou beperken. Je wilt de kleintjes tenslotte niet overweldigen. Als je langzaam begint met één of hooguit twee uur in de sneeuw en regelmatig pauzes inlast, raken de kinderen vertrouwd met de piste en is het niet te veel voor ze. Zo krijgen ze plezier in de wintersport. Het is ook heel belangrijk dat de kinderen vaak en veel drinken.

Als je merkt dat de kleintjes moe worden, moet je onmiddellijk een pauze nemen of zelfs stoppen met skiën om uitputting en de daaruit voortvloeiende verwondingen en ongemakken te voorkomen.

Plezier in de sneeuw hoeft niet altijd op de piste plaats te vinden

Als de kinderen te klein zijn voor de piste of als de afdalingen gewoonweg niet kindvriendelijk genoeg zijn, zijn er nog veel meer activiteiten in de sneeuw die minstens zo leuk zijn. Als er geschikte pistes zijn, kan je bijvoorbeeld samen rodelen, een sneeuwpop maken, een leuk sneeuwballengevecht houden of met een honden- of een paardenslee rijden. Korte wandelingen in de knisperende sneeuw zijn ook heel leuk en een geweldige ontdekkingstocht voor jong en oud. Een andere mogelijkheid is langlaufen: met de langzamere snelheid van het langlaufen kan je zelfs baby’s meenemen in een langlaufslee. Je moet dit echter goed van tevoren oefenen en niet kiezen voor tochten die te lang duren, zodat de baby niet te lang aan de kou wordt blootgesteld.

Bijna alle skigebieden bieden een leuk winterprogramma.

Skiën of snowboarden met baby’s moet volledig worden vermeden – zelfs in draagdoeken of rugzakken. De sterke wind, de kou en het risico op verwondingen bij hoge snelheden zijn een te groot risico voor peuters en kleuters.

Activiteitstip: hoe leuk het ook is om tijd door te brengen met de kleintjes in de sneeuw, het kan ook erg leuk zijn om een dagje buiten de pistes door te brengen, bijvoorbeeld in een zwembad. Dit brengt afwisseling in de skivakantie en je krijgt nieuwe kracht voor de volgende familiedag in de sneeuw.

Een skivakantie met baby’s en peuters is niet alleen mogelijk, maar kan ook heel leuk zijn voor het hele gezin. Het enige wat belangrijk is, is om je reis ruim van tevoren te plannen en ontspannen te zijn tijdens de vakantie. Dan zullen jong en oud zich samen vermaken in de sneeuw.

De belangrijkste vragen over skiën met kleine kinderen

Is een skivakantie met kinderen altijd veilig?

In het algemeen, ja. Kinderen zijn dol op sneeuw en degenen die aandacht besteden aan goede kleding, bescherming tegen de zon en activiteiten die geschikt zijn voor kinderen kunnen ook gaan skiën met baby’s en peuters. Skivakanties met kinderen met hart- of luchtwegaandoeningen worden niet aanbevolen. Dit moet vooraf met een arts worden besproken.

Is het toegestaan om zwanger te skiën?

Gynaecologen raden zwangere vrouwen vanaf zwangerschapsweek 10 af om te skiën, omdat de kans op letsel te groot is.

Moet ik naar een familieskigebied reizen?

Ook al zijn de aanbiedingen van deze skigebieden bedoeld voor gezinnen en zijn ze daarmee geschikt voor iedereen, dit is geen must. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de accommodatie kindvriendelijk is en dat er geschikte kinderopvangfaciliteiten zijn.

Is een skilijn aanbevolen?

Slechts in beperkte mate, met een flexibele leiband en als de ouders de techniek en de coördinatie met de leiband goed onder de knie hebben. Anders is de kans op letsel te groot.

Is het een goed idee om met andere gezinnen met kleine kinderen te reizen?

Ja, voor de kinderen betekent dit meer speelkameraadjes en de ouders kunnen samen voor de kinderen zorgen.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter