Veilig op de sleeplift: zo moet je het doen!

18-07-2023 - SnowTrex

Toen in de 17e eeuw in het Sloveense Carniola het skiën werd uitgevonden, was er niet veel voor nodig: twee houten planken, een stok om te navigeren en een besneeuwde helling. Hoewel er sindsdien veel is gebeurd met de uitrusting, waren het vooral de moderne skiliften die het skiën geschikt maakten voor de massa. Maar terwijl veel mensen denken aan comfortabele en gemakkelijk te bedienen gondels, zijn er ook andere soorten skiliften, zoals de stoeltjeslift of de sleepjeslift, die voor veel beginners een uitdaging vormen. Het rijden op de sleeplift maakt nieuwkomers vaak ongerust, omdat de constructie concentratie en een goed evenwichtsgevoel op ski’s vereist. Toch is het juist de aanvankelijke bezorgdheid om te vallen die onervaren skiërs uit balans brengt. Maar met wat gedrag en een beetje oefening is dit snel overwonnen en wordt het rijden met de sleeplift al snel kinderspel.

Vaak ten onrechte gedemoniseerd: de sleeplift.


De grondbeginselen: van ankerlift tot pannenkoeklift

Eigenlijk behoren alle vervoermiddelen voor wintersporters tot de categorie van de kabelbanen. Het Europees Comité voor Normalisatie maakt een onderscheid tussen verschillende categorieën van zogenaamde kabelbanen voor personenvervoer, afhankelijk van het soort vervoermiddel (bijvoorbeeld spoor of kabel), het soort exploitatie (pendelvervoer of circulatievervoer) of ook het soort voertuigen (gondel, stoel, trekhaak, enz.).

De sleeplift

Met de sleeplift worden wintersporters met een mechanische staafconstructie de berg opgeduwd. Je rijdt in de open lucht en je voeten staan de hele rit op de grond. Er zijn twee algemene types: sleepliften met een hoge touwgeleider en sleepliften met een lage touwgeleider. Een lage touwgeleider betekent dat de skiërs zich rechtstreeks aan het touw of aan een hulpconstructie moeten vasthouden. De hoge kabelgeleider is uitgerust met beugels of plaatronde steunvlakken. Dus in plaats van zich aan het touw vast te houden, nemen skiërs deze ter ondersteuning. Sleepliften kunnen maximaal één of twee personen vervoeren.

De pannenkoeklift

De pannenkoeklift of schotellift wordt soms ook wel de babylift genoemd, maar zo klinkt het eenvoudiger dan het is. Rijden vereist een goed evenwichtsgevoel op ski’s. De pannenkoeklift heeft een soort ronde, plateau-achtige plastic basis aan de onderkant die je tussen je benen legt. Het is belangrijk dat je niet volledig op de plaat zit, aangezien deze het gewicht van een persoon niet kan dragen en je anders het risico loopt te vallen. De pannekoekenlift is slechts geschikt voor één persoon.

De ankerlift

De ankerlift daarentegen heeft een dubbele stang waarop links en rechts twee personen naast elkaar kunnen zitten. De skiërs zitten hier echter ook niet, zij leunen gewoon met de ruggen van hun dijen tegen de stang gedurende de hele rit. De ietwat ongewone, ietwat schuine houding is gewoon een kwestie van gewenning. Bovendien draaien de liften meestal continu zonder te stoppen. Dus je moet “in beweging” in en uit stappen. Hoewel dit in een traag tempo gebeurt, vergt het enige oefening en vaardigheid om in de rij te staan. Vooral voor beginners is de eerste uitdaging dan ook vaak helemaal niet het skiën op de piste, maar het vervoerd worden met de sleeplift.

Biedt plaats aan twee personen: de ankerlift.

Het rijden met de sleeplift is erg veilig als je het eenmaal onder de knie hebt. Je moet slechts op een paar basisdingen letten. Wintersporters moeten bepaalde regels volgen tijdens elke fase van de rit in de sleeplift.

De vijf fasen van de liftrit

1. De wachtrij

Bij pannenkoekliften ga je individueel in de rij staan, achter elkaar, en wacht je op je beurt. Duw anderen niet van achteren en haal anderen in de rij niet in. Want bij het aanschuiven geldt al de regel van de eerste skiër: attent zijn, voorzichtigheid betrachten. Laat, indien mogelijk, geen zitplaatsen of bogen vrij, zodat de achteropkomende skiërs niet langer hoeven te wachten.

Vooral in het hoogseizoen kunnen er wachttijden zijn bij de lift.

Bij de ankerliften wacht je meestal in paren. Dit betekent dat elk koppel naast elkaar staat in een vooraf bepaalde baan. Als er maar één rijstrook is, is het belangrijk om van tevoren af te spreken wie aan welke kant van de bar komt.

2. De toetreding

Zodra het punt is gekomen om gebruik te maken van de lift, nemen de skiërs de skistokken in één hand. Zo blijft de andere hand vrij om het handvat te grijpen en vast te houden. Tot die tijd moet je de stokken zoals gewoonlijk in beide handen houden, zodat je beter kunt bewegen of remmen. Bij de plaatlift maakt het niet uit welke hand vrij blijft, bij de ankerlift gaan de palen in de buitenste hand.

Om snel te kunnen instappen en rest niet op te houden, stap je bij het instappunt in de rij voor de lift. Het is belangrijk om je spoor niet te verlaten. Hetzelfde geldt voor de ankerliften. Hier kom je van links of rechts binnen. Dan hoef je alleen maar goed te letten op de naderende lift.

Zodra de lift arriveert, draai je naar binnen. Vaak is er personeel dat optreedt als “instapassistenten” om skiërs te helpen de stijgbeugels vast te houden en zich uit te lijnen. Als je ervaren bent of als de lift geen instapassistent hebt, neem je zelf de stang. Als beginner kan het gebeuren dat je een lift mist of niet snel genoeg bent. Je moet gewoon kalm blijven en wachten op de volgende.

3. Het begin van de rit

Bij het naderen is het belangrijk dat je niet op de trekhaak gaat zitten! Leun in plaats daarvan met de achterkant van je dijen lichtjes tegen de stang en laat je duwen. Bij het starten kan het eerste duwtje een korte schok veroorzaken. Je moet hierop voorbereid zijn en compenseren met je lichaam en je stevig vasthouden om te voorkomen dat je valt. Ook al is dit in het begin onwennig, je zult snel gevoel krijgen voor deze schommel. Het kan ook verschillen van lift tot lift.

4. De rit

Beide ski’s moeten tijdens de rit gelijkmatig worden belast. Achteroverleunen en vooroverleunen moet worden vermeden om het evenwicht beter te bewaren. De ski’s moeten altijd in de baan blijven. Je hoort niet te experimenten zoals slalom skiën tijdens de rit. Het is ook belangrijk om voorzichtig met de lift omhoog te gaan voor het geval – wat niet zo zelden gebeurt – een verloren handschoen of skistok op de piste ligt. Het avies hier is om op tijd uit de weg te gaan.

5. Het verlaten van de lift

60 procent van de ongelukken met skiliften gebeurt bij het uitstappen van de lift. Dit is echter niet te wijten aan de technologie van de liften, maar vooral aan de wintersporters zelf. Veel mensen worden te hectisch bij het uitstappen van de lift, vergeten alle gedragsregels en dan is een val bijna onvermijdelijk.

De belangrijkste regel bij het uitstappen is eigenlijk heel eenvoudig: stap niet te vroeg af, maar wacht tot je het vlakke uitstappunt op de top hebt bereikt.

Tip: Bereid je op tijd voor op het verlaten van de lift en zorg ervoor dat je kleren of rugzak niet in de kleerhanger blijven hangen.

Om veilig uit te stappen, glijd je zonder haast naar de voorgeschreven kant en laat je de trekhaak in de rijrichting los – maak je geen zorgen, er is tijd genoeg! Bij een ankerlift moet de minst ervaren van de twee skiërs als eerste uitstappen: De skiër met meer ervaring houdt zich gedurende deze tijd vast aan de stang en stapt dan zelf af door de stang van zich af te duwen. Verlaat dan snel de piste om plaats te maken voor de volgende skiërs en ook om niet geraakt te worden door de volgende lift.

Het juiste gedrag in onverwachte situaties

Maar wat moet je doen als de lift stopt of iemand valt tijdens de liftrit? Het motto in onverwachte situaties is altijd: blijf kalm!

Het gebruiken van een bovengrondse lift vereist concentratie. De rit kan schokkerig en wiebelig zijn, en omdat je niet echt zit, kun je je evenwicht verliezen. Veel valpartijen gebeuren direct bij de nadering omdat je schrikt bij de eerste “ruk” en de stang loslaat of de stang te laat vastpakt. Dit kan gemakkelijk vermeden worden met een beetje kalmte. Als je te langzaam bent om de bar veilig te gebruiken, kun je beter wachten op de volgende.

Als je toch valt, is het belangrijkste dat je zo snel mogelijk de lift verlaat. Anders kunnen de volgende wintersporters je niet ontwijken en zou je jezelf en anderen kunnen verwonden. Hiervoor kun je het beste naar de kant kruipen als je niet snel kunt opstaan. Zorg er eerst voor dat je het spoor ongedeerd verlaat voordat je daarna de verloren voorwerpen verzamelt. Als de persoon voor je valt en niet snel genoeg weg kan komen, kun je er op je ski’s omheen glijden. Laat je anders op tijd aan de kant vallen om een zwaar ongeluk te voorkomen.

Als je liftpartner valt, roep je naar elkaar om te beslissen wat je nu gaat doen. De persoon die naar beneden is gevallen laat zijn partner weten ook uit de lift te stappen en vanaf daar samen naar beneden skiet, of dat hij zijn afdaling alleen voortzet.

Als de lift midden in de rit stopt, blijf je rustig staan. In het beste geval laat je de lift niet wiebelen, maar wacht je gewoon tot de rit verdergaat of tot het liftpersoneel instructies geeft. Zelfs als de stilstand langer duurt en het vermoeiend is om de positie vast te houden: Ga alstublieft niet aan de overkant van de helling staan, want de lift kan elk moment weer opstarten.

Hetzelfde geldt voor onverwachte schokken of bochten. Sommige liften maken bochten om bomen, rotsen of andere obstakels op de grond te ontwijken. Als je niet oplet, kun je gemakkelijk je evenwicht verliezen. Om dit te vermijden, moet je met een zekere voorzichtigheid op de route letten en een beetje bijsturen.

In de sleeplift met kinderen of beginners

Vooral beginners hebben vaak moeite om snel in en uit de auto te komen. Hier is het handig om de gedragsregels goed te kennen en niet in paniek te raken. Maar de meeste beginners krijgen het na een paar ritjes op de sleeplift snel onder de knie en rijden dan net zo veilig als alle anderen.

Terwijl volwassenen zich vaak zorgen maken voordat ze voor de eerste keer met de sleeplift gaan, benaderen kinderen de zaak onbevangener. Toch is het belangrijk dat zij ook de gedragsregels kennen en niet alleen met de lift gaan, vooral de allereerste keer. Alvorens met de lift te gaan, moet de grootte van de kinderen worden vastgesteld. Kleine kinderen mogen niet met sommige liften omdat zij te gemakkelijk onder de stangen zouden kunnen doorglippen. Sommige liften bieden babyliften of een zogenaamd “tovertapijt” als alternatief. Dit is een soort transportband aan de onderkant die de kleintjes omhoog trekt terwijl ze staan. Wanneer met kinderen wordt geskied, is het praktisch indien het kind vanaf het begin beide skistokken in de buitenste hand houdt, terwijl een volwassene het kind bij de andere hand vasthoudt. Of je kunt de stokken van het kind in je eigen hand nemen.

Kinderen moeten samen met hun ouders gebruik maken van sleepliften.

Tip: Bij het instappen moet het kind bijvoorbeeld in de richting van de spits kijken en niet in de richting van de stang, zodat het direct in de juiste positie staat om in te stappen en daar ook blijft.

Kinderen hebben de neiging om op de sleeplift te gaan zitten. Van tevoren moet hen worden uitgelegd dat de sleeplift hen niet kan dragen – zodat ze gemakkelijker naar beneden kunnen vallen. Daarom mogen kinderen ook alleen maar leunen.

FAQs over het gebruiken van een sleeplift

Wat is een sleeplift?

Een sleeplift is een mechanische lift voor wintersporters. In tegenstelling tot een stoeltjeslift, sta je tijdens de rit rechtop. Er zijn twee soorten sleepjesliften: de pannenkoeklift voor één persoon of de ankerlift met een stang voor maximaal twee personen.

Wat is de meest voorkomende oorzaak van ongevallen op oppervlakte liften?

Sleepliften vervoeren wintersporters al bijna 100 jaar veilig de bergen op. Het grootste gevaar voor ongelukken komt niet van de lift, maar van de mensen zelf. 60 procent van de ongelukken gebeurt door onvoorzichtigheid bij het uitstappen van de lift, een ander deel bij het instappen. Aandacht en kalmte kunnen dus de meeste ongelukken voorkomen.

Hoe werkt het betreden van de lift?

Om de lift te betregen ga je naar de baan van de lift, neem je de skistokken in één hand (altijd in de buitenste hand bij de dubbele stang), en laat je je ondersteunen door de instapassistent of je houdt zelf de stang vast. Daarna ga je niet zitten, maar leun je met de achterkant van je dijen tegen de stang.

Hoe gedraag ik me tijdens de rit?

Tijdens de rit moet je rustig tegen de stang blijven leunen en op beide ski’s evenveel gewicht zetten. Om niet te vallen, mag je niet draaien of wiebelen.

Wat gebeurt er als ik een lift mis?

Vooral beginners moeten hun coördinatie een beetje oefenen als ze de sleeplift gebruiken. Als je een stang mist, is dat niet erg: blijf kalm en neem de volgende.

Wat moet ik doen als de sleeplift plotseling stopt?

Normaal is een sleeplift constant in beweging. Als de lift onverwachts stopt, moeten wintersporters niet zelfstandig uitstappen, maar blijven staan tot de lift weer verdergaat of de instructies van het liftpersoneel opvolgen.

Wat gebeurt er bij een val?

Bij een val moet je kalm blijven en zo snel mogelijk de baan verlaten om ongelukken met mensen achter je te voorkomen. Als je niet snel genoeg overeind kunt komen, is de gemakkelijkste manier om naar de kant te kruipen.

Kunnen kinderen ook gebruik maken van de sleeplift?

Ja! Kinderen moeten de regels onder de knie krijgen en oefenen in het coördineren bij het op- en afstappen. Bij bepaalde liften en modellen zijn de stangen wellicht te hoog. In dat geval moeten de kinderen begeleid worden door volwassenen of, indien beschikbaar, gebruik maken van een lager gelegen babylift.

Hoe werkt het verlaten van de skilift?

Uitstappen moet snel gebeuren, maar zonder te haasten. Voordat je uitstapt, moet je ervoor zorgen dat de kleren niet in de kleerhanger blijven hangen en vervolgens moet je uitstappen aan de aangegeven kant. Laat de hanger naar voren vallen in de rijrichting. Belangrijk: Stap nooit voortijdig af tijdens de rit.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter