Jong geleerd, oud gedaan: zo leren kinderen skiën

30-05-2023 - SnowTrex

Wie een enthousiaste skiër is, wil natuurlijk ook met zijn kinderen de piste op. Maar wat is de juiste leeftijd om te leren skiën? En hoe leer je kinderen het beste skiën? De onderstaande gids geeft veel tips en adviezen.

Jong geleerd, oud gedaan: zo leren kinderen skiën.

De juiste leeftijd: Hoe jong is te jong?

De eerste vraag die ouders zich meestal stellen is: Wanneer kan ons kind beginnen met skiën? In principe is het raadzaam om zo vroeg mogelijk te beginnen. Kinderen leren zeer snel op jonge leeftijd en kunnen de sport dus gemakkelijk en zonder veel moeite leren.

Desondanks raden deskundigen af om kinderen te vroeg naar de piste te sturen. Om veilig te zijn en geen risico te lopen op langdurig letsel, moeten bepaalde spiergroepen voldoende ontwikkeld zijn. De ideale leeftijd om te beginnen is dus drie of vier jaar. Bij het snowboarden is het aan te raden om te wachten tot de leeftijd van zes of zeven jaar, omdat de benodigde spieren vooraf niet sterk genoeg zijn en de kans op blessures te groot is.

Als u er ook aan denkt om uw kinderen naar een skischool te sturen, zorg er dan voor dat ze gewend zijn aan grotere groepen. Maar zelfs als de leeftijd juist is, moet je de kinderen nooit overbelasten: Tweeënhalf tot drie uur op de pistes is meer dan genoeg voor de kleintjes. Skiën maakt ze moe en als kinderen moe zijn, lopen ze meer kans op letsel. Ze voelen zich ook overweldigd, wat het plezier van het skiën al snel bederft. Minder is dus meer in het begin.

Het vinden van de juiste uitrusting voor kinderen

Kinderen groeien erg snel en de kleding die ze vandaag passen, is over een paar maanden alweer veel te klein. Het kan dus snel duur worden om elk seizoen nieuwe apparatuur voor uw kind te kopen. Maar er zijn ook goedkopere methoden: in veel steden zijn er regelmatig skibazars waar ouders gebruikt materiaal kunnen kopen. Via online bazaars of speciale ski-uitwisselingssystemen voor kinderen kunnen ouders ook elk jaar de door hen gekochte uitrusting ruilen. Wie dus één keer een uitrusting koopt, betaalt slechts een kleine ruilvergoeding en kan dus zijn kinderen elk jaar nieuwe kleren geven.

De uitrusting voor kinderen bestaat natuurlijk voornamelijk uit ski’s. Indien mogelijk moeten kinderen worden uitgerust met carving-ski’s, omdat deze beter geschikt zijn voor het maken van bochten. De ski’s moeten jaarlijks worden gecontroleerd en voor de vakantie door een professional worden voorbereid. Het is erg belangrijk om de bindingen individueel aan te passen aan het kind.

De ski’s zelf mogen nooit groter zijn dan het kind en reiken in het ideale geval tot aan de kin. In het beste geval hebben de skischoenen een harde buitenkant. Vanuit het oogpunt van pasvorm is het ideaal als er ongeveer een centimeter tussen de binnenste schoen en de grote teen zit.

Naast de ski’s behoren de volgende onderdelen tot de uitrusting voor kinderen:

  • Handschoenen
  • Muts
  • Sjaal
  • Skibril
  • Helm (op de meeste plaatsen moeten kinderen tot 15 jaar een helm dragen)

Daarnaast moeten kinderen ook ademende functionele kleding dragen, zodat ze goed beschermd zijn tegen kou en wind. Zonnebrandcrème mag ook niet vergeten worden!

Skischool voor kinderen – ja of nee?

De vraag of kinderen met hun ouders of liever in een skischool moeten leren skiën is afhankelijk van je eigen mening. Sommige ouders zijn uitstekende leraren en als de pistes niet te druk en goed geprepareerd zijn, is er niets dat hen tegenhoudt. Er zijn ook kinderen die geen skiles willen volgen. Dan moeten ze niet gedwongen worden dit te doen, zodat de nieuwe hobby geen marteling wordt.

In de meeste gevallen is het echter leerzamer om de kinderen voor een skiles aan te melden. Ten eerste leren kinderen beter en sneller in een groep en ten tweede hebben skischolen vaak speciale pistes voor kinderen buiten de reguliere, hectische pistes. Deze zijn ook zeer gelijkmatig en voorzien van liften om de top te bereiken, zodat de kinderen niet te snel moe worden.

Voordat je met de kinderen op skivakantie gaat, moeten de ouders precies weten welke mogelijkheden er voor de kleintjes ter plaatse zijn en hoe de lessen worden georganiseerd. Zijn er aparte pistes voor kinderen? Hoe groot zijn de groepen? Groepen van 10 of meer kinderen zijn meestal al te groot! Hoe lang duren de lessen per dag? Hebben de skileraren een speciale kwalificatie om met kinderen te werken?

Sommige plaatsen bieden zelfs het hele jaar door skilessen voor kinderen in een skihal aan. Vooral in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn er ook skiclubs waar kinderen kunnen leren skiën. Hier moet je erop letten dat de club gecertificeerd is door een professionele vereniging om voor de kleintjes altijd het grootste plezier en de hoogste veiligheid te garanderen.

Kinderen houden van sneeuw en zijn meestal enthousiast over het skiën. Kinderen leren bijzonder snel op jonge leeftijd en daarom is het de moeite waard om al op jonge leeftijd te beginnen met skiën. Maar je moet het niet overdrijven en de kinderen blootstellen aan onnodige risico’s op letsel en hen in het begin niet overweldigen. Voor kinderen is het bijzonder gemakkelijk om in een groep te leren skiën, zoals in een club, in een skiclub of in een skischool. Als je de kinderen voorzichtig en met enthousiasme voor het skiën benadert, is gegarandeerd dat ze zowel goed beschermd zijn en veel plezier zullen hebben.

De belangrijkste vragen over skiën voor kinderen

Wat is de minimumleeftijd voor kinderen om te skiën?

In principe geldt: hoe jonger, hoe beter. Vanaf de leeftijd van drie of vier jaar zijn de spieren sterk genoeg om te skiën, maar het is niet aan te raden om al eerder te beginnen. Het is beter om te beginnen met snowboarden als je zes of zeven jaar oud bent.

Waar kan ik goedkoop skimateriaal voor kinderen vinden?

Skibazaars bieden tweedehands materiaal voor kinderen aan, en bij de ruilbazaars kan je dit elk seizoen tegen een kleine vergoeding omruilen.

Wat zit er in de uitrusting?

Naast de ski’s (bij voorkeur carvingski’s), omvat de uitrusting voor kinderen een helm, skischoenen, functionele kleding, skibril, muts, sjaal en handschoenen. Zonnebrandcrème moet in ieder geval ook worden aangebracht.

Moeten kinderen naar de skischool?

Het is niet absoluut noodzakelijk dat kinderen in de skischool leren skiën. Op sommige plaatsen zijn er bijvoorbeeld skiclubs voor kinderen en ouders kunnen kinderen zelf leren skiën. Desondanks leren kinderen het meest effectief in groepen en bieden skilessen voor kinderen speciale pistes die buiten de gebaande paden liggen, met goede gelijke pistes en transportbanden. Het aanbod is in elk skigebied anders, ouders dienen zich daarom vooraf te informeren.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter