Bescherming tegen de zon tijdens het skiën: Dit zijn de tips die je moet volgen

16-04-2023 - SnowTrex

De bergtoppen zijn zo wit als poedersuiker, de zon straalt uit de hemel en de sneeuw glinstert – dit zijn de ideale omstandigheden voor wintersporters. Maar juist dan stellen skiërs zich bloot aan een vaak vergeten gevaar: zonnebrand. Hoewel velen alleen op het strand of tijdens het zwemmen aandacht besteden aan zonnebescherming, is dit ook nodig in de sneeuw en op de piste. Lange dagen op de berg, gletsjerzon en skigebieden op grote hoogte betekenen een bijzondere belasting voor de huid en voor de ogen. SnowTrex sprak met zonbeschermingsexpert en CEO van SWOX, Maximilian Jagsch, en vroeg hem naar de beste tips voor UV-bescherming op de berg.

Verplicht bij het skiën: lotion opdoen! Niet alleen voor de kleintjes, maar ook voor alle grote skiërs.


Dit is waarom zonbescherming zo belangrijk is tijdens het skiën

De belangrijkste factor is dat wintersporters tijdens het skiën dichter bij de zon komen dan op het strand. Dit komt omdat hoe hoger je je op de berg bevindt, hoe kleiner de beschermende laag van de atmosfeer wordt. Dit betekent dat er minder UV-stralen worden gefilterd en er dus meer stralen de huid raken. Dus hoe hoger je gaat, hoe meer straling je krijgt. Bovendien wordt de zon op de huid gereflecteerd door de witte sneeuw in de winter. De huid wordt dus niet alleen van boven geraakt door UV-stralen, maar ook van onderen of van opzij.

De zonnestralen op de berg zijn extreem intens.

Tijdens het skiën lopen vooral de zogenaamde “zonneterrassen” op het lichaam gevaar. De neusbrug, oogcontouren, wangen, oren, lippen en de hoofdhuid, haarlijn en kruin van het hoofd hebben speciale bescherming nodig tijdens het skiën. Hetzelfde geldt voor de huid en vooral voor de ogen.

Tip 1: Extra waterproof zonnebrandcrème

Hoewel wintersporters zich tijdens het skiën niet direct in het water bevinden, biedt een extra waterproof zonnebrandcrème toch de beste bescherming. Zweet, natte sneeuw en vochtige kleding en handschoenen zijn genoeg om een gewone zonnebrandcrème bijna ineffectief te maken. Maximilian Jagsch heeft nog een insidertip: “Als je op zoek bent naar een zonnebrandcrème die optimale bescherming biedt voor gezicht en lichaam, ook buiten de zon-ski-dagen, zoek dan naar het label ‘extra waterproof’ als je hem koopt.”

Tip 2: Smeer je vroeg in

Als je jezelf professioneel beschermt tegen pijnlijke zonnebrand, huidkanker en vroegtijdige huidveroudering, kun je genieten van de lentemaanden in de bergen. Lichte zonnebrandcrèmes hebben ongeveer dertig minuten nodig om hun actieve ingrediënten in de huid te laten trekken en hun volledige bescherming te ontwikkelen. Om te voorkomen dat je bijzonder gevoelige delen van de huid vergeet, zoals de oren of de nek, kun je het beste thuis of in de auto UV-bescherming aanbrengen – zonder hoed, bril of jas.

Nooit zonder: zonnebrandcrème is net zo belangrijk als het dragen van een helm.

Tip 3: Breng na minstens 2 uur opnieuw zonnebrandcrème aan

Zonbeschermingsexpert Maximilian Jagsch raadt aan om zonnebrandcrème elke 1,5 tot 2 uur opnieuw aan te brengen. Hierdoor blijft de bescherming tegen de zon behouden, maar wordt deze niet verlengd. Dit is ongeveer de tijd waarna de actieve ingrediënten hun volledige bescherming verliezen, of vaak gaat een deel van de zonbescherming verloren door wrijving. De doorslaggevende factor om te berekenen hoe lang je in de zon moet blijven is altijd het begin van de dag buiten en niet het moment waarop je de zonnebrandcrème opnieuw aanbrengt.

Tip 4: Minerale zonnebrandcrème

Terwijl vroeg aanbrengen onvervangbaar is bij lotions, zijn minerale zonnefilters direct na het aanbrengen effectief. Vroeger waren deze producten vaak taai en moeilijk aan te brengen. Maar de nieuwste generatie minerale zonnefilters, zoals SWOX Performance Zinc, zijn bij het aanbrengen bijna niet te onderscheiden van een normale zonnebrandcrème. Minerale zonnebrandcrème werkt niet in de huid, maar op de huid en reflecteert de gevaarlijke zonnestralen. Titanium- of zinkdeeltjes werken als kleine spiegeltjes en voorkomen zo dat ze in de huid dringen.

Als de zon schijnt op een wintervakantie, schijnt hij meestal goed en zonder een enkel wolkje aan de horizon.

Tip 5: De zonbeschermingsfactor (SPF) kiezen

De zonbeschermingsfactor (SPF) geeft aan hoeveel de eigen beschermingstijd van de huid wordt verlengd door zonnebrandcrème aan te brengen. De SPF-waarde van een product hangt niet alleen af van het huidtype, maar ook van waar en bij welke gelegenheid het wordt gebruikt. Bij het skiën en vooral in de lente moet je bijvoorbeeld minstens een zonnebrandcrème met beschermingsfactor 30 gebruiken. Maximilian Jagsch voegt hieraan toe: “Net zo belangrijk als de beschermingsfactor is ook de zogenaamde breedspectrumbescherming. Hier moet je vooral op letten als je zonnebrandcrème koopt. Het beschermt tegen de UV-B stralen die huidkanker veroorzaken.

Tip 6: Zonnebrandcrème voor de gevoelige huid

Een gevoelige huid en een huid die gevoelig is voor allergische reacties heeft speciale UV-bescherming nodig. Daarnaast geven veel sporters de voorkeur aan geurvrije crèmes die vooral bij het zweten geen huidreacties veroorzaken. Het sleutelwoord hier is hypoallergene zonbescherming. Natuurlijke zonnebrandcrèmes en minerale zonnebrandcrèmes van dit type bevatten geen parfum, geen parabenen en geen alcohol.

Tip 7: Hoeveel zonnebrandcrème moet je aanbrengen?

Zonnebeschermingsexpert Maximilian Jagsch zegt: “De meeste mensen gebruiken veel te weinig zonnebrandcrème. Dit is een probleem omdat de beschermingsfactor van een zonnebrandcrème wordt gemeten bij een zo goed mogelijke verdeling en voldoende crème. Als je minder aanbrengt, is er niet genoeg UV-bescherming.” Voor het gezicht en de hals tijdens het skiën raden dermatologen aan om minstens een eetlepel zonnebrandcrème aan te brengen.

Zelfs op zonneterrassen is het voor alle skiërs verplicht om zich in te smeren met lotion!

Tip 8: De beste bescherming – vermijd intense zon

De zon is het sterkst in de middaguren. Tijdens het skiën is het echter moeilijk om de zon helemaal te vermijden. Daarom is het zelfs bij warm lenteweer belangrijk om de delen van je huid die tijdens het skiën extra worden blootgesteld, te bedekken met kleding. Een helm of een dunne stoffen muts beschermt de gevoelige hoofdhuid. Anders is een skibril het oogvriendelijke alternatief voor een zonnebril. De achterkant van de nek kan worden beschermd met een dunne multifunctionele sjaal of buissjaal.

Extra tip: De juiste zonbescherming voor je ogen tijdens het skiën

De ogen zijn een zeer gevoelig orgaan, net als onze huid. Daarom hebben ze speciale bescherming nodig tegen UV-A, UV-B en UV-C stralen. Dus hoe kun je je ogen het beste beschermen?

Een gewone zonnebril is niet voldoende als afdoende bescherming voor de ogen tijdens het skiën – ook al gebruiken veel skiërs hem. Want, zoals al is uitgelegd, worden de zonnestralen weerkaatst door de sneeuw. Een zonnebril biedt alleen bescherming als de zonnestralen direct op de glazen vallen. Stralen die van alle kanten op de ogen schijnen, worden echter niet gefilterd door een normale zonnebril. Voor een veilige bescherming rondom moeten skiërs een goede skibril dragen, omdat die de ogen de optimale bescherming biedt die ze absoluut nodig hebben.

Een skibril biedt ideale bescherming tegen UV-straling.

Er zijn verschillende kleuren lenzen voor skibrillen: gespiegelde lenzen worden aanbevolen omdat ze skiërs de beste bescherming bieden omdat ze schittering tegenhouden. Ze moeten echter niet worden gebruikt in donkere lichtomstandigheden – bijvoorbeeld bij mist, sneeuwval of slecht zicht. Felle lenzen zoals geel of roze zijn daarentegen perfect voor slecht zicht.

Het is belangrijk om te onthouden dat het kiezen van de juiste bril niet in de eerste plaats een kwestie van optiek is. Ook al ziet een gewone zonnebril er wat nonchalanter uit, in combinatie met de winterse temperaturen, felle omgeving en UV-straling kan het snel gevaarlijk worden voor de ogen. Bovendien moet een skibril meer kunnen dan je alleen tegen de zon beschermen: Ze moeten bijvoorbeeld ook splintervrij glas hebben, omdat ze worden blootgesteld aan extreme krachten als ze op het gezicht vallen. Zonnebrillen kunnen ook veel gemakkelijker breken dan een goede skibril – en vormen zo een enorm gevaar voor de ogen.

Daarom: laat je goed adviseren door een speciaalzaak en controleer de skibril zorgvuldig op een goede pasvorm. Gebruik daarnaast een systeem waarmee wintersporters verschillende lenzen kunnen gebruiken afhankelijk van de actuele weersomstandigheden en bezuinig niet op je eigen veiligheid.

Verbrand tijdens het skiën – en nu?

Als je je niet goed hebt ingesmeerd met zonnebrandcrème of het gewoon bent vergeten en het resultaat is zonnebrand, volg dan deze stappen:

Pijnlijk en schadelijk voor de gezondheid: zonnebrand.

1. Vermijd de zon koste wat het kost! Bij zonnebrand moet de huid altijd worden beschermd tegen verdere blootstelling aan de zon. Het is beter om je te bedekken met kleding of een dag rust te nemen.

2. Zodra de huid blaasjes vertoont of symptomen zoals koorts en misselijkheid optreden, moet onmiddellijk een arts worden geraadpleegd. Er kunnen niet alleen ernstige verbrandingen zijn opgetreden, maar ook een zonnesteek. In dit geval is een deskundig advies onvermijdelijk.

3. Na een gesprek met een arts of de apotheek moet er een huidverzachtende crème op de getroffen gebieden worden aangebracht. Er zijn artsen en apotheken in vrijwel elk skigebied die weten wat ze moeten doen.

4. De aangetaste huid moet in elk geval gekoeld worden. Let op: leg geen ijs direct op de huid (kan bevriezing veroorzaken), maar breng koude omslagdoeken aan. De behandeling is niet anders dan bij zonnebrand in de zomer.

5. Een vochtarme huid kan vooral geholpen worden als deze ook van binnenuit wordt gehydrateerd. Drink dus voldoende – bij voorkeur water natuurlijk. Overigens moeten wintersporters over het algemeen niet vergeten om te drinken tijdens het skiën, ook al hebben ze het idee dat ze minder zweten.

Veelgestelde vragen over bescherming tegen de zon tijdens het skiën

Welke zonnecrème is geschikt voor skiën?

Je kunt het beste een zonnebrandcrème gebruiken met een beschermingsfactor van 20 of hoger. Het moet waterbestendig zijn en een hoog vetgehalte hebben.

Kan iedereen dezelfde zonbeschermingsfactor gebruiken?

Nee, afhankelijk van het huidtype is een hogere factor nodig. Wintersporters kunnen het beste hun dermatoloog raadplegen. In principe geldt: hoe lichter de huid, hoe gevoeliger.

Is het genoeg om crème op het gezicht te smeren?

Alle zones die worden blootgesteld aan zonnestralen moeten tijdens het skiën worden ingesmeerd met zonnebrandcrème: bijvoorbeeld de achterkant van de nek, de oren, de handen of de armen (afhankelijk van de kleding). Het mondgebied is ook belangrijk: vergeleken met andere gebieden is de huid op de lippen bijzonder dun. Een speciale lippenstift met een zonbeschermingsfactor biedt de beste bescherming tegen uitdroging en zonnebrand. Daarom moeten de lippen 45 tot 60 minuten voor de skidag worden ingesmeerd en nog vaker dan de rest opnieuw worden ingesmeerd.

Moet ik crème opsmeren als ik maar kort op de berg ben en meteen weer naar beneden ga?

Zelfs dan is bescherming tegen de zon essentieel. Hoe hoger de berg, hoe groter de blootstelling aan straling – en het risico op zonnebrand neemt navenant toe. Het maakt niet uit hoe lang skiërs en snowboarders op de berg doorbrengen.

Kan ik normaal de piste op ondanks een verbrande huid?

Verbranding door de zon mag niet lichtvaardig worden opgevat en aangetaste delen van de huid mogen niet langer in contact komen met zonlicht. Als de huid oververhit raakt, kan dit ook leiden tot een zonnesteek of ernstige brandwonden. Dus: ga uit de zon en laat je huid indien nodig eerst controleren door een arts!

Zijn zonnebrillen genoeg om de ogen te beschermen?

Een gewone zonnebril biedt geen all-round bescherming voor de ogen en is ook niet stabiel bij een val. Een goede skibril biedt deze bescherming wel.

Hoe voorkom ik dat de skibril beslaat?

Beslagen lenzen kunnen snel gevaarlijk worden op de piste. Idealiter wordt de vochtige lucht automatisch naar buiten geleid door ventilatiespleten. Maar als deze openingen worden afgedekt, verzamelt de vochtige lucht zich binnenin en beslaan de glazen. Brillen met een anticondenscoating beslaan minder snel.Wintersportliefhebbers moeten hier ook op letten:– De skibril mag niet te strak op het hoofd zitten. – Bedek ventilatiespleten indien mogelijk niet met mutsen of sjaals. Als je een helm draagt, kun je dit vermijden en bovendien je hoofd beschermen! – Droog de skibril aan de lucht en niet op het hoofd, omdat het hoofd warmte afgeeft. – Veeg de skibril niet af, want dit kan de coating beschadigen. – Skibrillen moeten dubbel glas hebben (bescherming tegen condens en ongelukken).

Zijn er tips waarmee je rekening moet houden als je een skibril koopt?

Een perfecte pasvorm is bijzonder belangrijk: de skibril mag niet te klein of te groot zitten. Wintersporters kunnen de skibril het beste altijd controleren op een goede pasvorm met een helm (en eventueel met een bril voor normaal zicht). Optimaal is een bril die zich aanpast aan de weersomstandigheden. Als dat te duur is, kan een skibril met verwisselbare glazen ook zonder problemen worden gebruikt.

Hoe maak je een skibril goed schoon?

Om beschadiging van de coating van de lenzen te voorkomen, mag het schoonmaken alleen gebeuren met water en een microvezeldoekje. Het is ook belangrijk dat de skibril altijd wordt opgeborgen in het daarvoor bestemde etui, zodat hij beschermd is tegen krassen.

5 goede redenen om te skiën in Hawaï

Hawaï is zeker een paradijs voor surfers. Het vakantieparadijs staat bekend om ...

Skiën met de sterren

Ze zijn te zien in series, op het grote scherm of op enorme podia. Maar zelfs in de ...

$stickyFooter