Goed opgeborgen: skiuitrusting veilig vervoeren

16-04-2023 - SnowTrex

Zodra het koude seizoen nadert, zien wintersporters zichzelf al vol verwachting de vers besneeuwde helling af denderen. Maar voordat het zover is, moeten bagage en uitrusting voor plezier in de sneeuw eerst veilig worden opgeborgen voor de reis of trip. Bij het inpakken voor een skivakantie zijn twee dingen bijzonder belangrijk: de uitrusting moet zo worden ingepakt dat deze niet beschadigd raakt (maar ook niets beschadigt) en er moet voor worden gezorgd dat de uitrusting geen risico op ongelukken oplevert. Dat laatste geldt vooral voor het vervoer van skimateriaal in de auto. SnowTrex laat je zien hoe je dit comfortabel en zo veilig mogelijk kunt doen tijdens de reis naar het skigebied.

“Ik pak mijn spullen en neem mee…”: Je mag niets vergeten als het om skimateriaal gaat.


Bereid je voor op de vlucht

Als je met het vliegtuig op skivakantie gaat, dan moet je van tevoren met de luchtvaartmaatschappij overleggen welke regels gelden voor het vervoer van skimateriaal in je bagage. Bij veel grotere luchtvaartmaatschappijen, zoals Lufthansa, wordt skibagage behandeld als een ingecheckte koffer. Je hoeft dus geen toeslag te betalen voor de sportuitrusting. Op de meeste vluchten mag je bij Lufthansa gratis skispullen meenemen naast de gratis bagagevrijstelling. Uitzonderingen zijn vluchten van en naar Midden-Amerika. Dit geldt momenteel voor alle tarieven behalve het Economy Class Light tarief (vanaf 28 maart 2018).

Luchtvaartmaatschappijen met kleinere vliegtuigen of low-cost maatschappijen zoals Ryanair rekenen daarentegen een toeslag voor skibagage. Het is raadzaam om van tevoren bij de geboekte luchtvaartmaatschappij te informeren hoe duur het vervoer zal zijn en aan welke eisen moet worden voldaan.

Het is in ieder geval aan te raden om zo ruimtebesparend mogelijk in te pakken, zodat er geen extra koffer ingecheckt hoeft te worden en er ook zo min mogelijk bagage vervoerd hoeft te worden. Een skiuitrusting als zodanig is immers niet bepaald licht.

Vooral als je met een groep of gezin op skivakantie gaat, moet je bij de planning rekening houden met het vervoer van alle uitrusting.

Ski-uitrusting vervoeren met skitassen

Skitassen zijn daarom ideaal voor het vervoeren van uitrusting in het vliegtuig. Ze wegen niet veel, bieden genoeg ruimte en zijn gemaakt van waterdicht materiaal, zodat ze de uitrusting goed beschermen. Skitassen zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen en prijsklassen.

De goedkoopste modellen hebben geen beschermende vulling en zijn meer geschikt voor het vervoeren van uitrusting in de auto. Gewatteerde tassen zijn aan te raden voor vluchten, omdat ingecheckte bagage anders gemakkelijk beschadigd kan raken tijdens het in- en uitladen in het vliegtuig en op de bagageband. Gewatteerde skitassen zijn ook verkrijgbaar in een kleine versie met eenvoudige vulling voor een paar ski’s. Deze worden meestal over de schouder gedragen. Deze worden meestal over de schouder gedragen. De grotere skitassen met dubbele vulling bieden plaats aan maximaal vier paar ski’s, bieden iets meer ruimte en hebben meestal wieltjes zodat ze gemakkelijker kunnen worden vervoerd.

Optimaal inpakken vereist enige vaardigheid

Het inpakproces verschilt een beetje afhankelijk van de tas, maar er zijn een paar handige tips. De ski’s moeten bijvoorbeeld altijd als eerste worden ingepakt. Als je een tweede paar ski’s meeneemt, leg ze dan op de rand met het eerste paar tegen de twee buitenwanden van de tas, zodat de onderkant van de ski’s direct tegen de wand van de tas ligt. Dit bespaart ruimte en de ski’s liggen niet direct op elkaar en zijn daardoor beter beschermd. Afhankelijk van de ski’s en de tas moet je misschien een beetje experimenteren tot je de ideale positie hebt gevonden. Bij grotere tassen is er ruimte voor meer paar ski’s onderin de tas en aan de zijkanten.

De volgende stap is het inpakken van de schoenen. De meest ruimtebesparende manier is om ze bovenin of onderin de tas te stoppen. Om dit te doen, plaats je de eerste schoen zo dat de zool evenwijdig is aan de boven- of onderkant van de tas. De tweede schoen wordt spiegelbeeldig omgekeerd in de tas geplaatst, zodat beide een rechthoek vormen. Op deze manier nemen de misvormde schoenen de minste ruimte in beslag. Herhaal dit als je meer dan één schoen meeneemt.

De helm gaat aan de andere kant. Als je wilt, kun je de helm gebruiken om je skibril of zonnebril te beschermen. Om dit te doen, plaats je de skibril in de helm en doe je er bijvoorbeeld skihandschoenen overheen als opvulling. De harde kant van de helm wijst naar boven, de handschoenen liggen op de ski’s. Daartussen is de skibril goed beschermd en heb je de ruimte optimaal benut. Door de schoenen aan de ene kant en de helm aan de andere kant te plaatsen, verdeel je het gewicht iets gelijkmatiger in de tas. Dit voorkomt onhandig sjouwen en wegglijden van spullen.

D.Stories - Life Hack: Wintersporttas inpakken

De opbergruimte efficiënt gebruiken

Hiermee zijn de grootste en zwaarste spullen al ingepakt. De kleding kan nu tussen de bindingen worden geplaatst, bij voorkeur zo dat alle lege ruimtes zijn opgevuld. Om de ruimte echt optimaal te benutten, is het aan te raden om echt elk oppervlak te gebruiken: Stop bijvoorbeeld de skisokken in de schoenen. Als je je kleding ook strak oprolt in plaats van opvouwt, bespaar je ruimte en voorkom je ook dat ze kreuken.

Als je niet nog een koffer wilt inchecken, kun je minimalistisch inpakken en inpakblokjes of vacuümzakken gebruiken. Deze comprimeren het grote volume aan kleding in de kleinste ruimte en zijn dus zeer effectief en ruimtebesparend. Ze helpen ook om de kleding netjes te ordenen en zijn erg licht, dus er is nauwelijks extra gewicht.

Als laatste zijn er de skistokken. De veiligste en meest ruimtebesparende manier om ze op te bergen is door één stok tegelijk tegen een buitenwand te plaatsen. Als je de tas sluit, moet je er alleen voor zorgen dat je je gewicht niet bovenop de tas legt. Veel skitassen hebben extra vakken aan de buitenkant en bieden extra opbergruimte. Zo kun je veel spullen opbergen. Zo zijn de skitas en alle uitrusting ingepakt en klaar voor de wintersportvakantie.

Je koffer inpakken voor een skivakantie is een hele klus.

Het precieze inpakken hangt echter ook een beetje af van het model tas. Sommige tassen hebben bijvoorbeeld aparte vakken voor skischoenen, terwijl andere compressiebanden hebben die het volume samenpersen en zo nog meer ruimte besparen.

Om de skitas zo lang mogelijk te kunnen gebruiken, moet hij ook goed worden onderhouden. Het helpt als de ski-uitrusting niet nat en vies in de tas wordt gestopt. Skitassen kunnen goed worden schoongemaakt met een vochtige doek. Om schimmel en nare geurtjes te voorkomen, moet je de tas na gebruik minstens een dag in de frisse lucht laten staan.

Veiligheid voor alles bij vervoer in de auto

Als je met de auto op skivakantie gaat, heb je verschillende opties: Je kunt de uitrusting op het dak vervoeren of in de auto, dat wil zeggen op de achterbank of in de kofferbak. Het voordeel van het vervoeren van de uitrusting in de auto is dat het beschermd is tegen weer en wind en dat je geen extra last op het dak hoeft te dragen. Vooral lange ski’s vormen echter vaak een ruimteprobleem. Ze kunnen ook het zicht van de bestuurder belemmeren, heen en weer schuiven tijdens het rijden in bochten of zelfs naar voren schuiven tijdens het remmen! Dit betekent dat ze niet alleen mogelijk beschadigd raken, maar ook de veiligheid van de passagiers in gevaar brengen en ongelukken veroorzaken.

Als het materiaal in een auto wordt vervoerd, moet het grondig worden beveiligd om de inzittenden te beschermen in geval van een ongeluk.

Het is daarom vooral belangrijk om ze zo vast te zetten dat ze niet bewegen tijdens de reis, bijvoorbeeld met veiligheidsgordels. Het is ook aan te raden om de achterbank of de neergeklapte stoelen en de kofferbak van tevoren af te dekken met een dekzeil of deken. Dit beschermt de auto tegen krassen en vocht. Voordat de ski’s worden bevestigd, moet de bestuurder vanaf de bestuurdersstoel testen of de positie van de ski’s het zicht van de bestuurder of zijn handgrepen echt niet belemmert. Want als je eenmaal alles hebt ingepakt en je dan realiseert dat je niet goed kunt zien, moet je helemaal opnieuw beginnen. Ter bescherming kunnen de ski’s worden opgeborgen in een skitas. Een skitas kan ook voordelig zijn voor autoritten, vooral als er niet veel ruimte is. Zo kun je alles compact en veilig inpakken.

Skispullen op het dak vervoeren: waar moet je op letten?

Er is echter niet in elke auto genoeg ruimte voor ski’s. Zelfs met de achterbank neergeklapt is er vaak niet genoeg ruimte om skispullen te vervoeren in een kleine auto. Als er ook nog meerdere mensen in de auto zitten, wordt het meestal te krap. Dit is waar een skihouder of dakkoffer van pas komt.

De meest gebruikelijke methode: de ski-uitrusting op het dak vervoeren.

Voordat je een daktransport voor de uitrusting koopt, moet je de maten opnemen. Vooral voor auto’s met een glazen schuifdak is het beter om het glas vrij te houden om het niet te beschadigen. Je moet ook controleren hoeveel gewicht je op het autodak mag vervoeren. Dit verschilt per model auto: de goedgekeurde dakbelasting kun je vinden in de handleiding. De afmetingen van het daktransport zijn ook belangrijk. Volgens het verkeersreglement is de maximale breedte voor ladingen op het dak 2,55 meter. De hoogte van de auto inclusief de daklast mag niet meer zijn dan 4 meter en de daklast mag niet te ver naar voren of naar achteren uitsteken. Aan de voorkant is een overschrijding van 2,50 meter toegestaan en aan de achterkant 1,50 meter.

Skirekken voor op het dak: zo blijft alles beschermd

Sommige wintersporters geven de voorkeur aan skihouders omdat ze goedkoper zijn dan een dakkoffer en er tot zes paar ski’s op passen. Je moet echter niet beknibbelen op de veiligheid. Er zijn skirekken die op slot kunnen, zodat de uitrusting beschermd is tegen diefstal. Sommige skihouders hebben zelfs een magneetsluiting waarmee ze heel gemakkelijk op het dak kunnen worden bevestigd. Maar wees voorzichtig! De magneten kunnen gemakkelijk krassen maken op de autolak. Om dit te voorkomen kun je een dun laagje huishoudfolie onder de magneten leggen om de auto te beschermen.

Dit beschermt het dak van de auto, maar de ski’s nog steeds niet. Met een skihouder liggen ze open op het dak. Vooral in de winter als je door sneeuw, smeltwater en opspattend strooizout rijdt, kan de uitrusting vies worden en zelfs beschadigen. Een waterdichte skizak biedt hier goede bescherming. Het is echter raadzaam om deze constructie te testen voordat je tot aanschaf overgaat – want het kan gebeuren dat de ski’s met skizak niet meer in de skidrager passen.

Controleer bij regelmatige stops of de skiuitrusting nog goed vastzit.

De dakkoffer

Als je je uitrusting weerbestendig op het dak van je auto wilt vervoeren naar je skivakantie, is een dakkoffer een goed idee. Hoewel deze duurder zijn dan skirekken, bieden ze ook meer bescherming omdat ze volledig kunnen worden afgesloten. Hierdoor is de uitrusting beschermd tegen wind en winterweer. De dakkoffer kan ook worden gebruikt voor daktransport buiten het skiseizoen, dus de investering is vaak de moeite waard.

Voordat je tot aanschaf overgaat, zijn er een paar belangrijke punten om rekening mee te houden. Niet elke dakkoffer past op elke auto. Je moet er dus voor zorgen dat de dakkoffer geschikt is voor je eigen automodel. Het is ook belangrijk om de dakkoffer goed te bevestigen, zodat hij niet wegglijdt of eraf valt tijdens de reis. Je kunt het beste de installatie-instructies precies volgen en na een paar kilometer rijden nog eens controleren of alles op de juiste plek zit.

Het kenmerkt het winterse wegbeeld: de dakkoffer.

Het opbergen van uitrusting in de dakkoffer lijkt erg op het inpakken van een skitas. Lange en zware spullen zoals ski’s worden onderaan geplaatst, terwijl omvangrijke spullen zoals schoenen en helmen aan de buitenkant worden geplaatst. Sommige dakkoffers bieden speciale houders voor wintersportuitrusting. Ook hier geldt dat breekbare spullen beschermd moeten worden door ze in de helm te plaatsen of in te pakken met een paar lagen winterkleding. Je kunt ook plastic zakken om breekbare spullen wikkelen ter bescherming. Je kunt de dakkoffer ook bekleden met een deken, zodat voorwerpen niet wegglijden en licht gewatteerd zijn. De tussenruimtes kun je gemakkelijk opvullen met wat kleding.

Als alles is opgeborgen, kunnen de spanbanden worden vastgemaakt. Controleer het gewicht nogmaals met een weegschaal voordat je de dakkoffer op het dak monteert, zodat de goedgekeurde dakbelasting niet wordt overschreden. De dakkoffer is geen koffer of extra opbergruimte voor tassen. Hij mag alleen worden gebruikt om omvangrijke voorwerpen in op te bergen en vast te zetten, anders wordt het toegestane gewicht snel overschreden. Dus eerst en vooral worden de spullen die geen plaats hebben in de auto hier opgeborgen en vervolgens verdeeld en, indien nodig, opgevuld zodat ze niet wegglijden.

De auto moet ook veilig worden voorbereid op de reis

Voor vertrek moet de bandenspanning opnieuw worden gecontroleerd met het totale gewicht en, indien nodig, de hoogte van de koplampen opnieuw worden afgesteld. De reden hiervoor is dat de belasting van het dak de auto naar beneden kan drukken, waardoor de lichten mogelijk te laag zijn en tegenliggers verblinden. De druk in de banden moet daarom dienovereenkomstig worden verhoogd.

Het is belangrijk om de bandenspanning te controleren voor vertrek.

Rijden met een dakkoffer op de auto is ook anders. De remweg is langer en de auto helt meer over in de bochten. Meer volume op het dak biedt ook meer weerstand tegen de wind – dit voel en hoor je in de auto. Als je merkt dat de auto erg wiebelt, moet je langzamer gaan rijden. De hoogste prioriteit is om langzamer te rijden en veilig op je bestemming aan te komen

Veelgestelde vragen over het veilig vervoeren van skimateriaal

Welke skitas is de juiste?

Dit hangt af van de uitrusting en het vervoermiddel. Een skitas met dubbele vulling wordt aanbevolen voor reizigers die meer dan één paar ski’s meenemen of met het vliegtuig reizen. Voor het vervoer van skimateriaal in de auto volstaat een eenvoudige, waterdichte skitas zonder wattering.

Is er een toeslag voor skitassen als je met het vliegtuig reist?

Dit verschilt per luchtvaartmaatschappij. Grote luchtvaartmaatschappijen zoals Lufthansa vragen vaak geen toeslag, kleinere maatschappijen of low-cost maatschappijen vragen meestal wel een toeslag. Het is raadzaam om hier individueel naar te informeren voordat je aan je reis begint.

Hoe kun je breekbare spullen veilig opbergen bij het inpakken?

Gewatteerde skitassen bieden goede bescherming tegen mogelijke schade van buitenaf. Wie breekbare voorwerpen zoals een skibril in de skitas meeneemt, kan deze goed beschermen door deze in de helm op te bergen en extra te bekleden met kleding.

Kan de ski-uitrusting in de auto worden vervoerd?

Als de auto groot genoeg is en er ruimte is voor de ski-uitrusting in het voertuig, is er niets op tegen. Er moet echter worden opgemerkt dat grote, omvangrijke voorwerpen zeer goed moeten worden vastgezet, zodat ze niet wegglijden, bijvoorbeeld in bochten, beschadigd raken, passagiers verwonden of een ongeluk veroorzaken.

Welke wettelijke voorschriften moeten worden nageleefd bij het vervoeren van skimateriaal op het dak?

De goedgekeurde dakbelasting mag niet worden overschreden. Dit verschilt per voertuig. De informatie hierover is te vinden in het handboek. Daarnaast mag de auto met daklast niet hoger zijn dan 4 meter, niet meer dan 2,50 meter naar voren uitsteken en niet meer dan 1,50 meter naar achteren.

Heb ik een dakkoffer nodig om de ski-uitrusting op het dak te vervoeren?

Nee, want ski’s kunnen ook worden vervoerd in een skidrager op het dak. Maar omdat de dragers geen bescherming bieden tegen weer en wind, wordt een skitas aanbevolen als externe bescherming.

Past elke dakkoffer op elke auto?

Nee! Dakkoffers zijn meestal ontworpen voor specifieke automodellen. Voordat je een dakkoffer koopt, moet je er dus zeker van zijn dat deze geschikt is voor je eigen voertuig.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter