Veiligheid tijdens het skiën – 10 tips voor de skivakantie

01-03-2022 - SnowTrex

Veiligheid voor alles! Voor een zorgeloze skivakantie moet je van de grondige voorbereiding tot aan het gedrag op de piste op veel dingen letten. SnowTrex heeft belangrijke tips voor een veilige skivakantie samengesteld.

Veiligheid staat boven alles – ook tijdens de skivakantie.

Voorbereiding van de reis

 • Meeneemlijst maken
 • Materiaal controleren
 • Auto inspecteren

Een skireis moet je goed plannen. Juist tijdens het inpakken wil je nog wel eens dingen vergeten: de oplader van je smartphone, de reisapotheek met pijnstillers, toiletartikelen, de fijne warme ski onderkleding. Daarom raden wij aan om als voorbereiding een meeneemlijst te maken. Het is ook belangrijk om op tijd het materiaal te controleren, helemaal bij gezinnen met kinderen: passen de skischoenen nog, zijn de ski’s te kort of moeten de ski’s weer naar de skiservice? Chauffeurs moeten hun auto grondig controleren. Klopt de bandenspanning, beschikt u over geschikte sneeuwkettingen, zit de dakdrager voor de ski’s vast? Als alles klopt en de bagage compleet is, kan de reis beginnen.

Verzekering

 • Buitenlandse zorgverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Defect materiaal of diefstal van ski’s

Wie actief skiet en hoogwaardig sportmateriaal gebruikt, kan zich het beste voor verschillende zaken verzekeren – als particulier. Veel verzekeringen betalen niet als er schade in het buitenland ontstaat, daarom is een buitenlandse zorgverzekering van wezenlijk belang. Meestal betaalt u naast uw reispakket slechts enkele euro’s meer, waardoor ambulante of stationaire behandelingen, vervoer naar huis of een noodzakelijke tandartsbehandeling mogelijk wordt. Daarnaast raden wij verzekeringen tegen materiaalschade, diefstal van de ski’s (bijvoorbeeld voor de skihut) alsmede een annuleringsverzekering aan.

Meer over verzekeringen tijdens de skivakantie

Fitness en zelfinschatting

 • Conditie opbouwen
 • Regelmatig rekken en strekken
 • Verantwoord skiën

Een reden voor skiongelukken is volgens de ervaring een gebrekkige fitness van de skiër die na een jaar pauze zonder voorbereiding weer op de latten staat. Om dit te verhinderen is het zinvol al ruim van tevoren met skispecifieke oefeningen te beginnen. Het onderwerp fitness begeleidt je echter de hele vakantie door. Veel vakantiegangers komen met zoveel voorpret op de berg dat ze zichzelf overschatten en tijdens de eerste dagen van de skivakantie teveel van zichzelf eisen. Een langzaam en ontspannen begin geeft het lichaam tijd om aan de veranderde omstandigheden te wennen. Het is beter om de eerste dagen langzaam te beginnen en bij vermoeidheidsverschijnselen de piste eerder te verlaten.

FIS pisteregels

 • Met beleid en niet te snel skiën
 • Alleen aan de rand van de piste pauzeren
 • In geval van nood hulp verlenen

Elke wintersporter is verplicht zich aan de 10 gouden gedragsregels op de piste te houden. Ongeveer 41.000 skiërs lopen elk jaar bij ongevallen op de piste letsel op. De oorzaken van ongevallen zijn zeer divers en vaak, naast eigen schuld, ook het gevolg van het onjuiste gedrag van anderen. De Fédération Internationale de Ski (FIS) ontwikkelde daarom tien regels die moeten bijdragen aan meer veiligheid op de skipistes. Ze gelden als gedragscodex. Elke skiër moet deze regels kennen en zich er aan houden.

Helmplicht

 • Skihelm en skibril aansluitend op elkaar afstemmen
 • Oostenrijk: helmplicht voor kinderen tot 15 jaar
 • Italië: helmplicht voor kinderen tot 14 jaar

De skihelm hoort ondertussen net zoals de stokken of handschoenen bij de skiuitrusting. De uitrusting draagt, net zoals de lichamelijke toestand, voor een groot gedeelte bij aan een veilige skivakantie. Een skihelm en een skibril horen daarom verplicht bij de skibagage. In de skilanden Oostenrijk en Italië bestaat voor kinderen tot 14 jaar een helmplicht. Ook volwassenen wordt het dragen van een helm dringend aangeraden. De helm beschermt niet alleen bij mogelijke ongevallen, maar beschermt het lichaam ook tegen afkoelen omdat de meeste warmte via het hoofd verloren gaat. Bovendien hebben helmen zich ondertussen van doelmatige hoofdbescherming tot een stijlvol onderdeel van de uitrusting ontwikkeld. Je hoeft dus om esthetische redenen niet meer van een helm af te zien.

De aansluitende pasvormen van helm en bril zijn belangrijk voor comfort en veiligheid.

Veilig materiaal

 • Regelmatig ski-onderhoud
 • Ski’s en sluitingen laten controleren
 • Skischoenen nooit ouder dan 8 jaar

Intact materiaal en goed ski-onderhoud ondersteunen veilig skiën. Volgens een studie in opdracht van de DSV is bijna elk vijfde skiongeval het gevolg van een gebrekkige uitrusting. Het controleren van het materiaal moet dus bij de basisvoorbereidingen voor of in de skivakantie horen. Minimaal één keer per jaar moeten skibezitters hun materiaal goed onderhouden, in het ideale geval één of twee keer per skiweek. Het slijpen van de kanten en het waxen zorgen voor een langere levensduur van de ski’s en verbeteren de controle over de ski’s. Ook het instellen van de sluiting moet gecontroleerd worden, eventueel moet de Z-waarde opnieuw worden ingesteld. Alleen juist en zeer precies ingesteld gaat de sluiting bij een val op de juiste manier open en beschermt deze u tegen letsel.

Ingelopen skischoenen mogen comfortabel zijn, maar het materiaal slijt door de jaren heen en kan breken. Daarom raden wij bij regelmatig gebruik aan om de paar jaar een nieuw model aan te schaffen.

Lichaamsbescherming

 • Rugbeschermer voor freeriders
 • Hand- en polsbeschermers voor freestylers

Om je optimaal te beschermen is het dragen van een rugbeschermer aan te raden. Ook hier is de pasvorm van doorslaggevend belang. De protector moet de gehele wervelkolom tot aan het stuitje bedekken. Voor skiërs in de diepe sneeuw of in een funpark is het dragen van een rugprotector absoluut aan te raden. Voor freestylers zijn bovendien hand- en polsbeschermers zinvol. Steeds meer skiërs dragen rugbeschermers om zich tegen onverwachte botsingen en valpartijen te wapenen.

Alcoholgebruik

 • Dronken skiën is een absolute no-go!
 • Alleen in het dal après-skiën

In het skigebied geldt hetzelfde als bij autorijden: verantwoord rijden en alcoholgebruik sluiten elkaar uit. Dronken après-skifans hebben op de piste niets te zoeken. De reactiesnelheid en coördinatie van deze risicosporters zijn beïnvloed en ze brengen niet alleen zichzelf, maar ook andere skiërs in gevaar. Alcohol is in de skihutten overal aanwezig en vaak lukt het niet om een lekker wijntje bij het eten of een biertje om te proosten te vermijden. Het intensieve drinken van alcohol moet echter in elk geval in het dal plaatsvinden.

Alarmnummers op de piste

 • 140 in Oostenrijk
 • 118 in Italië
 • 15 in Frankrijk
 • 1414 in Zwitserland

Het nummer van de pisteredding moet iedereen in zijn mobieltje hebben opgeslagen. Voor de bergredding in Oostenrijk is het nummer 140, de Zwitserse bergredding REGA bereik je onder 1414, de ongevallenredding in Italië onder 118 en het alarmnummer in Frankrijk is heel eenvoudig 15. Als je dit allemaal niet wilt onthouden, kan je ook gewoon het Europese alarmnummer 112 bellen, waarna je verzoek om hulp op de juiste manier wordt afgehandeld.

Veilig het terrein in

 • Lawinenieuws bekijken
 • Lawine-uitrusting meenemen
 • Respect voor de natuur hebben

Kennis van het terrein, lawine-uitrusting, respect – dat zijn de trefwoorden die elke freestyler moet onthouden en ter harte moet nemen. Het actuele lawinenieuws dient voor elke tocht door het terrein te worden gecheckt. Elke freeskiër moet altijd een uitrusting voor noodgevallen met LVS-apparaat, schep en sonde bij zich hebben en deze uitrusting ook weten te gebruiken. Ook het respect voor de natuur is bij elke afdaling door het terrein een must. Bomen beschadigen of dieren verjagen zijn hier absolute no-go’s. Veilig off piste skiën wordt in speciale cursussen geleerd en de zoektocht naar lawineslachtoffers kan in veel skigebieden in afgebakende terreinen worden geoefend.

Van sprint tot massastart: disciplines bij langlaufen en biatlon

Langlaufen is één van de oudste wintersporten. Ook vandaag de dag zijn er nog altijd ...

Pure sensatie: 5 spectaculaire hangbruggen in de Alpen

Adembenemende vergezichten op windrijke hoogtes, die vind je gegarandeerd op een ...

$stickyFooter